Board index Košarka Reprezentacije

Kosarkaska Reprezentacija Srbije

Re: Reprezentacija Srbije

Postby bekrinjo » 26 Sep 2011, 18:37

Mislim da nije bilo,2 poslednje kolumne Boska Djokica...

Orlovi nisko lete

AUTOR: BOŠKO ĐOKIĆ

Njofra, stari baksuz, prvi se dosetio. Kaže, znaš li bratiću onu lektiru iz osnovne škole, Orlovi rano lete, valjda od Branka Ćopića. Ako se dobro sećam, radi se o pustolovinama grupe dečaka, koje predvodi Jovanče. Ono, globalna ideja: rat prekida bezbrižno detinjstvo, ali ne može i prijateljstvo...

E sad, ako skasku prebacimo u stvarnost, košarkaška reprezentacija Srbije je u Litvaniji, osvajanjem minornog osmog mesta na prvenstvu Evrope, zaslužila da se o njoj sroči rimejk pomenute knjige, ali pod naslovom Orlovi nisko lete! Slično onom vicu o lovačkom keru - „ili ovo nije ptičar, ili ga nisko bacamo“. Tačno je da i ovi naši, srpski „orlovi“ lete, ali nekako plitko, pri zemlji, ni blizu negdašnjih visina. Više su mi nalikovali na vrapce... Složimo se klimoglavom Valter (koga ni ovaj zapaženi neuspeh neće pokolebati da i dalje brani košarku) i ja, pa tako zajednički dođemo do naslova kolumnice...

Sad, da malo uozbiljim stvar, mada su činjenice surovo rečite: osmo mesto, osim glavobolje, ne donosi ništa. Znači, preskačemo drugu olimpijadu za redom, projekat „London 2012“ završio se godinu dana ranije, što je dobro samo ako zidaš zgradu. Odigrali smo u osamnaest dana jedanaest utakmica, opet pobedili (Italiju, Letoniju, Izrael, Nemačku i Tursku), dok smo poraženi izašli iz duela sa Francuskom, Litvanijom, Španijom, Rusijom, Grčkom i Slovenijom. Bolno zvuči podatak da smo u poslednjih sedam utakmica savladali samo Tursku sa poenom razlike, što mene navodi da se zapitam za neke stvari. Prvo, svi veliki timovi na dugim turnirima (a ovaj se baš razvukao kao žvaka) kreću sa nešto slabijim igrama, pa postupno dižu formu i kvalitet prikazanog, kako se približava finale, dok smo mi radili suprotno - igrali smo najbolje u prvih pet kola. Drugo, to je pomalo čudno, posle dva meseca ozbiljnih priprema, gde je u medijima bilo najavljeno da ćemo biti najspremniji kolektiv, kao i tri povrede u drugoj polovini prvenstva...

Iskreno, najviše boli neborbenost, komotna odbrana i rana predaja u pojedinim utakmicama (Španija i Grčka, pre svih), odnosno gorak ukus, koji dele svi iz košarke, a koji ostaje - moralo je agresivnije, posvećenije dresu Srbije... Kako je moguće da se tim više od tri godine sprema za nešto što je stalo u samo četrdeset minuta meča sa Grčkom, a da se prva četvrtina izgubi sa rekordnih 34:8, da za poluvreme napravimo devet (umesto devetnaest!) ličnih, da kapiten pre tog, životno važnog meča za naš basket, izjavi „imamo problema sa motivacijom“... A, pritom, Mekejleb plače kad Makedonija časno izgubi od vidno kvalitetnijih Španaca, Toni Parker, koji je i bez ovog takmičenja odavno ušao u sve almanahe svetske košarke, kaže „ostvario sam san koji sam jurio jedanaest godina“, Grci se raduju kao deca u pesku, a njihov kouč saopšti „da je ulazak u šest ekipa ravan osvojenom zlatu“... Video sam kako Kirilenko grebe u odbrani, stalno je u problemu sa ličnim greškama, maksimalno je posvećen timu, kao i braća Gasol, Navaro, Kalderon, Fernandez, pomenuti Mekejleb i Parker, Noa i Dijao, Jasikevičijus i Novicki, a - svi oni su veće „zvezde“ od bilo kog našeg reprezentativca, jer su osvojili hrpu medalja, jer iz meča u meč na terenu (a tu je, ipak, istina, ne u medijima i samoreklamiranju) pokazuju da su pravi... U kakvom li su šoku bili Litvanci posle poraza od Makedonije (tu, za realne ljude, prestaje svaka priča o pristrasnom suđenju i Lamoniki, recimo), pa su sutradan „našli motiv“ i pobedili Sloveniju. Čemu kuknjava o umoru i povredama, kad veseli Makedonci (posle loma ruke Gečevskog, koji je i takav hteo da igra) plešu za bronzu sa šest i po igrača, kad gotovo da nema tima koji nije imao tih i sličnih problema...

