by SrbijaNS » 21 Aug 2016, 17:14
Eto, došli smo i do samog kraja ovih OI, Odlučio sam da napišem post pre finalne košarke utakmice, ipak je to pravi šlag na tortu, i treba uživati.
Krenulo je katastrofalno, na kraju, isplao je bolje nego ikad. Kada bismo podelili učesnike na pojedinačne i ekipne sportove ne bi tu bilo mnogo toga da se kaže. Naše 4 medalje (3 finala) u kolektivnim sportovima (jedini uz SAD) su istinski podvig i što se toga tiče ne znam kada će i da li će to biti ikad oboreno što se nas tiče. Kada su pojedinačni sportovi u pitanju, bilo je kikseva, bilo je razočerenja više nego iznenađenja. Svakako bih ja lično dao prelaznu ocenu iako smo mislim morali imati barem 2-3 medalje više. Razumem da ne mogu svi kandidati za postolje da uzmu medalje ali ipak se očekivalo malo više. U globalu, ipak su ove Igre po meni prošle fantastično, i ove 4 ekipne medalje ne bih menjao za 10 pojedinačnih. Svaki uspeh nosi svoju draž, svi smo slavili, nismo spavali, ustajali, nervirali se, puštali suze, i ne da mislim, nego sam siguran da ćemo ove Igre svi mi pamtiti još dugo dugo.
Sad bih još nešto dodao nevezano za samo učešće naših sportista na OI. Mi kao navijači smo dosta razmaženi, dosta očekujemo i veoma brzo se razočaramo. Znam da su nas naši sportisti navikli na to, ali malo realnosti nije na odmet. Mnogi pričaju da mi i nismo neka sportska nacija naspram drugih, ali ja se ne slažem sa tim,ni malo. Možemo uzeti obzir koliko smo mali (da smo 24. država po populaciji u Evropi, da nismo u 100 na svetu). Možemo gledati ekonomsko stanje u državi tj. kada je o ovome reč, direktno ulaganje u sport. Tu stojimo još gore. Još kada uzmemo u obzir da neke države imaju više sportista nego mi stanovnika... Neki spominju listu medalja, naš "renking" na toj listi...Pa biti u 40 na svetu, 20 u Evropi na svim tim listama, na svim mogucim takmičenjima je vrhunska stvar za državu kao što smo mi. A mi u kajaku, streljaštvu, taekvondu budemo uvek u top 10-15 i na Svetskim, i na Evropskim prvenstvima. pa to je bolesno za državu kao što smo mi, BOLESNO! Veslanje, rvanje...nekad tu iznenadimo, nekad ne. Kolektivni sportovi...da li vi znate da Srbija od 1995-e ima 72 medalje u muškim sportovima sa loptom?! Na drugom mestu je Španija sa 59, na trećem Rusija sa 52. Ako je nekom izgovor da su tu uračunati raznorazni Svetski kupovi, Svetske Lige u vaterpolu i slično, nema problema. Kada se računaju SP, EP i OI, Srbija ima 44 medalje. Na drugom mestu je Španija sa 33, na trećem Italija 30. Da li vi znate da kada se računaju sve kategorije u muškim sportovima sa loptom (kadeti, juniori, seniori na EP, SP, OI, SL, SK itd...), od 1995-e pa na ovamo, Srbija je prva sa 162 medalje. Druga je Španija sa 132, treća Rusija sa 109. Ako je u ovim listama bilo grešaka, to je 2-3 medalje maksimalno. Inače, u ove liste nisu uračunate zemlje van Evrope. Dakle, pričamo o 5 sportova sa loptom. Tu uvek dolazi priča da je to nekim državama nebitno, ali o nekoj većoj popularnosti možemo pričati samo u atletici, tenisu i plivanju. Dakle, već samo odužio, pišem post pola sata, poenta je da MI ZAISTA JESMO FENOMEN u sportu, jer kod nas NEMA sistemskog rada, nama su domaće lige na nivou amaterizma a imamo ovakve uspehe. Mi smo mala nacija, bez ikakvih ulaganja, sa vrlo malim brojem aktivnih sportista i ovo što Srbija radi već godinama ne mogu da objasne ni analiticari, ni matematičari, ni fizičari, ma niko. I kada se uzmu u obzir svi ovi faktori (broj stanovnika, ekonomska situacija, broj sportista), mi jesmo top 5 (ako ne i top 3) sportska nacija na svetu. Naravno pričam samo o letnjim sportovima. I zato treba da uživamo u ovome što imamo jer jedna Madjarska bi dala sve medalje Katinke Hosu da može da ima 2 košarkaške selekcije u borbi za medalju, Hrvati (o kojima se tako puno piše u poslednje vreme i poredi) bi dali pola svojih medalja za jedno finale u košarci.
I zato danas glavu gore, mi imamo pobednike, kako god meč da završi, i zato Srbijo slavi, jer naši zlatni momci zatvaraju Olimpijske Igre!