Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Kvizovi

Re: Kvizovi

Postby ExEr » 12 Feb 2023, 12:04

Na stranu rentabilnost...al da je saper jedna ljigava gmazina, to je neoborivo
Aksiom
Kiselinu sipam u oči kakve sve pičke navijaju za Partizan
ExEr

Postby Cvele » 12 Feb 2023, 12:14

Ron Swanson wrote:A šta je bilo sa Milionerom? Nisam ispratio, ne znam kako je prošla nova sezona.

Kapiram da je bila ozbiljna opadajuća geometrijska progresija kada je gledanost u pitanju, a da se počelo sa velikom brojkom.
Cvele

Postby Tegi » 12 Feb 2023, 12:55

Ron Swanson wrote:A šta je bilo sa Milionerom? Nisam ispratio, ne znam kako je prošla nova sezona.

Kvizaški "Nemanjići". Agresivnim marketingom se pokušao nadomestiti aljkavi, zbrzani rad, misleći da će samo ime kviza i termin od 4 emisije nedeljno doneti popularnost i lovu. Prevideli su da što je format veći i što je tempo prikazivanja brži, utoliko moraš ući spremniji u proces snimanja, a ne da očekuješ da će ti otkupljivanje licence zabašuriti želju za brzom zaradom.

Ljude koji imaju iskustva sa kvizovima nisu doveli ni da produciraju, ni da prave pitanja, ni da se takmiče. Tako je i ispalo, amaterski.

Što se ovoga oko Rts-a tiče, uopšte ne amnestiram nikoga. Ali ako neko u naglašenoj želji da iznese istinu otvoreno spinuje, jasno je kao dan da to radi u privatnom interesu. Rts mora iz korena da se promeni da bi u kadrovskom (ne u finansijskom) smislu mogao sam da iznese ovo za šta drugima daje pare. I to vidi svako ko je jedanput ušao tamo.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby balkanski spijun » 12 Feb 2023, 12:59

Stari dobri hit,a moze i hit potere :biggrin:

https://www.youtube.com/watch?v=ZMDSUrRk1WE
balkanski spijun

Postby Tegi » 12 Feb 2023, 13:13

Polako, deda, otkazaće ti srce u osmomartovskoj epizodi kako si krenuo :biggrin:
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Milan L. » 12 Feb 2023, 18:27

Tegi wrote:

Kvizaški "Nemanjići". Agresivnim marketingom se pokušao nadomestiti aljkavi, zbrzani rad, misleći da će samo ime kviza i termin od 4 emisije nedeljno doneti popularnost i lovu. Prevideli su da što je format veći i što je tempo prikazivanja brži, utoliko moraš ući spremniji u proces snimanja, a ne da očekuješ da će ti otkupljivanje licence zabašuriti želju za brzom zaradom.

Ljude koji imaju iskustva sa kvizovima nisu doveli ni da produciraju, ni da prave pitanja, ni da se takmiče. Tako je i ispalo, amaterski.

Što se ovoga oko Rts-a tiče, uopšte ne amnestiram nikoga. Ali ako neko u naglašenoj želji da iznese istinu otvoreno spinuje, jasno je kao dan da to radi u privatnom interesu. Rts mora iz korena da se promeni da bi u kadrovskom (ne u finansijskom) smislu mogao sam da iznese ovo za šta drugima daje pare. I to vidi svako ko je jedanput ušao tamo.

Jedinu grešku kod Milionera su napravili sa tim prikazivanjem četiri puta nedeljno, bilo je dovoljno jedanput ili dvaput kako ne bi prekidali sezonu. Sama organizacija kviza je bila solidna. Pitanja su jednako dobra/loša kao i kad rade druge produkcije, ne sećam se da je bilo grešaka kao nekada u Slagalici. Pa valjda nisu samo Andonov i ekipa jedini koji to znaju.
Takmičari koji su učestvovali uglavnom nisu iz kvizaških krugova pa zato može da budi sumnju kako su ih birali. Ali koji kriterijum postoji kad recimo na brze prste upadnu, jer ni to nije garant da je izabran najbolji kandidat.