Pošto je Krstić, koji je od onih poštenih, koji uvek daju maksimum, posle pobede nad Turskom ukorio medije („dobro razmislite pre nego što počnete da kritikujete“), ja sam dugo dumao pre ovog teksta, hoću da kažem da sam ga poslušao. Veliku istinu rekao mi je Valter: Komšija, naš problem je počeo kad su Rusija i Makedonija u međusobnom meču, zapeli iz petnih žila da pobede, da bi u četvrtfinalu igrali protiv nas. A, ne tako davno, svi su bežali od Srbije „kao đavo od krsta“... Realno, mislim da su problemi (osim činjenice da smo, po starom balkanskom običaju, precenili individualni kvalitet ovih momaka, koji bi se pretočio u ekipni da su tu bili, recimo, Veličković, Radenović, Raković, Raduljica, Miličić, Rakočević, Radmanović i ne znam ko već) išli ovim redom: većina momaka u tim je ušla svojim napadačkim sposobnostima, tako da se u odbrani nije zapinjalo kao ranijih godina (Teodosić, Kešelj...), posebno u spoljnoj liniji, dok je centarska postavka verovatno najsporija na prvenstvu, pa ne može da stigne spolja (Burusisa, na primer), a to je dovoljno da „pik“, koji je osnova svih napada, jako slabo branimo. Kad primiš mnogo poena, nema tu ni kontre, ni brze i moderne igre u napadu, kao što je najavljivano, a za poziciju treba malo više iskustva i bolji šut spolja, tako da sve vuče jedno drugo...

No, šta je tu je. Svako otrežnjenje je bolno i dugotrajno, ima vremena za analize i razgovore, kao što su najavili selektor Dušan Ivković i predsednik saveza Dragan Đilas, koji se izvinio svima u Srbiji, u jednoj od svojih dnevničkih zabeležaka (mada ne znam zašto se gospodin izvinjava: nije nikog uvredio ili stao nekome na nogu, nije ni igrao, jedva pet meseci je u „kući košarke“, a ima barem dvadesetak neposrednih aktera koji pre njega to treba da urade). Nego, mene brine najviše što nismo „lansirali“ nekog mlađeg igrača i što to, čini se, skoro nećemo ni uraditi. Ali, o tome više idućeg ponedeljka...

Guranje u praznom busu
Iz centra bez koske

AUTOR: BOŠKO ĐOKIĆ

Mediji su čudo: da nisam pažljivo pratio Evropsko prvenstvo u Litvaniji, mogao sam doći do zaključka, čitajući izjave i (o)pravdanja reprezentativaca, stručnog štaba i šire - da su „orlovi“ vertikalom doleteli do medalje (a ne krivuljom do osmog mesta), nesvakidašnjom borbenošću, modernom igrom, vrhunskim motivom za državni dres...

Imam utisak da su basket pojedinci, funkcijom ili autoritetom znanja, omeđili, ogradili tarabom čaršijski prostor svojim viđenjem basketa, da hoće da nametnu lično mišljenje kao aksiom, ućutkaju (ne)dobronamerne kritičare svim sredstvima, daju konačnu ocenu zbivanja kojoj nema pogovora. Ili, što reče vickasti Njofra - pojedini se ponašaju kao gugl, kao da sve znaju, kao da im je tata ostavio košarku u amanet... Zaboravljaju nekoliko stvari: cilj u Litvaniji postavili su selektor i igrači, niko im ga nije nametao, primarni - finale, sekundarni - do šestog mesta. Drugo, basket je izmišljen 1891, u Srbiji se vrhunski igra bezmalo pedeset godina, hvala bogu još su živi i zdravi mnogi akteri i znalci... Treće, nije loše saslušati drugačije mišljenje, makar se i ne slagali sa njim, a ne zauzeti stav „piše i na autobusu lasta, pa ne leti“... Kad se samo setim kroz kakvog (medijsko-balkanskog) „toplog zeca“ su prošli posle „neuspeha“ sa reprezentacijom Duško Vujošević, Željko Obradović, Dragan Šakota i Zoran Slavnić - i sad mi se želudac prevrće. Uzgred, popularni Moka je, prema očekivanju, dao najoštriju sliku „litvanskih zbivanja“ i (osim detalja koji su trebali da ostanu u domenu privatnosti) - ima se o čemu razmisliti... Da zaključim sa projektom „London 2012“: može biti da će srpska košarka u Brazilu 2016. imati svog predstavnika, bumo videli, sad je u kreiranju, skicira se „Slovenija 2013“. Uloge su, uglavnom, podeljene, potpuno isti akteri (dva do tri nova igrača, eventualno i jedan pomoćni trener), ali, nadam se, sa nekom od medalja...

