Board index Košarka Košarkaški miks

Edin Avdić - U obruču i oko njega

Re: Edin Avdić - U obruču i oko njega

Postby Alonzo » 30 Jan 2013, 14:09

rankoro wrote:Zar zbilja ocekujes da napise nesto protiv Turske vece su sanse onaj Zukorlic to da uredi

Ne bih da prejudiciram i pisem nesto o nacionalnoj i verskoj pripadnosti i uticaju na njegovo rasudjivanje o kosarkaskom polufinalu, zato sto ga ne poznajem. :biggrin:

Proctor wrote:@Alonzo

Rijetko je naici na slicnu kriticku ocjenu o nekom segmentu Edinovog rada, pa evo da kazem i ja par rijeci.

Iskreno, pratim Edina jos od njegovog rada na televiziji OBN, i meni licno je najzanimljivije pratiti kosarkaske prenose koje on komentarise. Niti kazem da je najstrucniji niti najpotkovaniji, ali jednostavno je tako. Rekao bih da je upravo posao sportskog komentatora ono sto mu najbolje lezi.

Sto se tice ovih njegovih kolumni, smatram da su one bas ono sto ti kazes, pitko i neobavezno stivo u kojem je jasno da preovladavaju njegovi licni stavovi, dopunjeni tim nekim zanimljivim detaljima, pikanterijama i cime sve ne, koje on svjesno ubacuje kako bi privukao citaoce. I sasvim je jasno da ta formula funkcionise, jer su komentari na njegova pisanija u ogromnoj vecini pozitivni. Cini mi se da je ocigledno i to da cilj ovih kolumni i nije pruzanje nekih ozbiljnijih kosarkaskih analiza niti kosarkasko edukovanje citalaca, vec cista zabava i razonoda. Bar ja na to tako gledam.

Da se razumijemo, meni je bilo vrlo zanimljivo procitati i ovo sto si ti napisao, ali kad bi Edin na taj nacin pristupao pisanju svojih kolumni, nisam siguran koliki bi bio odziv i kakve bi bile reakcije njegovih citalaca. Mislim da je to jedina kvaka u svemu ovome.

Razmisljao sam i o ovome, jer je ocigledno da je namerno ubacio sve ove tabloidne informacije, da bi citaocima bilo zanimljivije, ali se onda postavlja pitanje -> koja je njegova ciljna grupa i koje citaoce on zeli da privuce? To je ujedno i udarac za Mondo, jer sami sebi porucuju - zelimo da sto vise ljudi procita ovaj text, da podignemo "tiraz" jer je svakako zanimljivije procitati sta je Kobi jeo i pio nego da -> Lakersi pobedjuju kada on belezi manje od 20 suteva po utakmici. A naslov na mondu -> ogroman, posvecena mu je paznja - Kobi nemilosrdni...i onda udjes i citas kako je jeo pizzu i popio coca colu, kako nije zvao svoje roditelje na vencanje i slicno. Cudo nije napisao koliko puta je prevario Vanesu.

Ali ima ovde jedna fora. Edin je u tom opste zabavnom textu -> zakljucio "kako je moguce da Earl Klark dobija prednost u odnosu na Gasola u bilo kojem sistemu i svemiru"...i cudi se "kako D'Antoni zeli krilnog centra koji ima dobar sut za tri poena"...on u zabavnom i neobaveznom kontekstu pokusava stucno da komentarise. Sto znaci da je ipak posvetio malo paznje i opaza odredjene situacije i sa strucnog aspekta. Ipak, to radi prikriveno i nasminkano, jer ipak trazi citaoce tabloida, a ovo strucno -> mozda prodje, jer je napisano u nekom "smehu i zabavi"...

Pa zatim zakljucuje -> "kako je Gasol izdominirao protiv Amerike na OI"...bez ikakvog razmisljanja je to napisao, iako je Gasol igrao centra, a ne pf-a u spanskoj reprezentaciji.

Situacija u zemlji je jako losa i ovde najlakse prolaze "laka stiva". Najcitanija knjiga nam je ona o sponzorusi, najgledanije emisije su nam -> veliki brat, farma, televizija pink na celu sa grand paradom i ostale emisije koje se bave svim detaljima o zivotu "zvezda" u nasoj zemlji i okolini. Ujutru kada se ustane, prvo da se procita o Jeci i Ceci i sta su one jele i pile, pa tek onda da se kupi mleko i hleb za koji se nema para. Naravno, pored ogledala se uvek prolazi, jer retko ko sme da stane i pogleda se i kaze sta je juce uradio da mu bude bolje i sta ce danas uraditi da mu sutra bude bolje.

Narod voli senzacije, gleda televiziju u proseku 5h, zabavlja se i peva...jer je od nastanka sveta uvek bilo -> hleba i igara ako bude, bice i ovca za sisanje. A to sto su prazniji dzepovi, sto sve manje para ima, sto imamo generacije i degeneracije neobrazovanih ljudi koji odlaze i mladih ljudi koji dolaze - o tome necemo, jer se u ovoj zemlji ne isplati ulagati u kulturu, sport i obrazovanje. Najlaksa su laka stiva, jer zasto bi neko razmisljao i uradio nesto korisno za mlade ljude i naucio ih pravim stvarima koje ce im pomoci kada dodju njihovi sinovi, a kasnije i unuci. Odoh predaleko, pa da se vratim...:D

Earl Klark pozdravlja Edina, sa 20 poena, 12 skokova, 4 asistencije i 4 pogodjene trojke. Au, zaboravio sam da Lakersima ne treba krilni centar koji sutira trojke...

U prevodu, Edinovim recnikom...Earl Klark je pre utakmice pojeo 3 big maca, popio jednu manju coca colu, jedan srednji pomfrit i jednu pitu od jabuke.

@ lockdown

Headshot tm

:biggrin:
Alonzo

Postby Diktator » 30 Jan 2013, 15:00

Realno--->ne pratim NBA da bi se upustao u strucne analize..ako to uopste mogu da dobacim i u ligama koje pratim.
LM,slazem se sa proctorom da bi sama kolumna oduzimanjem tog tabloidnog elementa bila sterilna i nezanimljiva vecem delu citalaca.Sa druge strane niko od medija i ne nudi nesto strucno,i generalno mislim da ima prostora za takvo sta-sto na internetu,sto na tv-u i novinama.
Bas sam prokomentarisao na twitteru momke koji vode stranicu KKZadar.net

http://www.kkzadar.net/vijest/2013-01-2 ... s-cedevita
http://www.kkzadar.net/vijest/2013-01-1 ... -vs-cibona

bilo je jos par stranica sa nacrtanim postavkama napada,rupa u odbrani,itd...
zaista--> grad kosarke :blue:
Kraj sjaji sjajem novog pocetka.
19.04.2015.
Bol je privremen,ponos je vecan.
OBRADOVIC ZELJKO 22.06.2023.
Diktator

Postby irriducibili » 30 Jan 2013, 15:22

Obzirom da Edina licno znam, moracu da se za trenutak umesam u ovu diskusiju, bez ikakvih pretenzija da polemisem. Edin je po sopstvenom priznanju izuzetno lenj covek, te je stoga ovaj posao kao stvoren za njega. Iz tog razloga, a ne zbog nacionalne pripadnosti, Edin tezi da se nikome ne zameri. Zasto bi, ovako nikome ne smeta, a ujedno je svuda rado vidjen. Tako da od njega ne treba ocekivati ostru kritiku, pa sve i da se radi o ociglednoj kradji, kao sto je bila u Turskoj. Obzirom da sam u vise navrata imao priliku da u privatnom, neobaveznom razgovoru cujem njegove opservacije, mogu da konstatujem da covek itekako zapaza sta ko i kako radi. Ali to naravno necete procitati u kolumni, niti cuti u prenosu...

Sto se same kolumne tice, Edin tu koristi svoje najjace oruzje, sarm i duhovitost. On je za to placen, a ne za strucnu kosarkasku analizu, koja vecini ne bi bila zanimljiva. Razumem Alonzov rezon, on je zaljubljenik i poznavaoc NBA kosarke, ali on nije ciljna grupa kolumne. Naravno da obican svet neuporedivo vise zanima sta je Kobe jeo, koga je trpao, ili s kim se i zbog cega svadjao, nego iskljuciva orijentacija na kosarkaske stvari. Pikanterije ljudi vole, to utice na citanost, a Edin daje trzistu ono sto trziste trazi. Veoma jednostavno. Sto ne znaci da se s njim ne moze pricati o samoj kosarci, covek je pokretna enciklopedija i iskreno mi je zao sto ga u KKP ne koriste za skauting igraca, obzirom da koledz igrace ima u malom prstu. Ali to je vec druga tema...
irriducibili

Postby Alonzo » 30 Jan 2013, 16:27

Aleksa wrote:

Sve manje se trenira i sve manje se radi. Zato je lakse citati tabloide o ishrani nba zvezda, nego napisati nesto o talentima u kosarci.

Ko god bi pokusao nesto strucno da napise u Srbiji, a da to bude kritika -> zvali bi ga roditelji "mladih talenata" i pretili bi mu, zajedno sa menadzerima i trenerima - jer svi sanjaju neku Barselonu i Real. Zato imamo sve manje Danilovica i Djordjevica, a sve vise -> Izraela, Estonije, Nigerije i moguce Kameruna -> ako se pojave na sledecem takmicenju.

Nekada su postojale rubrike za stare asove -> gde su i sta rade. Sada bi trebalo otvoriti rubriku za mlade talente -> gde su i zasto ne rade...

irriducibili wrote:

Najgore je raditi posao na taj nacin - pisacu i pricacu, a nikom se necu zameriti. To je i neozbiljno i kukavicki, ali to je i pokazatelj stanja naseg drustva, gde ne postoji nikakva odgovornost i gde kritika predstavlja napad na sujetu, umesto da se iz te kritike izvuce ono najbolje.

Sramota je pisati o SP u Turskoj i Durantu, a ne pomenuti kradju koja nas je kostala plasmana. A isti taj Edin je pisao o kradji kada su igrali Spanija i Hrvatska u Areni, to mu nije smetalo da pomene - na jedan uvijen nacin.

Pa da, on trazi tabloidno trziste, zato sto je to najlakse pronaci. Pokusao je i strucno da napise za Gasola, pa se okliznuo.

Znam da je pokretna enciklopedija i znam da dosta prati ncaa kosarku, ali jedno je index (bukvar) znanje, a drugo percepcija kosarke.

Zasto ne pokusa nesto strucno da napise...pa makar i o ishrani nba asova... :biggrin:

Cisto da mu pomognem, Kobi je nekada jeo palacinke sa cokoladom i jaja sa sirom i slaninom, a sada -> ribu, voce i povrce...
Alonzo

Postby mihZR » 30 Jan 2013, 17:13

Rekao bih da se u podcastu jos i bavi malo "strucnijom" analizom kosarke u SAD. Sto se tice ove kolumne, ne verujem da bi mondo zeleo da kolumna na njihovom portalu bude takva. Jednostavno, njima je dobro da imaju iole zvucnija imena za kolumniste, da ih verovatno relativno malo plate, a da to privuce sto vise klikova. Ja se trudim da propratim i portale specijalizovane za kosarku, ni tu nam stanje nije sjajno, ali sad ih jos i postoji. Uostalom, mogla bi avangarda na neki nacin da se ukljuci u svu tu pricu (ne kazem da vec nije, ipak ne znam sta ko od forumasa radi), to bi bila lepa prica.
mihZR

Postby Baron » 30 Jan 2013, 18:58

Evo, sada Alonzo_M sem Edinovih kolumna ima da cita i kritike istih :D !
Baron

Postby jabukamen » 31 Jan 2013, 06:34

Cekamo Dendu i Vujcina da se late tastature pa da se siti nauzivamo u strucnim analizama.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby Alonzo » 31 Jan 2013, 12:06

Ako su oni neki parametar...i ako se sa njima treba porediti i na osnovu toga amnestirati sve od odgovornosti, onda mi je sve jasno...
Alonzo

Postby lockdown » 01 Feb 2013, 13:45

Jesi poslao svoje izlaganje Edinu na kolumna@mtsmondo.com :D
Danju fin, noću Čarli Šin.
lockdown

Postby Diktator » 01 Feb 2013, 13:47

lockdown wrote:Jesi poslao svoje izlaganje Edinu na kolumna@mtsmondo.com :D

sto da mu salje kada Edin cita f room :biggrin:
Kraj sjaji sjajem novog pocetka.
19.04.2015.
Bol je privremen,ponos je vecan.
OBRADOVIC ZELJKO 22.06.2023.
Diktator

Postby Alonzo » 01 Feb 2013, 19:54

Uvek moze ovde da procita najnovija desavanja.

I na nba topiku, naravno. :biggrin:
Alonzo

Postby Baron » 04 Feb 2013, 21:58

Jel' gledao ko Edina i Koleta, ko je bio gost ?
Baron

Postby ОГИ » 04 Feb 2013, 22:03

Lawrence wrote:Jel' gledao ko Edina i Koleta, ko je bio gost ?

Totalno sam zaboravio, a hteo pogledati. Neka nam neko kaže ko je bio gost, a za par dana nas sigurno čeka snimak na yt.
Полети високо птицо бијела
огласи свима својим криком
нека те чује Европа цијела
да земљу своју не дамо ником!
ОГИ

Postby Pit Bull » 04 Feb 2013, 22:14

I ja zaboravio :facepalm: Valjda ce neko izbaciti skoro na YT :(
▒▓█ P █ A █ R █ T █ I █ Z █ A █ N █▓▒
Pit Bull

Postby Vlada09 » 04 Feb 2013, 22:52

Lawrence wrote:Jel' gledao ko Edina i Koleta, ko je bio gost ?

Dejan Bodiroga
Izaberi upravu koja ce ti svake godine prodati najboljeg igraca!FKP
Everybody wants change,but nobody wants to change!
"Power corrupts.Absolute-absolutely"
Vlada09

PreviousNext

Return to Košarkaški miks