Jasno je da nije sve u tome koliko se potroši novca nego i u zaradi od reklama. Ali ne možemo da poredimo RTS sa kablovskim kanalima, prosto jer je RTS prisutan u svakom domu i reklame na njemu su dosta skuplje. Sam termin Potere je takav da prethodi Milioneru. I sad ako počnem da je gledam u 9 uveče, a Milioner počinje pola sata kasnije, velika je verovatnoća da ću sačekati da se završi pa onda prebaciti na nastavak Milonera. Potera ima jako loše termine reprize, u gluvo doba noći i nedeljom oko 12:30 dok je Milioner to imao već naredni dan oko 4-5 popodne. Mada to sad sve manje ima smisla jer mnogi imaju premotavanje unazad.

Slagalica garantovano ima dobru gledanost jer prethodi Dnevniku 2, veliko je pitanje koliko bi bila gledana da je stave npr. na RTS 2 u 5 popodne. Za SMAZ je očigledno da je prekasno ostajati do 10-11 uveče i da dosta košta zbog one scenografije, publike i nerealno visokih nagrada na nedeljnom nivou. Potera daje samo 50% šanse za dobitak u 30+ epizoda po sezoni pa se i ne podeli toliko novca. Takođe, produkcija koja radi Poteru se trudi da se adekvatno izreklamira i na društvenim mrežama, RTS napravi interesantnu najavu svake epizode, a i Memedović je deo svoje popularnosti preneo na kviz. Eto, zato je, pored dobrog termina, uvek u top 10 emisija uz Dnevnik 2, Slagalicu, domaće serije i sportske prenose.
Milan L.

Postby Dimitrije » 12 Feb 2023, 18:42

Da li je stvarno "Milioner" sniman u Bugarskoj?
Dimitrije

Postby Cvele » 12 Feb 2023, 18:42

Dimitrije wrote:Da li je stvarno "Milioner" sniman u Bugarskoj?

Da.
Cvele

Postby Houdini » 12 Feb 2023, 18:58

Jedan baš random post sa moje strane..

Pokušavao sam da nađem Slagalicu sa Jan Bažikom i naletim na ovaj derbi devedesetih.. Koji je uveličao i naš sadašnji ambasador iz Maroka..

Kakav trovbek..

"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby Tegi » 12 Feb 2023, 19:28

Oko gledanosti si pobrkao uzrok i posledicu. Neka stvar se pušta u dobrom terminu, jer se smatra da će biti dovoljno gledana i u njemu ostaje zato što je ispunila ili premašila očekivanja. Nije dobar termin mađioničar, pa da te sam od sebe načini popularnim programom. Zato i postoji šer koji meri relativnu gledanost programa, jer se podrazumeva da će u 8 ili 9 uveče apsolutna brojka gledalaca biti veća.

Svaka emisija bi bila slabije gledana da je staviš na RTS 2 u 5 popodne, čak i kada bi tamo pustio Srbiju u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu. Pogledaj šta RTS 1 pušta od 9 uveče ne računajući ponedeljak, niti je kvalitetno, niti praćeno. I širom otvara vrata gledanosti Mitrovićevog i Peconijevog smeća. Nova S je pokušala da taj prostor napadne sa Milionerom i potpuno promašila (prethodnog proleća su sa Survajvorom bili vrlo uspešni). Nije taj Milioner išao samo ponedeljkom, pa da ta priča o premotavanju pije vodu.

Ne bih nikako potcenjivao uspeh Slagalice. RTS-u je preko potreban gledan sadržaj na koji bi se naslonio Dnevnik 2. Razlog - ni Dnevnik 2 ni Slagalica nemaju klasičan reklamni blok i potreban je kontinuiran program od 19 do 20h kako bi dobro naplatili reklamni blok između 19:20 i 19:30, tako da su Slagalica i Dnevnik praktično jedna emisija sa jednim reklamnim blokom, ali ubedljivo najgledanija u Srbiji. Kada ne bi imali jedno drugo, cena reklame u međuprostoru bi bila mnogo manja i nijedna od tih emisija sama za sebe ne bi imala komercijalnu vrednost.

