Foteljas wrote:Mislim da smo mi ipak iskocili u odbojci, jer prava SFRJ sem Moskve 80 u tom sportu mislim da nije ni imala predstavnike na igrama, a kamoli medalje. Dok je SRJ/Srbija od 1996. uvek imala bar jednu, a neretko i obe ekipe, i uzeli smo cetiri medalje. SFRJ je imala ranije predstavnike u jedrenju, ali naravno kroasani i zmajceki tada nisu bili u stanju ni da primirisu medalji.

Ovo resto od pomenutih sportova tada nije ni bilo izmisljeno

, tenis nije bio olimpijski sport u vreme kada smo imali Zivojinovica i pre WW2 neke dobre tenisere.
Pisao sam napred, Slovenci definitivno po koncepciji tima najvise strce u odnosu na nas ostale Balkance - penjanje, kajak na divljim vodama, biciklizam, imali cak i dve golferke. I ono sto mi je kod njih zanimljivo, oni skoro uvek imaju isto momaka i devojaka u ekipi.
Odbojka je jedini sport gde smo mi bolji nego SFRJ, za razliku od Hrvata i Slovenaca koji su uspeli da izbace pojedince (češće) ili izgrade sistem (ređe) u sportovima gde nisu imali tradiciju. Sećam se prvog meča posle sankcija odbojkaša u nekim kvalifikacijama, čini mi se protiv Danske, gde smo izgubili prvi set i okrenuli na 3:1 i bili presrećni. Srpska odbojkaška priča je čudo, imajući u vidu sve i nadam se da će se naći način da se neko vreme makar održimo na ovom nivou posle ove smene generacija, a kasnije i da napredujemo, mada se čini da nas čeka holandski sindrom.
BIH, CG i Makedonija nisu uspostavili ništa slično bilo kakvom sistemu i njih samo ekscesi mogu dovesti do neke medalje, CG se opredelila da gura vaterpolo i ženski rukomet, ali čak i tu posustaju.
Slovenci su svakako primer za sve kako se gradi sistem i radi. Postali su sila u ekipnim sportovima, što je za tako malu zemlju i teže nego izbaciti vrhunskog pojedinca. Za njihove standarde ovo su i neuspešne Igre, otkazi biciklista, maler Čeha, za malo medalja rukometaša, neuspeh na divljim vodama, nisu uspeli da dođu do svojih standardnih pet medalja. Hrvatima su se ekipni sportovi raspali, ne vidim ih u perspektivi u vrhu nigde osim u vaterpolu, u košarci imaju debakl leto u svim mlađim uzrastima, ili su u B diviziji ili na putu ka njoj. Ipak, zahvaljujući talentu izbacuju na redovnoj bazi vrhunske pojedince u pojedinačnim sportovima. Evo sada vidim da imaju u najavi vrlo dobru generaciju plivača, a tu su dugo vremena bili u kanalu.
Bez obzira na sve, naš potencijal je najveći, voleo bih da i mi izbacimo kandidata za medalju u nekom sportu u kom nemamo neku tradiciju i verujem da u LA možemo da budemo ubedljivo ispred ostalih iz ex yu.