by Tegi » 12 Feb 2023, 19:28
Oko gledanosti si pobrkao uzrok i posledicu. Neka stvar se pušta u dobrom terminu, jer se smatra da će biti dovoljno gledana i u njemu ostaje zato što je ispunila ili premašila očekivanja. Nije dobar termin mađioničar, pa da te sam od sebe načini popularnim programom. Zato i postoji šer koji meri relativnu gledanost programa, jer se podrazumeva da će u 8 ili 9 uveče apsolutna brojka gledalaca biti veća.
Svaka emisija bi bila slabije gledana da je staviš na RTS 2 u 5 popodne, čak i kada bi tamo pustio Srbiju u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu. Pogledaj šta RTS 1 pušta od 9 uveče ne računajući ponedeljak, niti je kvalitetno, niti praćeno. I širom otvara vrata gledanosti Mitrovićevog i Peconijevog smeća. Nova S je pokušala da taj prostor napadne sa Milionerom i potpuno promašila (prethodnog proleća su sa Survajvorom bili vrlo uspešni). Nije taj Milioner išao samo ponedeljkom, pa da ta priča o premotavanju pije vodu.
Ne bih nikako potcenjivao uspeh Slagalice. RTS-u je preko potreban gledan sadržaj na koji bi se naslonio Dnevnik 2. Razlog - ni Dnevnik 2 ni Slagalica nemaju klasičan reklamni blok i potreban je kontinuiran program od 19 do 20h kako bi dobro naplatili reklamni blok između 19:20 i 19:30, tako da su Slagalica i Dnevnik praktično jedna emisija sa jednim reklamnim blokom, ali ubedljivo najgledanija u Srbiji. Kada ne bi imali jedno drugo, cena reklame u međuprostoru bi bila mnogo manja i nijedna od tih emisija sama za sebe ne bi imala komercijalnu vrednost.
Što se realizacije Milionera tiče. Ne može organizacija biti solidna, ako ti ne želiš da platiš studio i montiraš svoju scenografiju, nego snimaš emisije u Sofiji kako bi uštedeo pare. Što onda uslovljava da moraš ljude da vodiš ljude u Bugarsku na 4 dana (jeste plaćen boravak, ali uzalud ako ljudi ne mogu da izađu sa posla ili ako žive u Subotici). Pa snimanje u Bugarskoj vuče i svoje probleme da moraš da revidiraš pomoći i da imaš publiku za koju se jasno vidi da je plaćena, da nemaju pojma šta se dešava u emisiji i stvaraju autističnu atmosferu.
Što se pitanja tiče. Valja napraviti razliku između koncepta u kom imaš da rešiš 50-100-150 zadataka/pitanja po epizodi i koncepta u kom imaš 20 pitanja po epizodi od toga 2 puta po 5 kojia su tu reda radi. Dakle, moraš da napraviš 10 dobrih pitanja po epizodi i to ne uspeš, već odaješ utisak kao da ih je neki organizator proguglao pola sata pre snimanja.
Takođe, setovi su bili jako nesrazmerne težine, obeležje Milionera kao licence je da se što više trudiš da standardizuješ težinu kviza i da se tačno zna koliko koje dostignuće vredi. Ovako, imao si situaciju da su ljudi ni krivi ni dužni dolazili do 12-13. pitanja, a da su ljudi za koje se videlo da mogu da ih ugroze sabotirani od 6. pitanja. Nigde se to ne može hirurški precizno usaglasiti, ali makar to radi namazano, pripremljeno, a ovako si pokazao i da selektivno nekog privileguješ ili sabotiraš i da te boli paja da se ozbiljno potrudiš da to prikriješ i očuvaš legitimitet kvizu.
Svaki kviz u tom pogledu ima neku "nevidljivu ruku" (to je ono kada kažu, falilo je sreće), tome kastinzi i služe, a poenta je da ruka izgleda što nevidljivije. Doslovno isto kao u sportu, razlika između dobrog i lošeg sudije.
Grešaka je naravno bilo u pitanjima, bude ih u svakom kvizu. Ali ponavljam, nije isto kada treba da kreiraš 10 lakih i 10 dobrih pitanja za veče i 40 lakih i 80 dobrih za veče. Posebno što je Milioner takav da je svako pitanje odlučujuće i gde od svakog treba da dobiješ neki dramski momenat. Treba reći da je njegov koncept zanatski jako težak, baš zato što je savršeno jednostavan. Kviz se razvio pre 25-6 godina kada je internet bio sasvim sporedan ili negde i nepostojeći medij, televizija je dominirala, protok informacija i način razmišljanja je bio takav da su ljudi hteli da potroše 5 minuta na gledanje rešavanja jednog kviz pitanja. Dašnjem čoveku Jutjuba i TikToka je to presporo, malo ko ima želje da dugo statira pred samo jednim sadržajem. U krajnjoj liniji, izguglaće odgovor i neće saučestvovati u igranju kviza, već će pasivno gledati. Hrvati su shvatili koliko se 2020. razlikuje od 2005. i pokušali su da se prilagode tome težim i mozgaličarskim pitanjima, gde tačno vidiš da je neko proveo sate u njihovoj izradi, plus imaju najboljeg mogućeg voditelja za taj format koji je zadužen da popuni taj međuprostor kog u Milioneru po definiciji ima mnogo. A kod nas je toliko brzo rađeno da nisu bili u mogućnosti da Zeljkoviću jave u januaru da smrša do septembra. U redu, televizija je kurva, direktori i urednici su sebične stipse, ali ako hoćeš brzo, angažuj nekog ko može da ti postavi kviz brzo. Kao da spucaš solidne pare u sitkom od 50 do 100 epizoda i daš studentu dramaturgije da sam piše scenario. Mnogo je pametnog rada potrebno da bi stvorio solidan kviz, ne prolazi tu rijaliti logika "napraviću jeftino, anarhično, a gledano".
Prosto, nije mogla da se sakrije želja za brzinskim sticanjem rejtinga i zaradom love. Sve ostalo se dedukuje iz tog problema. Ono što je neobično jeste što su im Englezi tek tako odobrili emitovanje kviza, produkcija Milionera je daleko najrigoroznija i ne žele da im neko kompromituje brend brzinskom realizacijom. Sam Zeljković je pričao kako je to izgledalo kada je BK odlučio da otkupi taj kviz 2002. godine.
Ne znam gde si video da zagovaram Andonova. Meni se njegov metod ne dopada, kombinacija engleskog kvizašenja i treš kulture. Iako mu naravno ne sporim ulogu motora srpskog kvizaštva.
Niti mi pada na pamet da vršim bilo kakvu apologiju kviza u čijoj realizaciji sam učestvujem. Možemo i o tome nekom prilikom.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.