Što se realizacije Milionera tiče. Ne može organizacija biti solidna, ako ti ne želiš da platiš studio i montiraš svoju scenografiju, nego snimaš emisije u Sofiji kako bi uštedeo pare. Što onda uslovljava da moraš ljude da vodiš ljude u Bugarsku na 4 dana (jeste plaćen boravak, ali uzalud ako ljudi ne mogu da izađu sa posla ili ako žive u Subotici). Pa snimanje u Bugarskoj vuče i svoje probleme da moraš da revidiraš pomoći i da imaš publiku za koju se jasno vidi da je plaćena, da nemaju pojma šta se dešava u emisiji i stvaraju autističnu atmosferu.
Što se pitanja tiče. Valja napraviti razliku između koncepta u kom imaš da rešiš 50-100-150 zadataka/pitanja po epizodi i koncepta u kom imaš 20 pitanja po epizodi od toga 2 puta po 5 kojia su tu reda radi. Dakle, moraš da napraviš 10 dobrih pitanja po epizodi i to ne uspeš, već odaješ utisak kao da ih je neki organizator proguglao pola sata pre snimanja.

Takođe, setovi su bili jako nesrazmerne težine, obeležje Milionera kao licence je da se što više trudiš da standardizuješ težinu kviza i da se tačno zna koliko koje dostignuće vredi. Ovako, imao si situaciju da su ljudi ni krivi ni dužni dolazili do 12-13. pitanja, a da su ljudi za koje se videlo da mogu da ih ugroze sabotirani od 6. pitanja. Nigde se to ne može hirurški precizno usaglasiti, ali makar to radi namazano, pripremljeno, a ovako si pokazao i da selektivno nekog privileguješ ili sabotiraš i da te boli paja da se ozbiljno potrudiš da to prikriješ i očuvaš legitimitet kvizu.

Svaki kviz u tom pogledu ima neku "nevidljivu ruku" (to je ono kada kažu, falilo je sreće), tome kastinzi i služe, a poenta je da ruka izgleda što nevidljivije. Doslovno isto kao u sportu, razlika između dobrog i lošeg sudije.

Grešaka je naravno bilo u pitanjima, bude ih u svakom kvizu. Ali ponavljam, nije isto kada treba da kreiraš 10 lakih i 10 dobrih pitanja za veče i 40 lakih i 80 dobrih za veče. Posebno što je Milioner takav da je svako pitanje odlučujuće i gde od svakog treba da dobiješ neki dramski momenat. Treba reći da je njegov koncept zanatski jako težak, baš zato što je savršeno jednostavan. Kviz se razvio pre 25-6 godina kada je internet bio sasvim sporedan ili negde i nepostojeći medij, televizija je dominirala, protok informacija i način razmišljanja je bio takav da su ljudi hteli da potroše 5 minuta na gledanje rešavanja jednog kviz pitanja. Dašnjem čoveku Jutjuba i TikToka je to presporo, malo ko ima želje da dugo statira pred samo jednim sadržajem. U krajnjoj liniji, izguglaće odgovor i neće saučestvovati u igranju kviza, već će pasivno gledati. Hrvati su shvatili koliko se 2020. razlikuje od 2005. i pokušali su da se prilagode tome težim i mozgaličarskim pitanjima, gde tačno vidiš da je neko proveo sate u njihovoj izradi, plus imaju najboljeg mogućeg voditelja za taj format koji je zadužen da popuni taj međuprostor kog u Milioneru po definiciji ima mnogo. A kod nas je toliko brzo rađeno da nisu bili u mogućnosti da Zeljkoviću jave u januaru da smrša do septembra. U redu, televizija je kurva, direktori i urednici su sebične stipse, ali ako hoćeš brzo, angažuj nekog ko može da ti postavi kviz brzo. Kao da spucaš solidne pare u sitkom od 50 do 100 epizoda i daš studentu dramaturgije da sam piše scenario. Mnogo je pametnog rada potrebno da bi stvorio solidan kviz, ne prolazi tu rijaliti logika "napraviću jeftino, anarhično, a gledano".

Prosto, nije mogla da se sakrije želja za brzinskim sticanjem rejtinga i zaradom love. Sve ostalo se dedukuje iz tog problema. Ono što je neobično jeste što su im Englezi tek tako odobrili emitovanje kviza, produkcija Milionera je daleko najrigoroznija i ne žele da im neko kompromituje brend brzinskom realizacijom. Sam Zeljković je pričao kako je to izgledalo kada je BK odlučio da otkupi taj kviz 2002. godine.