A da, umalo da zaboravim (ali tu je Valter, partizanski precizan, da me opseti), obećao sam koju reč o tome zašto mislim da će se sve teže mladi igrači probijati do reprezentativnih, evropskih visina kroz domaću, Košarkašku ligu Srbije. Prvo, zapostavljen je inače rad sa mlađim selekcijama, treba videti ko ih, na koji edukativno-pedagoški način, u kakvim uslovima, sa kojim primanjima - trenira, pa shvatiti da će biti i većih problema. Drugo, KLS još samo ove sezone broji četrnaest klubova, od 2012. se smanjuje na dvanaest, što znači da iz prve divizije ispadaju minimum tri kluba, ili tima (drugom prilikom ću objasniti razliku između kluba i tima). Posledično, pola lige će se boriti za opstanak, a ostalih sedam za prva četiri mesta, koja garantuju Superligu. Ni jedno ni drugo ne može se uraditi sa mladim igračima, koji će ulaziti na teren samo „u iznudici“, kad se mora, na kafenu kašičicu, tako da dumam da će bezmalo svaki tim (u šta sam imao prilike i da se uverim prošle nedelje, posmatrajući neke kontrolne mečeve) pokušati da svoj cilj ostvari sa zrelijim igračima, bližim tridesetim, na primer. Kvalitetnih momaka tog tipa ima gomila (Njofra: „kao krivih drva“), jer se evropsko tržište, pre svega iz finansijskih razloga, bitno suzilo, pa će igrati (dok ne nađu „bolji“ angažman) u domaćim klubovima. Tako treneri jednim udarcem ubijaju dve muve: povećavaju izglede da, dobrim rezultatom, zadrže teško stečeni posao i - imaju alibi kod gazda klubova („nemam boljih, igrali su najbolji“)... Stoga, neće mi biti teško još jednom da notiram: bolje da ostane liga od četrnaest klubova (više utakmica, produžena sezona za mesec dana, lakše se uklapa u kalendar regionalne lige, animiraju se barem još dva košarkaška centra u Srbiji...), da ispada samo poslednji, da se smanje tenzije „domaćeg terena“ i slično. Drugi uslov, da igraju talentovani omladinci umesto „dobrih srednjaka“, je produžetak vremenskog trajanja utakmice na 48 minuta (svaka četvrtina duža za dva minuta), a treći - tako dobijenih 40 minuta više za podelu u igri - pažljivom administrativnom odlukom dodeliti mladim akterima...

Ovako, junoše će se i dalje razvijati samo „slučajnim uzorkom“ ili u četiri tima regionalne lige. Da se, na blic, osvrnem i na naše najbolje klubove: Partizan, Hemofarm, Radnički i Crvenu zvezdu Beograd... Prvo, posle niza godina u dva najjača evropska takmičenja imaćemo samo jednog predstavnika, crno-bele i drugo, siguran sam da će sva četiri tima gravitirati ka gornjem delu tabele, da neće, kao poslednjih nekoliko sezona, biti plasmana od desetog do četrnaestog mesta (Vojvodina, FMP, Crvena zvezda), što je, cenim, predviđeno za neke od četiri slovenačka predstavnika. Ali, ima vremena, pošto neki timovi još nisu ni definisani, za razglabanje o jadranskoj, da se zadržim na mladim igračima: u Partizanu ih ima (Bogdanović, Jaramaz, Pešaković, Anđušić...), ali je pitanje koliko će dobiti prostora u dve teške utakmice nedeljno, gde crno-beli godinama imaju najviše ciljeve... Lakše će se, recimo, Dangubić, Birčević ili Milutinović probiti minutažom u Hemofarmu, Radničkom ili CZB, ali i ta tri kluba žele da odigraju barem jedno finale u sezoni koja je pred vratima... Rečju, mladi stoj, ostali napred!

Na kraju, još jedna opservacija: CZB je počela sa saopštenjima. Kaže u prvom (ali nikako poslednjem) da je „izbor novog predsednika Udruženja klubova KLS neligitiman i nelegalan i predstavlja grubo kršenje Statuta...“ itd. Lepo, može biti da pri pomenutom izboru mog bivšeg igrača Zorana Stojačića nije sve bilo po „pravilima službe“, ali bih pre toga voleo još jednom da čujem detalje oko trougla FMP-CZ-CZB, nije svima najjasnije ko je tu sa kim i u kakvim (di)fuzijama... Ili, što reče komšija Njofra - „ne guraj me u praznom autobusu“...
bekrinjo

Postby chika-zuba » 28 Sep 2011, 08:07

sreda 28.09.2011 | 07:21
Srbija zakucana na osmom mestu
Izvor: B92

Posle odigranih zonskih šampionata, FIBA je objavila listu najboljih reprezentacija sveta, na kojoj naša selekcija zauzima osmo mesto.

Prvih 11 reprezentacija zadržale su prethodne plasmane, SAD su prve, slede Španija i Argentina.

