by kocha popovich » 20 Aug 2025, 12:15
175 je sasvim ok visina za beka u zenskoj kosarci. Cak i 165 koliko ima Petrovic nije posebno limitirajuc faktor osim mozda na nekom top EL nivou. Imenjakinja Dimitrijevic je stigla na koledz sa 160 cm. Da nije dvaput kidala ACL mogla je da igra na dosta visokom nivou. U stvari me ova mala Nevena bas dosta podseca na nju, po sutu, inteligenciji i energiji s kojima igra.
Jedva cekam 1/4 finale i dalje. Mnogo dobar vajb oko ove ekipe.
Maksimovic je na samom kraju raspodele zena po visini. Njenih 204 je ko 230 u muskoj kosarci. Ja se svim srcem nadam da ce ona taj neverovatan potencijal pretociti u ozbiljnu klupsku i reprezentativnu karijeru, ali ne treba nabacivati detetu pritisak niti imati neka nerealna ocekivanja. Igraci i igracice preko 220 i preko 200 su izuzeci, cesto s vrlo izmenjenom fizikom, i generalno ne sme od njih da nam zavisi neki dugorocni plan i uspeh. Ali ova generacija bas mnogo obecava na osnovu ovih par utakmica. Nadam se finalu sa Spanijom da se i sa njima izmerimo.
Jedno zapazanje na malom uzorku. Gledam neke devojcice iz Afrike, Mali, Senegal, koje su tu negde oko 2 metra. Nekako jos vise nego kod muskaraca dolazi do izracaja razlika u atleticnosti u odnosu na nase devojke iz te kategorije. Ove kad gledas na terenu, da nema drugih igracica da ocenis visinu, po tome kako se krecu, rekao bi da nisu preko 180. Ne znam da li je samo do genetike i cuvenih misicnih vlakana, ili ima i do toga kako odrastaju od malih nogu... Ako neko zna neku studiju na tu temu, molim te preporuci.
KP: Ja sam protiv svakog nacionalizma, jer je nacionalizam najnizi oblik drustvene svesti.