Ne znam gde si video da zagovaram Andonova. Meni se njegov metod ne dopada, kombinacija engleskog kvizašenja i treš kulture. Iako mu naravno ne sporim ulogu motora srpskog kvizaštva.

Niti mi pada na pamet da vršim bilo kakvu apologiju kviza u čijoj realizaciji sam učestvujem. Možemo i o tome nekom prilikom.
Tegi

Postby Milan L. » 12 Feb 2023, 23:05

Gledanost naravno ne može da bude samo uslovljena terminom, samo sam hteo da kažem da će kvalitetnu emisiju dobar termin pogurati još dalje. Meni je misterija TV gledanost Slagalice jer ima malo pregleda na Jutjubu za razliku od nekih isečaka Potere.

Sad je pitanje i u tome da li Milioner kao takav uopšte može da ima gledanost koju su očekivali, kako god da se kvalitetno uradi - Survajvor je onda svakako bolji izbor. Sam koncept kviza je da bude statičan i time prilagođen i starijoj populaciji, jer nema vremenskog ograničenja. Baš sam danas gledao nešto što je Zeljković pričao i ispada da ga nisu uslovljavali da smrša, iako je bilo poželjno. Realno, od njegovog viška kg su napravili najave za početak sezone, a mislim da je i gledaocima to bilo simpatično. Nisam siguran ni koliko ljudi je provalilo da se snima u Bugarskoj. Ono jeste Beograđanima problem, ali ovima sa juga Srbije je svejedno. Ne mislim da je to najveća prepreka ako neko baš želi da se pojavi na televiziji.

Što se tiče nesrazmernih setova, to se dešavalo više puta i tačno se vidi da su prilagođeni takmičarima, mada to se radi i u Poteri. Ako nemaš sreće sa setom pitanja džabe ti sve jer ćeš na sedmom-osmom pitanju biti u problemu. Mada mnogi takmičari osim nedovoljnog znanja nisu pokazali ni taktičnost u upotrebi pomoći. Dosta njih je bilo sklono igri na sigurno pa su odustajali što bi u Poteri bilo ravno odlasku na nižu.
Videćemo kako će proći Najslabija karika na Prvoj, ali čini mi se da je vraćanje starih formata znak da nedostaje ideja i gotovo sigurno da ne može da se vrati na taj nivo iz prošlosti.

Za kraj još nešto o gledanosti:

Televizija u Srbiji se u proseku gleda nešto više od pet sati dnevno

U Srbiji se u 2022. godini televizija prosečno po stanovniku dnevno gledala pet sati i pet minuta. Najviše se gledao RTS 1, u proseku 53 minuta dnevno, a TV Pink 50 minuta dnevno.

Na dnevnom nivou, televiziju je prosečno gledalo oko 4,3 miliona, odnosno 65,2 odsto populacije starijih od četiri godine.

Prosečna starost televizijskog auditorijuma u Srbiji je 53 godine. Najstariju publiku ima TV Hepi sa prosekom godina 63, sledi TV Pink sa 58 godina, RTS 2 sa prosečnom starošću od 57 godina dok je prosečna starost gledalaca Prvog programa RTS-a 56 godina. Najmlađu publiku imaju TV Prva (52 godine) i TV B92 (50 godina).

Izvor: https://www.rts.rs/page/stories/ci/stor ... arost.html

Ova prosečna starost gledalaca je zabrinjavajuća, ako uzmemo u obzir da je prosečan stanovnik star oko 43 godine.
Milan L.

Postby Pit Bull » 13 Feb 2023, 00:01

Tegi fino objasnio problem Milionera.

Da se ukljucim posto je HR Milijunas jedini kviz kojeg aktivno pratim otkad se vratio. Ili gledam live cetvrtkom ili pogledam dan-dva kasnije (obicno ovo drugo jer se preklapa sa Evroligom).

Idealan koncept kviza, ja licno volim sto ne ide brzo pitanje za pitanjem + dobar voditelj.

HR Potjera mi je godinama bila odlicna, ali nemam ni vrijeme ni naviku pa mi nekako koncept Milijunasa jednom sedmicno vise pase.