Naša selekcija je na šampionatu Evrope osvojila osmo mesto, a ukupno je šesta reprezentacija na listi FIBA Evrope. Italija, koja je takmičenje u Litvaniji završila na podeli 17. mesta i dalje je ispred Srbije, na sedmom mestu.

Najveći napredak ostvarila je Makedonija, koja je zauzela četvrto mesto u Evropi. Makedonci su 33. posle skoka od 14 pozicija.

1. SAD USA 852.0
2. Španija ESP 730.0
3. Argentina ARG 673.0
4. Grčka GRE 488.0
5. Litvanija LTU 426.0
6. Turska TUR 302.0
7. Italija ITA 272.0
8. Srbija SRB 232.0
9. Australjia AUS 224.0
10. Kina CHN 219.7
... k`o oka dva...
chika-zuba

Postby Houdini » 28 Sep 2011, 08:46

Vujanić: Nismo imali lidera

Teško je bilo nešto napraviti bez igrača koji pravi odlučujuću razliku. Neki su zauvek zaboravljeni, kaže nekadašnji reprezentativac Srbije o EP

Nije jedini koji je očekivao mnogo više od srpske košarkaške selekcije na Evropskom šampionatu u Litvaniji, nego “pozicioniranje” na osmom mestu. Miloš Vujanić, nekadašnji reprezentativac, koji je baš sa kapitenskom trakom uspešno poveo ovu generaciju kroz kvalifikacioni ciklus pre tri godine. Ovoga puta nećemo se baviti razlozima kasnijeg izostavljanja sa spiska kandidata plejmejkera, čiji talenat nije došao do maksimuma zbog brojnih povreda.

Kada priča o bivšim reprezentativnim drugovima, Vujanić ne stavlja povrede kao krucijalni razlog lošeg plasmana.

- Stvarno sam očekivao da će se Srbija plasirati na Olimpijske igre u Londonu. Nisam razmišljao da li direktno, možda bi finale bilo preambiciozno, ali ne i predolimpijski turnir. Čak sam bio ubeđen, da bi plavi u tom slučaju sigurno stigli do Londona. Ali, Litvanija je bila šok. Postoji više razloga za takav rasplet, koji nije morao da se desi - kaže u razgovoru za "Sport" Miloš Vujanić.

Vragolan koji se pre povreda (ukršteni ligamenti, prelom) igrao košarke, bez dlake na jeziku nastavlja:

- Srpskom timu je nedostajao lider, igrač koji donosi prevagu u odsudnim trenucima. Mi smo “sve” drugo imali, osim toga. Tako se nije moglo maštati o dobrom rezultatu na jednom tako važnom takmičenju gde nemo ko nije došao s obzirom da su OI bile ulog.

Vujanić ima “zamerke” na reprezentativni spisak smatrajući da neka imena nisu smela da se izostave.

- Ne želim da budem “general” posle bitke, ali nisu pozvani neki, koji su u sjajnoj formi. Kako nema mesta za trostrukog strelca Evrolige Igora Rakočevića, ali i prerano dizanje ruku od jednog Darka Miličića... Čuo sam priče da neki ne odgovaraju zbog “karakternih osobina, hemije tima”, ali, trebalo je razgovarati, biti uporan. Kako može da nije potreban igrač koji uvek može da ubaci po 20-ak poena.

Član najbolje selekcije, doduše SRJ 2002. ima u kolekciji poslednje reprezentativno zlato, ali i sećanje na sjajne partije, ponovo se osvrće na sastav Srbije koji se nije proslavio.

- Pominjali su se “čudni” razlozi za odustajanje i Milovana Rakovića, pa Ivana Radenovića, ali nisu jedini koji su imali više nego dobre klupske sezone. Pomalo je zaboravljen Vule Avdalović, a tek precrtavanje Uroša Tripkovića. Prihvatam da možda nije bio u adekvatnoj formi, ali mi u Litvaniji nismo imali šutera, dok on ima taj “nerv”, pa “nešto” bi sigurno ubacio...

Uz konstataciju da je velika šteta za jednu relativno mladu generaciju da propusti OI, Vujanić se priseća i poslednje olimpijaske šanse plavih:

- Nije mi jasno kako su mogli onako slabo da odigraju prvu četvrtinu meča protiv Grčke, kada je u igri bio plasman na dodatne kvalifikacije za London. Razumem problem sa povredama, pa i ja sam toliko tih ružnih i teških stvari osetio na svojoj koži, ali...

Nije mi bio jasan odnos reprezentativaca, šta se zapravo tamo dešavalo. Nije dobro za nacionalnu košarku što će turnir na OI pratiti na televiziji- ubeđen je Miloš Vujanić.

DAJTE ŠANSU MLAĐIMA
Miloš Vujanić smatra da je u sastav plavih za Litvaniju trebalo uvrstiti nove, mlade snage, barem jednog...
- Dok neki budu igrali u Londonu, Srbija će u kvalifikacije za EŠ, kao i 2008. A već je trebalo razmišljati o nekom klincu, koji je bio juniorskog uzrasta ovog leta, lagano ga spremati za Sloveniju 2013. ili, nadam se, SP 2014....

KAD FORTUNA OKRENE LEĐA
Vujanić je početkom godine trebalo da se vrati na domaću scenu, iz atinskog Panioniosa u Partizan, odakle je pre osam godina započeo internacionalnu karijeru. Na žalost, i u januaru, kao i već daleke 2003. povrede su bile zla kob. Svojevremeno dve operacije prednjih ukrštenih ligamenata, spustile su rampu na “zapadnu” karijeru (Fortitudo, Barselona), ostavile uticaja i na “istoku” ( Dinamo Moskva, Efes), a Fortuna je skroz okrenula leđa kada je zimus, uoči samog prelaska u Humsku, zadobio dvostruki prelom potkolenice...
- Uskoro počinjem lagano da treniram, po lekarima, mogao bih već krajem oktobra da zaigram, ali nigde ne žurim. Iskreno, malo sam “sit” košarke, najviše zbog silnih povreda. Želim da budem fizički i psihički spreman. Mislim da mogu barem još dve, tri godine da odigram na visokom nivou. Ne napušta Vujanića optimizam.
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby AirBall » 28 Sep 2011, 10:00

- Ne želim da budem “general” posle bitke, ali nisu pozvani neki, koji su u sjajnoj formi. Kako nema mesta za trostrukog strelca Evrolige Igora Rakočevića, ali i prerano dizanje ruku od jednog Darka Miličića... Čuo sam priče da neki ne odgovaraju zbog “karakternih osobina, hemije tima”, ali, trebalo je razgovarati, biti uporan. Kako može da nije potreban igrač koji uvek može da ubaci po 20-ak poena

Bravo Vujke majstore...

Ljudi ne shvataju da mi nismo vise u poziciji da se odreknemo bilo koga, a narocito igraca koji na najvisem nivou postizu po 20 poena u proseku...
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby Houdini » 28 Sep 2011, 11:43

Dok sam postavljao tekst tacno sam znao sta ces kvotovati :D
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby AirBall » 29 Sep 2011, 14:51

Tomašević: "Ostaćemo bez igrača"

"Predlog je dobio dvotrećinsku podršku klupskih predstavnika, ali je nedostajalo nekoliko glasova po važećem Statutu ligaša."

"Tako ćemo i dalje imati jednu od glomaznijih liga u Evropi, u poređenju sa veličinom zemlje, ali i najkraću sezonu, jer KLS završava već polovinom marta. Moglo je drugačije da se produži barem za mesec dana”, rekao je Tomašević."

"Tako će do daljeg, naši mladi, talentovani igrači, praktično pola godine provoditi bez utakmica i treninga. E, pa zato nećemo ni na EP 2013, ako se plasiramo, imati nekog reprezentativca iz domaćeg kluba."

Predlog je podrazumevao da KLS ima 12 umesto 14 članova, a na kraju predstojeće sezone, dva kluba (13. i 14.) bi direktno ispali u niži rang, dok bi 11. i 12. iz KLS igrali kvalifikacioni turnir sa drugim i trećim iz B lige, za jedno mesto u eliti.

Nekadašnji trofejni reprezentativac, posle nepune pola godine u funkcionerskoj fotelji, osetio je jačinu “pozadinskih obračuna” u nekada velikoj, složnoj košarkaškoj porodici.

"To je zato što u klubovima sede i rade ljudi, koji ne razmišljaju o generalnim basket interesima, nego su isključivo zaokupljeni uskim sferama, uticajima, kako profitirati... A šta će biti sa srpskom košarkom, kao da uopšte nije važno."

Tomašević je odgledao poslednje tri utakmice Srbije na EP u Litvaniji, bio svedok oproštaja od olimpijskih nada...

"Plaćen je danak problemu sa povredama, kao što moramo da budemo realni i shvatimo da je to naša najbolja selekcija. Drugo je pitanje kvaliteta, posebno onih iz domaćih klubova, koji ovog leta nisu ni stigli do Litvanije. Po prvi put u bogatoj istoriji Partizana, najboljeg srpskog kluba, desilo se da nemaju nijednog reprezentativca na velikom takmičenju. I to klub koji je godinama dovodio talente iz manjih sredina i spremao ih za klupske, a kasnije i reprezentativne izazove. Ali, kada se predloži nešto za oporavak nacionalne košarke, kao manje klubova, duža sezona, onda to ne može da prođe."

Tomašević ne krije da je ogorčen što tako važan predlog poput izmene sistema takmičenja nije naišao na odobravanje.

"Košarkaški poslenici kao da su zaboravili materijalne probleme KSS, koji su bili samo vrh ledenog brega. Ne kažem da je sve rešeno preko noći, ali, novo rukovodstvo je uložilo mnogo energije, posebno predsednik Đilas, pa je deo dugovanja nivelisan... Da je bilo po starom, pa ne bilo za pripreme seniorske reprezentacije..."
AirBall

Postby AirBall » 01 Oct 2011, 14:35

Čović: Pešić može da bude selektor

Predsednik Crvene zvezde Beograd Nebojša Čović izjavio je u Pirotu da bi treneru Svetislavu Pešiću bilo dozvoljeno da postane selektor Srbije, ukoliko bude kandidat za to mesto.

- Mislim da je to u interesu srpske košarke. Jedan ciklus je završen i treba da počne novi. Nema ljutnje. Svi imamo nekakav mandat u životu, ali ljudi moraju da budu ispoštovani i uvaženi. Ako je trenutno neko napravio možda neuspeh, ne treba da zaboravimo da je imao hiljadu uspeha - rekao je Čović u opštini Pirot povodom manifestaicje "Veče košarske", prenosi Beta.

Čović je dodao da se Pešić vratio među crveno-bele kao "eminentan trener sa visokim rezultatima".

- To daje pravo na ambicije i razmišljanje o najvećim mogućim rezultatima. Ništa ne može preko noći. Potrebno je vreme – objasnio je Čović.

Trener crveno-belih, koji je i promoter opštine Pirot, rekao je da "pored zadovoljstva klub ima i obavezu da dolazi u gradove poput Pirota da igra utakmice, populariše košarku i da se mladi bave sportom".

- Tradicija ovakvih turnira mora da se nastavi. Tim pre što iduće godine košarkaški klub Pirot slavi svoj jubilej - 60 godina postojanja - istakao je Pešić.

Na pitanje da li je sastav Zvezde konačan, Pešić je rekao da je on u fazi selekcije i da se stvara godinama.

- O timu treba da se razmišlja na duže, da postoji plan kako se bira ekipa, kako se stvaraju uslovi i kako se stvara filozofija. Sada se stvara novi koncept kluba koji treba da bude savremen – podvukao je Pešić.

U hali Kej u Pirotu u petak se održava tradicionalna manifestacija "Veče košarke". U 19.15 košarkaši Crvene zvezde Beograd igraće protiv bugarskog šampiona Lukoil akademika iz Sofije.
AirBall

Postby bekrinjo » 03 Oct 2011, 19:24

Šta je uzrok lošeg rezultata reprezentacije na EP u Litvaniji?

-Na EP u Litvaniji, osim ovih povreda koje su nas zadesile, nije valjalo to što sa dva centra ne može da se igra 11 utakmica na prvenstvu. Krstić i Kosta Perović, koji je fizički slab, u reketu nije dovoljno. Tu treba malo više mesa, kilaže, Raduljica ili neki drugi igrači, Miličić, Rakočević da se odazovu. Mi imamo jaku reprezentaciju i dosta dobrih igrača, a selektorovo pravo je da bira koji će igrati. Bili smo fizički inferiorni na prvenstvu. Igrali smo sa niskim četvorkama koje jesu odradile svoj posao, ali pogledajte druge reprezentacije, Francusku, Španiju, pogledajte njihove igrače koji su dominantni. Ja sam se nadao da ćemo se plasirati na Olimpijadu, i sada sam veoma tužan što na Olimpijskim igrama drugi put uzastopno neće biti košarkaške reprezentacija Srbije.

Muta nakon turnira u NS...
bekrinjo

Postby Houdini » 24 Oct 2011, 16:36

Клупа опет жуља Србе

Пре мање од годину дана први пут смо се забринули. Тачно 4. децембра 2010. написали смо текст у којем упозоравамо на изузетно малу минутажу наших асова по Европи, али и који смо закључили са благим оптимизмом и вером у боље дане наших несумњивих талената. Нажалост, погрешили смо!

Image

Зато сада не чекамо да од почетка сезоне прође толико времена, после неколико одиграних кола националних шампионата и само једне утакмице у Евролиги констатујемо опасност која нам је (један од разлога) пресудила на Европском првенству у Литванији – наши момци поново не играју!

Душко Савановић је бриљантан, Милош Теодосић поново доминира, повратак у Европу Ненада Крстића се одмах показао као пун погодак… Камо среће да ове три тачке значе и наставак хвалоспева. Не, то би било то од евролигаша који су носили српски грб на минулом Евробаскету.

Image

Додуше, Стефан Марковић је направио евидентан корак напред у каријери која иде природним током. Са Бенетоном је прошле године играо завршни турнир Еврокупа у чему је имао велики допринос, а сада ће до тог успеха вероватно доћи и са Валенсијом у којој је од почетка добио улогу лидера.

Одлазак из Панатинаикоса у Кахасол у старту звучи као „са коња на магарца”. Али, ако у Атини не играш, а у Севиљи си лидер, онда дефинитивно можемо да будемо срећни због Миленка Тепића. Да будемо искрени, још не игра онако како може и како ће сигурно играти.

Александар Рашић је био повређен, зато није играо. За њега не бринемо, код имењака Џикића ће сигурно добити шансу. Не зато што су земљаци, већ због тога што сјајни стратег препознаје вредности.

Такође, Бобан Марјановић и Иван Паунић добијају лепу прилику у Нижњем. На крају крајева, зато су и дошли, односно остали у клубу који не игра Европу.

Image

Ко је могао да сања да ће судбина бисера какав је Немања Бјелица бити да седи на клупи. Па Душко Ивановић га је потписао на пет година, дао милионе, добио готово изумрелу врсту ол–араунд играча… И послао га на клупу. Да све буде болније, у складу пословице „најгоре је имати па немати”, Бјелица је током припремних мечева добијао сјајну шансу, био чак и стартер, а онда му се десио „дежави”. Сезона је почела, а он је сео на клупу. Ништа сада, мора да се бори.

То већ месецима ради Коста Перовић у Барселони. Пре годину дана не само да је био члан најбољих 12, већ је у многим мечевима био протагониста. Ипак, као да Ћавију Пасквалу то ништа није значило, па је пред нову сезону одлучио да момка који је играо и у НБА лиги пошаље међу оне који чекају шансу да уђу у први тим! Перовић је зато кренуо са још јачим радом.

Тако је реаговао Пабло Ласо, шеф струке другог шпанског гиганта, Реала. Веровао је у Новицу Величковића, дао му је место у стартној петорци и финих петнаестак минута по утакмици. Ипак, предуго седење код Месине прво је довело до атрофирања мишића једне, а затим и повреде оне друге, оптерећеније ноге. Само да се велики борац врати на паркет онакав каквог га знамо и какав нам је недостајао на ЕШ.

Image

Али, највеће питање које се сада поставља је – где је Марко Кешељ?! Где је дечко који је на Евробаскету био један од најхрабријих, најборбенијих и дефинитивно најпрецизнијих? У првом тиму Олимпијакоса није. Веома опасно!
А имамо још једно идентично питање – где је Урош Трипковић?! Његово име никако да прође барем кроз протокол утакмица Уникахе која није крила да жели да га пошаље негде другде.

Повратак

Милан Мачван и Мирослав Радуљица су направили најбољи посао који су могли. Чак су инсистирали на томе. Зрело, нема шта.
Знали су да у Ефесу и Макабију могу само да седе и назадују. Додуше, и примају огроман новац, али питање је коме је то циљ. Овој двојици другова није. Зато су дошли у клуб који игра Евролигу, у којем ће добити велику минутажу и стећи још веће искуство. Партизан их је дочекао широм отворених руку.
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby Niko123 » 13 Nov 2011, 21:39

Đorđević: "Hoću da budem selektor"
Izvor. B92, Večernje novosti

Legenda srpske košarke Aleksandar Đorđević rekao je za ‘Novosti’ da ima želju da bude selektor Srbije.

Đorđević je nakon sjajne košarkaške karijere postao trener, a trenutno vodi Beneton iz Treviza.

“Da, to je jedna od mojih ambicija. Ali ne u ovom trenutku, već kada bude bilo vreme za to”, rekao je Đorđević.

Đorđević je rekao da ne želi odmah klupu reprezentacije, ali da bi voleo da učestvuje na Olimpijskim igrama 2016. godine.

“Više ne mogu da vidim Olimpijadu kao igrač, ali hoću da je vidim kao trener.”

Popularni Sale nacionale kaže da ga uopšte nije iznenadila pobeda Partizana protiv Real Madrida.

“Uopšte me ne čudi, pobeđivao je Partizan i Barselonu. To je klub koji ima svoj način rada. Svi koji u njega dođu znaju šta ih čeka, imaju sigurnost i šansu da napreduju. Odlaskom Duleta Vujoševića nije narušen ni trenerski kontinuitet, jer je na klupu seo njegov asistent Vlada Jovanović. Partizan je primer kako se predanim radom mogu praviti vrhunski rezultati i u teškim okolnostima.”

U isto vreme Đorđević smatra da je Svetislav Pešić čovek koji Zvezdu može da vrati.

“Svetislav Pešić je na mestu na kojem bi trebalo da bude, kako bi Zvezda postala ozbiljan rival Partizanu. Ne znam da li će uspeti u tome, ali znam da je bilo previše priča u medijima o problemima, dugovima, a premalo o igračima i igrama. Kada se to promeni, Zvezda će stati na noge.
Niko123

Postby Talicni Tom » 13 Nov 2011, 23:06

Kako nam sada igraju reprezentativci, što stalni, potencijalni, protežirani potencijali, a uzevši u obzir kako smo se ljetos zakopavali u rovove braneći neke od njih, mislim da nas većina ovdje zaslužuje veliki :facepalm: . Naravno, ako se bude moglo od sujeta i opterećenosti nekim teorijama zavjere.
AirBall wrote:Partizana niko ne sme da krade...
Talicni Tom

Postby Unexpected » 14 Nov 2011, 10:23

Miličić: Duda laže kao pas
14. novembar 2011. 10:09 > 10:11

Centar Minesote kaže da nije "ispalio" nikoga i da je selektor Srbije "ostario", pa da mu je "proradio ego". Zašto ne dolazi u Zvezdu?

Darko Miličić je otvorio dušu. U razgovoru za "Story" ispričao je svoju verziju priče o nedolasku u reprezentaciju pred Evropsko prvenstvo, za selektora Dušana Ivkovića kaže da je ostario, da mu je proradio ego i da "laže k'o pas".

Centar Minesote tvrdi da nije istina da se nije odazivao pozivima iz Srbije.

"Hteo sam da igram za reprezentaciju i nije u redu od Dude da kaže da se nisam javljao na telefon. Drugo je što je on ostario, pa mu je proradio ego", počeo je 26-godišnji Novosađanin i nastavio:

"Nas dvojica smo imali nesuglasice i ranije, ali smo ih rešili. Ove godine uoči Evropskog prvenstva dobio sam ponudu od matičnog kluba da za sumu novca koja se ne odbija provedem dva letnja meseca u Americi i tamo treniram. Isprva sam im se zahvalio i rekao da ne mogu da kažem 'Ne' svojoj reprezentaciji. Tada sa klubom nisam imao važeći ugovor, a potpisao sam ga 15-ak dana posle okupljanja reprezentacije. Selektor je to shvatio kao moju 'ispalu' iako nisam nikoga prevario, jer me niko nije ni zvao u reprezentaciju. Da sam po prirodi nervozan, rekao bih mu svašta, ali krivo mi je što ljudi ne znaju pravu priču".

Miličić uverava da nije izlazio u javnost jer Ivkovića poštuje "kao starijeg čoveka".

"Nakon što me je Duda 'prozvao', mogao sam da iznesem celu ovu priču, ali nisam, jer ga poštujem kao starijeg čoveka iako laže k'o pas. Znao je gde sam, mogao je da dođe po mene, jer sam za sve njih uvek bio dostupan iako niko iz Saveza nije brinuo o meni dok sam bio povređen i imao probleme. Ne može niko da me pozove dan ranije i kaže: 'Dođi sutra, igraš za reprezentaciju', kao što se dešavalo. Kako to da dođem sutra kada imam ženu i decu?! Ne može neko ko je plaćen trener da bude heroj i patriota, a mi igrači igramo za džabe i nismo ni jedno od navedenog?!" , u svom stilu je nastavio Miličić.

Kada je reč o klupskoj karijeri, dileme nema.

"Ostajem u Minesoti, a kada je reč o početku sezone - ne zavisi od mene. Valjda će se igrači i vlasnici klubova uskoro dogovoriti. Već sada polako treniram, ali i idem u lov i ribolov širom Evrope, mada mi je za ribolov najzanimljivija Francuska".

Ima stavove zbog kojih neće krenuti stopama saigrača iz Minesote, Nikole Pekovića, koji tokom lok auta nastupa za Partizan mt:s.

"On igra u Partizanu dok traje lok aut, a kada se završi, vratiće se u NBA. Ja nisam takav čovek. Želja mi je da igram u Crvenoj zvezdi, koju volim, ali se bojim da ne ostanem samo nedelju-dve i onda da razočaram navijače. Kada budem raskrstio sa NBA ligom, doći ću", zaključio je Darko Miličić.

(MONDO)

Razlog zašto ne igra u Zvezdi... :krsti: :ajdejebote:
The End.
Unexpected

Postby Niko123 » 14 Nov 2011, 10:41

Necu sada nesto da branim Milicica,ali ja mislim da su novinari slagali,sto se tice naslova...
Niko123

Postby prtzn » 14 Nov 2011, 11:58

Da sam po prirodi nervozan, rekao bih mu svašta...

:laugh:

Sviđa mi se što, posle Jarića, i Miličić istupa sa stavom o Plaćanju selektora.
Nevezano za Dudin status, to je principijelno pitanje.

Malo mi je čudna hronologija Darkove priče, ali verovatno sam se ja nešto zajeb'o...
prtzn

Postby AirBall » 14 Nov 2011, 14:19

Kakav bi to bio tv duel izmedju Dude i Darka kod Tegija u emisiji... :prcprcprc:

Jos ako se Golubar ušika prštalo bi na sve strane... :D
AirBall

PreviousNext

Return to Reprezentacije