Auuu ala ste se raspisali a ja u debelom zaostatku

Hiperion

jedan od najboljih SF romana svih vremena

(mislim na obe knjige). Endimion je takođe dobar ali mnogo više zamerki imam tu, može da se izbaci bar stotinak strana bez ikakve štete, a i dijalozi/monolozi su ponekad skroz blesavo ubačeni. Ipak i to je odlično napisano, mada ja kad god opet čitam Hiperion volim da se pravim da nastavka nema i da je kraj posle Pada.
Ima i novela Siročići Heliksa koja je hronološki smeštena posle Uspona Endimiona, ali nije ništa naročito, sasvim može da se preskoči.
E sad, Simons kao Simons i njegovi stavovi, nije me briga kad ih ne trpa u knjige, ali u Ilionu i Olimpu je počeo da preteruje, a i nervira me kad lupa čitaoca po nosu svojom erudicijom. Ne smeta mi npr. Kits u Hiperionu jer je odlično uklopljen u radnju, ali moravečke diskusije su me ozbiljno dovodile u iskušenje da preskačem ta poglavlja, pogotovo što je moj književni ukus skoro obrnuto proporcionalan njihovom. (Nekad mi se doduše i čini da samo roboti mogu da vole Prusta, ali to je baš u trenucima beznađa

).
Ilion i Olimp su mi veliko razočaranje, Ilion nešto manje pošto sam očekivala da će da se ispetlja iz svega u Olimpu a on je uspeo dodatno da zakukulji i uvede još podzapleta... tim pre što je grčka mitologija moja omiljena tema i očekivala sam nešto bolje.
Neko je pitao za Vukodava, čitala sam i kako se bliži kraju tako je sve lošiji, ali pošto je početak odličan može da se progleda kroz prste na nepovezanost radnje pri kraju, pogotovo što Semjonova ima divan stil pisanja a i prevod je odličan. Ipak mi je žao što kvalitet prve knjige, pa eventualno i druge, nije održan u nastavcima.
Videla sam da će se snimati film Američki bogovi, jedva čekam da vidim kako će ispasti, mada ću ga verovatno posle pljuvati u horu s ostalim fanovima