civor wrote:Previse se GoT odmakla od knjiga da bi bila zanimljiva nekome ko je citao knjige jer ovo sto gledamo je sve manje Martin a sve vise scenaristi.Uklanjaju se likovi koji su vazni a iskacu kao cupavci iz kutije izmisljeni od strane ko zna koga i fokus se stavlja na stvari koje su u knjizi bile potpuno sporedne ili se nisu desile.
Choda wrote:
Ја сам вероватно најсвежији од свих са читањем, јер сам се упалио за књиге тек када је кренула серија.
Али ми сва та одступања ни најмање не сметају да уживам у серији. Могли су они и да пресликају књиге на мале екране, а да притом жестоко оману у сценарију, глумцима, костимима, сценографији, CGI-ју и да не набрајам даље ...
Потпуно разумем Вас обојицу, тј. знам шта Вама смета, али мени то реално не смета. Чак ми је и плус, јер постоји фактор изненађења. Слажем се да је било празног хода у серији, али се он опет може оправдати правилима игре која важе у овој индустрији и која, на крају крајева, доносе новце.
Када помислим на адаптације књижевних дела, посебно жанровске литературе, мени прво на памет падне Кјубрикова интерпретација Кинговог
Исијавања. То је прави пример како уметник од доброг књижевног предлошка може да направи ремек-дело које надмашује полазну основу. Код Песме леда и ватре, односно Игре престола то није случај. Књиге јесу боље од серије. Али је и серија проклето забавна