Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Knjiga koju biste preporucili

Re: Knjiga koju biste preporucili

Postby MilosRS » 25 Sep 2013, 10:47

Crazy Soul wrote:Image

Besnilo je meni jedan od najboljih horora, ako ne i najbolji, koji sam ikada procitao.
Ako ti je ostavio pozitivan utisak , daj sansu i "Atlantidi" istog autora.
Sto vise upoznajem ljude, to mi je draze sto radim sa masinama
MilosRS

Postby alcesta » 25 Sep 2013, 15:41

Atlantida mi je omiljeni roman :inlove:
Besnilo sam jednom pročitala i neću ga pipati više. Posle sam mesec dana opsesivno glancala celu kuću :D eto zašto ne volim horore, ako su dobro napisani još gore :D
Doduše, ne sviđaju mi se ova Lagunina izdanja Pekića. Solarisovo u tvrdim koricama se mnogo više isplati kupiti, posebno sa sajamskim popustom.
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Crazy Soul » 25 Sep 2013, 20:29

MilosRS wrote:

Besnilo je meni jedan od najboljih horora, ako ne i najbolji, koji sam ikada procitao.

Procitala sam ja i Atlantidu ali veci utisak mi je ostavilo Besnilo....Image
ImageWherever you go, go with all your heart...
Crazy Soul

Postby Remi » 26 Sep 2013, 11:35

Besnilo, jedna od omiljenih knjiga. Ja sam pomalo postao opterećen Pekićem, kao i tim vremenom pre i posle drugog svetskog rata
kod nas. Neverovatan čovek, što reče njegova žena o besnilu je znao više nego doktori, a po Hitrou su danima lutali zajedno kako bi on zapisao sve reklame da bi ga što vernije opisao. Skakavci su na mene ipak najjači utisak ostavili, a sad sam skoro pročitao,
baš jednu za drugom, Uspenje i Sunovrat Ikara Gulbekijana Odbrana i Poslednji dani, i Arsenija, kakav čovek.
Sad posle Arsenija nešto se ložim da na zimu krenem u misiju zvanu Zlatno Runo, ne znam, ili da prvo i ove ostale pročitam.
Ima toliko toga da ne znam šta ću pre.

Danilo Kiš, Enciklopedija Mrtvih, jedva sam je završio, nikako mi nije legla.
Blistavo i Strašno Bekim Fehmiu :blue: Jedva čekam da mi stigne drugi deo.

E da, gde mogu da nadjem knjige od Boža Koprivice? Nigde ih nema.
alcesta wrote:Doduše, ne sviđaju mi se ova Lagunina izdanja Pekića. Solarisovo u tvrdim koricama se mnogo više isplati kupiti, posebno sa sajamskim popustom.

Odvratna su Lagunina izadnja Pekića,Sramota je Runo onako štampati. Dok sam čitao Ikara i odbranu,mislio sam da će mi se raspasti knjiga.

Imam Skakavce i Istoriju Britanskog Carstva, Solaris, sad sam gledao imaju još njegovih knjiga pa kad imam love naručiću

Remi

Postby Oglala » 28 Sep 2013, 13:53

MilosRS wrote:
Crazy Soul wrote:Image

:okk:
Besnilo je definitvno jedan od najboljih romana koje sam imao priliku da procitam. Ono sto najvise odusevljava je neverovatna sposobnost manipulacije velikim brojem sporednih prica i likova, kao i Pekicevo poznavanje svake materije koje se u romanu dotakao.
Upravo zavrsavam Atlantidu; toplo preporucujem - izdrzati do trecine, tad kockice pocinju da se slazu :D
Pekic je majstor i reci i radnje.
veni, vidi, Kecman
Ay, Carmela
Paint i black

Dok ste živi, bićete mi krivi
Oglala

Postby MilosRS » 30 Sep 2013, 12:07

Oglala wrote:
MilosRS wrote:Besnilo je definitvno jedan od najboljih romana koje sam imao priliku da procitam. Ono sto najvise odusevljava je neverovatna sposobnost manipulacije velikim brojem sporednih prica i likova, kao i Pekicevo poznavanje svake materije koje se u romanu dotakao.
Upravo zavrsavam Atlantidu; toplo preporucujem - izdrzati do trecine, tad kockice pocinju da se slazu :D
Pekic je majstor i reci i radnje.

Upravo ovo mi je bio najjaci utisak. Vec sam se ozbiljno pokolebao da li da nastavim citanje, a onda su stvari naglo pocele da bivaju zanimljve.
Drugu polovinu sam procitao u dahu.
Sto vise upoznajem ljude, to mi je draze sto radim sa masinama
MilosRS

Postby alcesta » 30 Sep 2013, 12:52

Pa neće biti baš cela trećina valjda, meni je teško bilo prvih 30-40 strana, mislim da nije više...
Inače, za SF fanove, ima dosta paralela sa novom BS Galaktikom :biggrin:
Remi wrote:
alcesta wrote:Doduše, ne sviđaju mi se ova Lagunina izdanja Pekića. Solarisovo u tvrdim koricama se mnogo više isplati kupiti, posebno sa sajamskim popustom.

Odvratna su Lagunina izadnja Pekića,Sramota je Runo onako štampati. Dok sam čitao Ikara i odbranu,mislio sam da će mi se raspasti knjiga.

Imam Skakavce i Istoriju Britanskog Carstva, Solaris, sad sam gledao imaju još njegovih knjiga pa kad imam love naručiću

Ja imam Solarisovu Povest BC, i u broširanom povezu daleko je bolje izdanje od Laguninog toalet papira. One korice se toliko gužvaju da je to strašno, ranije su im čini mi se bile makar malo deblje.
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby Raoul Duke » 14 Oct 2013, 08:25

Пекића је боби привео на Хитроу, када им је постало сумњиво што се он стално ту нешто мота, снима и пискара.