Ovaj domaci Milioner kad se pojavio, pogledao sam prve dvije epizode i vise nisam nijednu. Jednostavno, osim naziva i koncepta kviza, nema dodirnih tacaka sa HR Milijunasem.

Losija pitanja, losiji voditelj, losiji takmicari + cinjenica da se snima u Bugarskoj sve to odbija...
▒▓█ P █ A █ R █ T █ I █ Z █ A █ N █▓▒
Pit Bull

Postby Tegi » 13 Feb 2023, 00:15

Milan L. wrote:Meni je misterija TV gledanost Slagalice jer ima malo pregleda na Jutjubu za razliku od nekih isečaka Potere.

Ova prosečna starost gledalaca je zabrinjavajuća, ako uzmemo u obzir da je prosečan stanovnik star oko 43 godine.

Samom sebi si odgovorio.

Plus hiperprodukcija, svakog dana nova epizoda, niko neće da se vraća na epizodu staru 2-3 dana.

Takođe, kada emisija stekne kultni status poput Slagalice, ona prestaje da zavisi od kvaliteta koji emituje, što stvara brojnu, ali pasivnu, nekritičku publiku. Kao vanila u sladoledu, svi je stavljaju, ali niko sladoled ne jede zbog vanile.

Što se Karike tiče, Prvoj programska šema puca po šavovima, imaju para, ali su pogubili kvalitetan kadar. Zato idu na sigurno, isti ljudi koji rade engleski kviz na Rts-u, radiće ga na Prvoj. Samo je voditelj/ka novi/a. Sve je to nepredvidivo, moj imenjače, ali znam da rade mnogo ozbiljnije nego ovi što su radili Milionera i da već imaju 2 cele sezone zagarantovane. Ambicija za trajanjem postoji, što je potvrdio i izbor osobe koja će voditi kviz.

Takođe, Prva pokreće i dnevni kviz Pobednik, pandan Slagalici, pretpostavljam da je neki popodnevni termnim. Ali nemam predstavu kakve su im ambicije sa tim kvizom, niti ko će ga praviti.

P. S. Vidiš kako sam uviđavniji od U-Đua, nema pičkaranja, samo uvažavanje i argumenti. :biggrin:

Mada ono sa njim je bio legendaran okršaj, šteta što je poobrisao svoje komentare.
Tegi

Postby Milan L. » 13 Feb 2023, 00:46

Mislio sam da su od kviza Pobednik definitivno odustali, najavljivali su ga još u avgustu 2021. Karika mi deluje najprovokativnije pod uslovom da budući voditelj nastavi u maniru na koji smo navikli iz stare verzije. Tu će tek biti podmetanja nogu među takmičarima, gore nego u SMAZ-u.
Milan L.

Postby Tilt » 13 Feb 2023, 09:09

Tegi wrote:Kviz se razvio pre 25-6 godina kada je internet bio sasvim sporedan ili negde i nepostojeći medij, televizija je dominirala, protok informacija i način razmišljanja je bio takav da su ljudi hteli da potroše 5 minuta na gledanje rešavanja jednog kviz pitanja. Dašnjem čoveku Jutjuba i TikToka je to presporo, malo ko ima želje da dugo statira pred samo jednim sadržajem. U krajnjoj liniji, izguglaće odgovor i neće saučestvovati u igranju kviza, već će pasivno gledati. Hrvati su shvatili koliko se 2020. razlikuje od 2005. i pokušali su da se prilagode tome težim i mozgaličarskim pitanjima, gde tačno vidiš da je neko proveo sate u njihovoj izradi, plus imaju najboljeg mogućeg voditelja za taj format koji je zadužen da popuni taj međuprostor kog u Milioneru po definiciji ima mnogo..

Apsolutno isti utisak delim, samo što nemam dara da to prenesem na tastaturu. Milioner na način koji su ga realizovali sa nove s (ili koja već produkcija) je pregazilo vreme. Posle dve epizode sam shvatio da nema svrhe da se gleda u terminu emitovanja, već bih u 23h pred spavanje izvrteo pitanja za manje od 10 minuta. Upravo tu se vidi koliko je koncept potere dobar, jer pitanja idu brzo i runde su tačno odmerene da se ne smoriš. Malo priče, puno onoga zbog čega gledaš kviz.
Tilt

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura