Board index Košarka Evropska košarka

Evroliga

Re: Evroliga

Postby mihZR » 01 Oct 2012, 22:04

Tegeltija bi bio ponosan na detalj sa 0:57. :D
mihZR

Postby Napredpartizan » 01 Oct 2012, 22:08

Dobro si zapazio :biggrin:

Inace, lepa devojka u kadru :D
Napredpartizan

Postby Zlaja » 01 Oct 2012, 22:11

Mislim da ovo Coki i potencira, Tegiju je bitnije da se spomene Beograd.
Zlaja

Postby Unexpected » 08 Oct 2012, 11:14

Posle ABA, kreće i Evroliga, a samim tim i fantaziranje. Imate još par dana:

http://fantasychallenge.euroleague.net/
Liga: Avangarda
password: avangarda

Ukoliko imate neka pitanja ili problema pri registraciji, iszboru igrača i sl. topik fantasy-a je:
Euroleague (euroleague.net)
The End.
Unexpected

Postby Diktator » 09 Oct 2012, 11:46

u cetvrtak krece :jupi:

Image
Kraj sjaji sjajem novog pocetka.
19.04.2015.
Bol je privremen,ponos je vecan.
OBRADOVIC ZELJKO 22.06.2023.
Diktator

Postby mali_buda » 10 Oct 2012, 07:46

Euroliga kroz protekle 54 godine

Pred nama je nova sezona Eurolige, takmičenje u kojem će se nadmetati najbolji košarkaški klubovi Evrope osnovano je 1958. godine, a u prvom finalu igrali su ASK Riga i Akademik Sofija, uspješnija je bila Riga, kao i u naredna dva finala.

Sarajevo prvi domaćin

Zanimljivo je da je upravo glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, prvi grad iz tadašnje Jugoslavije koji je bio domaćin finalne utakmice Eurolige. Tog 4. aprila Skenderija je ugostila talijanski Varese i ruski CSKA. Talijani su bili uspješniji i slavili su pobjedu rezultatom 79-74.

Real Madrid najtrofejniji, Maccabi najnesretniji

Najuspješniji klub je Real Madrid koji je titulu pobjednika ponio osam puta. Real je uz Maccabi i klub koji ima najviše nastupa u finalu, čak 14. Najnesretniji finalist je Maccabi, koji je u finalu gubio čak devet puta. Svega 12 zemalja dalo je osvajača Eurolige, a Bosna i Hercegovina je među njima.

Bosna prva iz Jugoslavije među osvajačima, Italija najuspješnija

Podsjećamo pred Bošinom Bosnom u Grenoblu 1979. pao je Emerson. Najuspješnija nacija je Italija, koja je dala čak 13 pobjednika Eurolige, slijedi Španija sa 11, te Grčka sa osam. Ne treba ni spominjati da je najuspješniji trener Željko Obradović, Euroligu je osvajao velikih osam puta. Iza legendarnog Želimira Obradovića ostali su Gomelsky, Ferrandiz, Messina i Maljković sa po četiri osvojene titule. Najviše naslova kao igrač osvojio je veliki Dino Meneghin, njih sedam. Od igrača novijeg doba izdvajaju se Fragiskos Alvertis, legenda Panathinaikosa, te veliki Litvanac Šarunas Jasikevičius, sa pet odnosno četiri.

Nesmotrenost FIBA-e

Zanimljivo je da je za 54 godine postojanja Euroliga prvaka dala 55 puta. Podsjetimo u sezoni 2000/2001. FIBA se našla u nezavidnom položaju kada je ULEB odlučio da organizuje takmičenje pod istim nazivom. Zbog nesmotrenosti FIBA-e i čelnih ljudi ove organizacije, ime Eurolige nikada nije zaštićeno i čelni ljudi ULEB-a, koji je nastao zajedničkim snagama 24, pa možda u tom trenutku i najbogatija kluba u Evropi iskoristili su priliku i osnovali svoje takmičenje.

Sezona 2000/2001. ostat će zapamćena kao prva i vjerovatno posljednja u kojoj je Evropa imala dva šampiona. Upravo zbog tog poteza ULEB-a, FIBA je bila prinuđena osnovati drugo takmičenje i dati mu novi naziv, SuproLeague. Najbolji klubovi koji su se do tada takmičili pod FIBA-inim okriljem našli su se u situaciji da odaberu u kojem od dva takmičenja će zaigrati.

Tako su se Panathinaikos, Maccabi Tel Aviv, CSKA Moskva i Efes Pilsen ipak opredjelili za FIBA-u, dok su se novonastalom ULEB-u pridružili velikani poput, Real Madrida, Barcelone, Bilbaa, Kindera, te Bologne. Titule su ponijeli Maccabi na jednoj, te Kinder na drugoj strani. U novoj sezoni takmičenje je prešlo u potpunosti pod ULEB-ovo okrilje, pod kojim je i danas.

Osobni učinci

Individualna statistika koja se prati od sezone 1991/1992. kaže da je najviše poena u jednoj utakmici ubacio Realov Joe Arlauckas, zaustavio se na brojci od 63 postignuta poena u meču protiv Bologne. Najbolji prosjek ostvario je Arisov Nikos Gallis, koji je u 16 utakmica ubacivao 32.25 poena u prosjeku. Najveći broj zabilježenih skokova u jednoj utakmici imaju Arvydas Sabonis, JoeBinion, te Antonis Fotsis, koji su loptu pod obručima hvatali 24 puta.

U asistencijama i ukradenim loptama preovladavaju Amerikanci, pa je tako Elmer Bennett u meču protiv
Žalgirisa 1999. godine podjelio 17 asistencija, dok su Marcus Webb i Jeff Trepagnier skupili po 11 ukradenih lopti u jednom meču. Kada kažemo da je Stojko Vranković rekorder po broju napravljenih blokada, nećemo iznenaditi nikoga. U svojoj posljednjoj sezoni u karijeri kralj blokada je sa svojim Fortitudom na utakmici protiv Cibone čak 10 puta blokirao protivničke igrače.

Od sezone 2000/2001., od kako je takmičenje prešlo pod ULEB-ovu nadležnost,najviše poena postigao je Juan Carlos Navarro, 2840, Mirsad Turkcan skupio je 1287 skokova, Papaloukas je najuspješniji asistent, 938 puta uposlio je svoje suigrače, isti igrač vodeći je i po broju ukradenih lopt, njih 327 ukrao je popularni Theo. Fran Vazquez skupio je 180 blokada.

Zanimljivo najkorisniji igrač je Nikola Vujčić, iako nije vodeći ni u jednoj od kategorija. Nova sezona je pred nama, najbolje košarkaško takmičenje u Evropi nosi nova uzbuđenja i nove rekorde, kako klupske, tako i pojedinačne. Na nama je samo da uživamo.

sportsport.ba
Ja ćutim, ti ćutiš, on ćuti, mi ćutimo, vi ćutite, oni kradu...
mali_buda

Postby Pinturicchio » 10 Oct 2012, 13:52

EuroleagueBasketball ‏@Euroleague
Want to watch EVERY Euroleague game LIVE and on-demand? Subscribe to Euroleague TV for just 10.99 EUR per month! http://www.euroleague.tv

Jel nekada neko ovo uplatio i gledao preko toga utakmice?
Pinturicchio

Postby ofkovac » 10 Oct 2012, 13:59

Pinturicchio wrote:
EuroleagueBasketball ‏@Euroleague
Want to watch EVERY Euroleague game LIVE and on-demand? Subscribe to Euroleague TV for just 10.99 EUR per month! http://www.euroleague.tv

Jel nekada neko ovo uplatio i gledao preko toga utakmice?

jedan drugar jeste, odlicna slika, sve je super samo eto kosta 11 evra mesecno...ali vidi, bolja komba je da uplatis neki evric na bet365 prenosice sve meceve prvog kola, verovatno ce tu praksu nastaviti kasnije, slika jeste nesto manja ali je STAKLO...
ofkovac

Postby Pinturicchio » 10 Oct 2012, 14:08

Hvala! :copa1:
Pinturicchio

Postby Tegi » 10 Oct 2012, 21:02

Evroliga se od ove sezone igra Spalding loptama. Meni su bolje i od moltenki i onih budjavih NIKE-ovih lopti.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby deda » 11 Oct 2012, 22:23

Odgledao Cska na otvaranju,iznenadjujuce dosta ljudi,ali na poluvremenu su nagradjivali Smodisa i Siskauskasa,pa je mozda zato i bilo tako,naravno daleko da je hala bila puna(12000,ali 2/3 je mozda i bilo)Prvi utisak je Smodis u nekim sirokim farmerkama i kosulji :laugh: ,ali ljudi moji koliki je on u ramenima :krsti: pa Dzikic sa sve naramenicama :biggrin: je sitan.Siska,kao decko pored njega.Drugi utisak je naravno Mesina,kakav je to lik,uzivanje je gledati kako vodi ekipu.Raduje me da je on selektirao ekipu i ako Micov i Erceg budu igrali kao danas eto nama igraca.Micov me je odusevio,stvarno je bio odlican,u odbrani je pokidao a i dao je uvek kad je trebalo,videlo se da mu Mesina bas veruje.Krle i Teo :triprsta: sta reci,koju poruku poslati :biggrin: Ne znam,ali da Teo ima kredit kod Mesine ima.Lepo je bilo kada je u par navrata bilo 4 nasa na parketu,jos Nedovic i petorka.Nedovic sasvim korektno odigrao,dao par vaznih koseva,ali i popio dve lepe banane,jednu u zadnjem napadu za iznenadjenje,ali nije imao drugo resenje nego da ide na ulaz,sve u svemu dobar.Cska ima veliki potencijal,vremenom ce to biti sve bolje i bolje,ali sada je to daleko od one masine koju znamo ranijih godina
deda

Postby Pinturicchio » 12 Oct 2012, 07:35

Olimpija rastavila Cantua :krsti:

Zanimljiv mec u Pireju, nakon 3/4 sam mislio da ce Caja napraviti iznenadjenje i dobiti, ali nisu uspeli, nisu imali snage... Maccabi u prvom puluvremenu pogodio sve sto je sutnuo, pogotovo Logan...
Pinturicchio

Postby Diktator » 12 Oct 2012, 09:50

Kantu nije nista posebno odigrao kvalifikacioni deo,..uz to su i ostale ekipe bile katastrofalne na istom...medjutim pobeda Olimpije je svakako iznenadjenje.
Kraj sjaji sjajem novog pocetka.
19.04.2015.
Bol je privremen,ponos je vecan.
OBRADOVIC ZELJKO 22.06.2023.
Diktator

Postby KKP » 12 Oct 2012, 09:56

Definitivno su po meni najveći favoriti za F4 ove sezone Real, Makabi, CSKA i Barsa...

Kantu ima mnogo slabiju ekipu od prošle sezone, ali uspeli su da se kvalifikuju zvog domaćeg terena i ispadanja glavnih favorita, ali svakako velika pobeda Olimpije i brejk na startu...

Komentatori za Evroligu i dalje dominiraju svojim fantastičnim Engleskim jezokom... :lollol:
http://www.sportando.net/video/eng/1294 ... mpija.html
KKP

Postby MilosRS » 12 Oct 2012, 12:21

@KKP

Dodao bih ja tu i Fenerbahce.
Popunjena ekipa, 10 odlicnih igraca i jako dobar trener. Uz to imaju i jak domaci teren.
Sto vise upoznajem ljude, to mi je draze sto radim sa masinama
MilosRS

PreviousNext

Return to Evropska košarka