Када им је објаснио да му је то потребно за роман, људи су му без проблема дали нацрт целог аеродрома.

Замислите ту ситуацију данас ...

Иначе, Беснило је ипак много више од хорора. Са Атлантидом и 1999 заједно чини Пекићеву антрополошку студију, анти-утопијску трилогију.
Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору, плашити господу.
Raoul Duke

Postby Oglala » 14 Oct 2013, 09:31

Da, daleko vise od horora; sta vise, licno ga nikad nisam ni dozivljavao kao horor. Nisam znao za ovu anegdotu, a i stvarno je tesko tako nesto zamisliti :D
veni, vidi, Kecman
Ay, Carmela
Paint i black

Dok ste živi, bićete mi krivi
Oglala

Postby Grande Alessandro » 15 Oct 2013, 10:42

Aj i ovde...nisam dugo, a sve se spremam...opet ću nešto da propustim ali nema veze...

Thomas Bernhard - "Gubitnik" ...odlična! :okk:
Tražio sam je jedno sigurno dve godine dok se zimus nije pojavila kod nas...
Kasnije od istog autora pročitao i "Gete na samrti", ali mu je "Gubitnik" bolja knjiga...

Tomas Man - "Budenbrokovi" ...genije...
Još uvek nisam pročitao "Čarobni breg", a Man mi je već među omiljenim piscima... :biggrin:

Žoze Saramago - "Smrt i njeni hirovi" ...fina ideja i dosta dobro razrađena. Genralno Saramago piše tako...meni jako zanimljivo...

Mihail Bulgakov - "Bela garda" ...klasik. Imam je među onim "Zlatnim Rusima" pa je pročitao...klasičan klasik :biggrin:

Franc Kafka - "Zamak" ...on je samo iz edicije "Zlatni Evropljani" :biggrin:

Haled Hoseini - "A planine odjeknuše" ...nije možda tako dobra kao "Lovac na zmajeve", ali ipak jako fina knjiga za čitanje...

Stiven Hoking - "Na plećima divova" ...pogled na pet najvećih naučnih vizionara...svakako nešto što treba pročitati...

Knut Hamsun - "Krug se zatvara" ...dosta spora knjiga, ali lepo dočaran život u jednom malom Norveškom gradu...kao i sudbina lika koji je svoj život proveo lutajući...

To je to...bar za sada...verovatno ću da se prisetim još neke knjige pa se javljam...
Grande Alessandro

Postby Antonius Block » 05 Nov 2013, 00:50

Сартр, Зрело доба, последња копју сам прочитао, да је оставила утисак. Можда је неко већ препоручио, не могу вчрс да се враћам 22 стр. уназад, испадоше ми очи. :)
Antonius Block

Postby Baron » 05 Nov 2013, 13:28

Moze neko da mi preporuci knjigu koja bi bila zanimljiva devojci od 18 godina kao poklon ? A da nisu nijanse sive i ostala sranja ?
Baron

Postby Unexpected » 05 Nov 2013, 13:56

Lawrence wrote:Moze neko da mi preporuci knjigu koja bi bila zanimljiva devojci od 18 godina kao poklon ? A da nisu nijanse sive i ostala sranja ?

http://www.laguna.rs/n448_knjiga_lovac_ ... aguna.html
http://www.laguna.rs/n805_knjiga_hiljad ... aguna.html
http://www.laguna.rs/n2128_knjiga_a_pla ... aguna.html

Nisam čitao, žena ih hvali...
The End.
Unexpected

Postby Crazy Soul » 05 Nov 2013, 14:01

Lawrence wrote:Moze neko da mi preporuci knjigu koja bi bila zanimljiva devojci od 18 godina kao poklon ? A da nisu nijanse sive i ostala sranja ?

Image
Spoiler: pokaži
Uzbudljiva priča o izgnanoj princezi u Njujorku koju slučajno otkriva mladi istoričar umetnosti na aukciji slika kod Sotbija, gde se bore za njen portret iz detinjstva.Ova knjiga obrađuje rađanje jedne zabranjene ljubavi između princeze kojoj je zabranjen povratak u njenu zemlju i mladog kustosa koga u domovini očekuje najteža kazna zbog ove veze. Knjiga je takođe briljantan vodič kroz NJujork i njegove tajne, najotmenija mesta, diskoteke, pabovi, pijano barovi u kojima se dešava ljubav nalik na bajku.

Image
Spoiler: pokaži
Roman u kome su napisane najlepše stranice o mladosti i dati jednostavni opisi londonskog života, povezanih u jednu sentimentalnu ljubavnu priču...Ovaj Vajldov roman pojavio se 1890. godine. U njemu su trazene senzacije izvesnog tajnog culnog otkrica, medjutim, taj roman je smesa najlepsih stranica koje su napisane o mladosti i jednostavnih opisa niskih zakutaka, povezanih u jednu sentimentalnu ljubavnu pricu, po cestom obicaju engleskih novelista. I zato ce ovaj roman za svakoga biti dozivljaj. Jer na kraju, kada ga procitate i zaboravite sve licnosti i dogadjaje u njemu, ostace vam jos dugo u dusi neko drhtanje puno tajanstvene lepote ove knjige.
ImageWherever you go, go with all your heart...
Crazy Soul

Postby Nowitzki.ct » 05 Nov 2013, 14:06

Zar Vajldov gej omaž đevojci da poklanja :question: Kakav je to savjet Krejzi? :stani:

Moraš joj znati aspriacije Džoni brate, mada mislim da ti je Lovac na Zmajeve siguran izbor.
Black and white till the end of days, Gravediggers for all your prayers, Partizan reign to last for aeons.
Nowitzki.ct

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura