Board index Paris 2024

Srbija, Jugoslavija i ExYU zemlje na LOI

Re: Srbija, Jugoslavija i ExYU zemlje na LOI

Postby druga generacija » 11 Aug 2024, 17:13

Foteljas wrote:27. Srbija 5 medalja (3-1-1)
29-30. Hrvatska - 7 medalja (2-2-3)
34. Slovenija - 3 medalje (2-1-0)
73. "Kosovo" - 2 medalje (0-1-1)

BiH, Crna Gora i Severna Makedonija ovoga puta bez medalja (a i bez bilo kakvog zapazenijeg rezultata)

Imaginarna "SFRJ" bi sa ukupno 16 medalja (hrvatsko srebro u vaterpolu se ne racuna :biggrin: ) i skorom 7-4-5 ove igre zavrsila na 14. mestu, tik ispred susedne Madjarske. Sto je ipak pad u odnosu na prosle igre, ali pored nas, tome su kumovale i delegacije ostalih, svi smo na brdovitom Balkanu prosli losije nego u Tokiju.

Zapravo 7-4-4 posto je "Kosovo" u dzudou osvojila bronzu u kategoriji, gde je Slovenka osvojila zlato.
druga generacija

Postby Foteljas » 11 Aug 2024, 17:16

A da, prevideh taj detalj. Hvala na ispravkama.
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby Tegi » 11 Aug 2024, 17:22

S tim da bi hipotetička Jugoslavija verovatno osvojila zlato u košarci, a izvesno i neku od medalja u rukometu. Plus bi u pojedinačnim sportovima postojao faktor jače konkurencije na nacionalnom nivou.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Loka » 11 Aug 2024, 17:25

Бивша Југославија има 18-19 милиона људи. Мађарска иам 9 милиона. Србија плус Српска имају 7-7.5 милиона. Дакле, Мађарска је демографски ближа Србији плус Српска(одакле долазе наши спортисти) него ли целој бившој Југославији а имају 19 медаља од тога 6 златних.

Далеко су они од нас, не само у спорту. Можда једина озбиљна нација у И. Европи иако су језички потпуно изоловани, можда баш због тога.
Loka

Postby Puta Tapar » 11 Aug 2024, 18:34

Bivša Jugoslavija bi toliko izdominirala u kolektivnim sportovima da bi morali da uvedu još ovih uličnih sportova da se to izniveliše. Doduše uvek postoji mogućnost da ti nacionalni ključ kaže da Klemen Pepelič mora da igra umesto Bogdana.
Puta Tapar

Postby Bojdo » 11 Aug 2024, 23:50

Pa ne mora da znači, ima dosta primjera gdje su ex-yu zemlje postigle vise uspjeha samostalno nego kad su bili zajedno.
Република Српска је Пијемонт српства!
Bojdo

Postby Milutinov Tata » 12 Aug 2024, 01:43

Osvojeno 17 medalja u sledecim sportovima:

Dzudo - 4
Vaterpolo - 2
Tenis - 2
Streljastvo - 2
Tekvondo - 2
Veslanje - 1
Sportsko penjanje - 1
Jedrenje - 1
Kosarka - 1
Atletika - 1

Medalje su osvojene u 10 sportova, nijedan nije novi.

Kada se uzmu u obzir rezultati od 1992, ukupno je osvojeno cak 128 medalja, nesto vise od 14 u proseku. Po godinama to izgleda ovako:

1992 (Barselona): 8 (0-2-6)
1996 (Atlanta): 8 (2-4-2)
2000 (Sidnej): 8 (4-1-3)
2004 (Atina): 11 (1-5-5)
2008 (Peking): 13 (1-5-7)
2012 (London): 15 (5-4-6)
2016 (Rio): 23 (9-9-5)
2021 (Tokio): 25 (11-6-8)
2024 (Pariz): 17 (7-5-5)

Posle konstantnog rasta u ovom veku, ovo je prvi pad i to bas drastican, mada je mozda i uzlet u Riju i Tokiju bio nerealan.

Po sportovima to izgleda ovako:

Streljastvo - 19
Veslanje - 13
Dzudo - 13
Tekvondo - 12
Vaterpolo - 11
Atletika - 11
Tenis - 8
Jedrenje - 7
Kosarka - 5
Odbojka - 4
Rukomet - 4
Plivanje - 3
Kajak na divljim vodama - 3
Rvanje - 3
Sportsko penjanje - 2
Biciklizam - 2
Dizanje tegova - 2
Gimnastika - 2
Karate - 1
Kajak - 1
Boks - 1
Basket 3x3 - 1

Ukupno 22 sporta. Nasi sportisti su medalje osvajali u 12 sportova. Od tih 12, u 4 smo samo mi osvajali medalje (odbojka, karate, kajak i basket 3x3). Hrvati i Slovenci imaju po 3 sporta u kojima su samo oni osvajali medalje (gimnastika, dizanje tegova i boks/kajak na divljim vodama, biciklizam i sportsko penjanje). Nasi sportisti su najbolji u streljastvu, vaterpolu, kosarci i rvanju. Hrvati su najbolji u atletici, rukometu, veslanju, tenisu i tekvondou. Slovenci su najbolji u dzudou i jedrenju. U plivanju svako ima po medalju.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Foteljas » 12 Aug 2024, 07:49

Bas mi je nekako cudno da smo mi "Jugosloveni" ovako djuture podbacili na ovoj olimpijadi. Stavise, u odsustvu Rusa, ocekivao sam da ce pokojnica da ostvari jos jaci rezultat nego u Tokiju. Ali na kraju je ispalo da su svi pojedinacno podbacili - nas smo apsolvirali na drugim temama, Slovenci bez dvojice biciklista koji bi im verovatno ponovo doneli sigurne medalje, a nisu realizovali ni jos neke potencijale (drvene Ceha u bacanju diska i rukometasa, odbojkasi ispali u cetvrtfinalu, kajakasi im podbacili), kroasani za razliku od ranije sada takodje imali za njih neuobicajeno vise kikseva, separatisti ovaj put bez zlata, cak su i ovi ostali sada imali slabije rezultate nego prosli put i sve se to odrazilo na imaginarni "ukupni bilans"...
Foteljas

Postby Puta Tapar » 12 Aug 2024, 08:22

Po onome sto je predvidjano pre igara, Hrvatima su podbacili Srbic, Cernogorazz i teniski dubl, ali su ostali opravdali ocekivanjam nije bilo medalja Kolak ili Duje Draganje iznebuha. Ajd bronza u streljastvu je mozda iznenadjenje al to je sport koji nekad donese, nekad odnese.

Kod Slovenaca, ne racunajuci bicikliste, podbacili su Ceh i ovi kandidati koje su ocekivali u kajaku i kanuu na divljim vodama. Ali im je zato najjaca favoritkinja opravdala ocekivano zlato bez ikakvih problema.

Cesto se pitam kako vi prava Jugoslavija izgledala na igrama, sve nesto mislim da bi to licilo na spanske brojke - jaki ekipni sportovi, minus jedrenje i ova egzotika a plus borilacki spotovi. Manje vise ni jedna zemlja u regionu nije iskocila u nekom novom sportu od 92 osim mozda tekvondoa i jedrenja i evo penjanja kod Slovenaca.
Puta Tapar

Postby Foteljas » 12 Aug 2024, 08:47

Mislim da smo mi ipak iskocili u odbojci, jer prava SFRJ sem Moskve 80 u tom sportu mislim da nije ni imala predstavnike na igrama, a kamoli medalje. Dok je SRJ/Srbija od 1996. uvek imala bar jednu, a neretko i obe ekipe, i uzeli smo cetiri medalje. SFRJ je imala ranije predstavnike u jedrenju, ali naravno kroasani i zmajceki tada nisu bili u stanju ni da primirisu medalji. :roll: Ovo resto od pomenutih sportova tada nije ni bilo izmisljeno :biggrin: , tenis nije bio olimpijski sport u vreme kada smo imali Zivojinovica i pre WW2 neke dobre tenisere.

Pisao sam napred, Slovenci definitivno po koncepciji tima najvise strce u odnosu na nas ostale Balkance - penjanje, kajak na divljim vodama, biciklizam, imali cak i dve golferke. I ono sto mi je kod njih zanimljivo, oni skoro uvek imaju isto momaka i devojaka u ekipi.
Foteljas

Postby Gunde Svan » 12 Aug 2024, 09:18

Foteljas wrote:Mislim da smo mi ipak iskocili u odbojci, jer prava SFRJ sem Moskve 80 u tom sportu mislim da nije ni imala predstavnike na igrama, a kamoli medalje. Dok je SRJ/Srbija od 1996. uvek imala bar jednu, a neretko i obe ekipe, i uzeli smo cetiri medalje. SFRJ je imala ranije predstavnike u jedrenju, ali naravno kroasani i zmajceki tada nisu bili u stanju ni da primirisu medalji. :roll: Ovo resto od pomenutih sportova tada nije ni bilo izmisljeno :biggrin: , tenis nije bio olimpijski sport u vreme kada smo imali Zivojinovica i pre WW2 neke dobre tenisere.

Pisao sam napred, Slovenci definitivno po koncepciji tima najvise strce u odnosu na nas ostale Balkance - penjanje, kajak na divljim vodama, biciklizam, imali cak i dve golferke. I ono sto mi je kod njih zanimljivo, oni skoro uvek imaju isto momaka i devojaka u ekipi.

Odbojka je jedini sport gde smo mi bolji nego SFRJ, za razliku od Hrvata i Slovenaca koji su uspeli da izbace pojedince (češće) ili izgrade sistem (ređe) u sportovima gde nisu imali tradiciju. Sećam se prvog meča posle sankcija odbojkaša u nekim kvalifikacijama, čini mi se protiv Danske, gde smo izgubili prvi set i okrenuli na 3:1 i bili presrećni. Srpska odbojkaška priča je čudo, imajući u vidu sve i nadam se da će se naći način da se neko vreme makar održimo na ovom nivou posle ove smene generacija, a kasnije i da napredujemo, mada se čini da nas čeka holandski sindrom.

BIH, CG i Makedonija nisu uspostavili ništa slično bilo kakvom sistemu i njih samo ekscesi mogu dovesti do neke medalje, CG se opredelila da gura vaterpolo i ženski rukomet, ali čak i tu posustaju.

Slovenci su svakako primer za sve kako se gradi sistem i radi. Postali su sila u ekipnim sportovima, što je za tako malu zemlju i teže nego izbaciti vrhunskog pojedinca. Za njihove standarde ovo su i neuspešne Igre, otkazi biciklista, maler Čeha, za malo medalja rukometaša, neuspeh na divljim vodama, nisu uspeli da dođu do svojih standardnih pet medalja. Hrvatima su se ekipni sportovi raspali, ne vidim ih u perspektivi u vrhu nigde osim u vaterpolu, u košarci imaju debakl leto u svim mlađim uzrastima, ili su u B diviziji ili na putu ka njoj. Ipak, zahvaljujući talentu izbacuju na redovnoj bazi vrhunske pojedince u pojedinačnim sportovima. Evo sada vidim da imaju u najavi vrlo dobru generaciju plivača, a tu su dugo vremena bili u kanalu.

Bez obzira na sve, naš potencijal je najveći, voleo bih da i mi izbacimo kandidata za medalju u nekom sportu u kom nemamo neku tradiciju i verujem da u LA možemo da budemo ubedljivo ispred ostalih iz ex yu.
Gunde Svan

Postby Foteljas » 12 Aug 2024, 09:34

Gunde Svan wrote:CG se opredelila da gura vaterpolo i ženski rukomet, ali čak i tu posustaju.

Nema vise don Mila da preko klubova pere pare, a preko reprezentacija bilduje politicku podrsku i nacionalni idenitet.
Mada je i to bio neki sistem u odnosu na BiH i Severnu Makedoniju.
Foteljas

Postby zvezdaraking » 12 Aug 2024, 10:17

ma oni imali jedan rukometni klub i cim se raspao nema vise nista.
i jos su im u doba najvecih uspjeha igrale srpkinje popovic i bulatovic. i golman je bila hrvatica mislim.
kad je moraca poluprazna sve ti jasno.

vaterpolo se igra u tri varosi i par primorskih sela. jos im mi ukrali mandica i vica. prlaina ranije.

puno malih mjesta koje su imali seniore ili bile filijale jadrana i kotora nemaju vise seniore vec samo rade sa djecom.

hrvati rade dobro.

vracaju stare centre poput splita i sibenika.

ogroman potencijaj imaju.

Mi da bi bili konkurentni moramo prvo da otjeramo lopove iz VK Partizan i dovesti ljude koji ce raditi za klub a ne sebe. To je krucijalno jer tu je najvece znanje koje posjedujemo.
Novi Beograd je poceo da radi sa mlađim kategorijama ali mislim da u klubu koga vodi lik kakav je sapic tu nema srece i da ce djeca talenti da propadnu.

Zvezda radi solidno sa mlađim kategorijama i tu ce sigurno da izađe neki dobar igrac.

I nastaviti siriti druge centre manje poput Kragujevca, Šapca, Novog Sada, VRatit na mapu Zrenjanin, KIkindu, Vrnjacku Banju.
Imamo dobre mlađe selekcije i sada je prilika da se ubaci par mlađih sa jasnom ulogom ne da popune broj.

Pricao je Pijetlovic sinoc o tome.
zvezdaraking

Postby zvezdaraking » 12 Aug 2024, 10:24

Gunde Svan wrote:
Foteljas wrote:Mislim da smo mi ipak iskocili u odbojci, jer prava SFRJ sem Moskve 80 u tom sportu mislim da nije ni imala predstavnike na igrama, a kamoli medalje. Dok je SRJ/Srbija od 1996. uvek imala bar jednu, a neretko i obe ekipe, i uzeli smo cetiri medalje. SFRJ je imala ranije predstavnike u jedrenju, ali naravno kroasani i zmajceki tada nisu bili u stanju ni da primirisu medalji. :roll: Ovo resto od pomenutih sportova tada nije ni bilo izmisljeno :biggrin: , tenis nije bio olimpijski sport u vreme kada smo imali Zivojinovica i pre WW2 neke dobre tenisere.

Odbojka je jedini sport gde smo mi bolji nego SFRJ, za razliku od Hrvata i Slovenaca koji su uspeli da izbace pojedince (češće) ili izgrade sistem (ređe) u sportovima gde nisu imali tradiciju. Sećam se prvog meča posle sankcija odbojkaša u nekim kvalifikacijama, čini mi se protiv Danske, gde smo izgubili prvi set i okrenuli na 3:1 i bili presrećni. Srpska odbojkaška priča je čudo, imajući u vidu sve i nadam se da će se naći način da se neko vreme makar održimo na ovom nivou posle ove smene generacija, a kasnije i da napredujemo, mada se čini da nas čeka holandski sindrom.

BIH, CG i Makedonija nisu uspostavili ništa slično bilo kakvom sistemu i njih samo ekscesi mogu dovesti do neke medalje, CG se opredelila da gura vaterpolo i ženski rukomet, ali čak i tu posustaju.

Slovenci su svakako primer za sve kako se gradi sistem i radi. Postali su sila u ekipnim sportovima, što je za tako malu zemlju i teže nego izbaciti vrhunskog pojedinca. Za njihove standarde ovo su i neuspešne Igre, otkazi biciklista, maler Čeha, za malo medalja rukometaša, neuspeh na divljim vodama, nisu uspeli da dođu do svojih standardnih pet medalja. Hrvatima su se ekipni sportovi raspali, ne vidim ih u perspektivi u vrhu nigde osim u vaterpolu, u košarci imaju debakl leto u svim mlađim uzrastima, ili su u B diviziji ili na putu ka njoj. Ipak, zahvaljujući talentu izbacuju na redovnoj bazi vrhunske pojedince u pojedinačnim sportovima. Evo sada vidim da imaju u najavi vrlo dobru generaciju plivača, a tu su dugo vremena bili u kanalu.

Bez obzira na sve, naš potencijal je najveći, voleo bih da i mi izbacimo kandidata za medalju u nekom sportu u kom nemamo neku tradiciju i verujem da u LA možemo da budemo ubedljivo ispred ostalih iz ex yu.

Kvalifikacije za evropsko na kom smo bili treci.

Ja nisam znao ni da igramo odbojku.

Vec 30 godina to traje i zaista je fascinantno da smo toliko opstali.

Pgotovo kad vidimo da vojvodina koja je imala gro te ekipe igra i u nasoj ligi skoro pa epizodnu ulogu. odlaskom boricica i zvezda kasljuca, partizan ni blizu da izbaci miljkovica, anastasijevica...
zvezdaraking

Postby Foteljas » 12 Aug 2024, 10:33

zvezdaraking wrote:ma oni imali jedan rukometni klub i cim se raspao nema vise nista.
i jos su im u doba najvecih uspjeha igrale srpkinje popovic i bulatovic. i golman je bila hrvatica mislim.
kad je moraca poluprazna sve ti jasno.

vaterpolo se igra u tri varosi i par primorskih sela. jos im mi ukrali mandica i vica. prlaina ranije.

puno malih mjesta koje su imali seniore ili bile filijale jadrana i kotora nemaju vise seniore vec samo rade sa djecom.

Dobro, ali kazem da je i to neki sistem. Mala zemlja, napravis klub-reprezentaciju, svi su stalno na okupu, sto valja dovodis tu, na jedno mesto. I onda je ipak dosao rezultat kroz osvajanje te medalje 2012. i jos dva ucesca na igrama.
Problem je samo sto ti i za tako nesto treba (nemala) lova, koja je ocito presahla, pa se sada i sistem urusava.

Vaterpolo je ipak specificna prica, svetska konkurencija je drasticno manja.
Foteljas

PreviousNext

Return to Paris 2024