Stiven King
POD KUPOLOM
Jednog sasvim običnog, lepog dana gradić Česters Mil u američkoj državi Mejn neobjašnjivo je odsečen od ostatka sveta nevidljivim poljem sile. Avioni padaju pri kontaktu sa njim, a jednoj baštovanki odsečena je ruka kada se Kupola spustila na nju. Ljudi koji obavljaju poslove u susednim gradovima odvojeni su od svojih porodica... Niko ne razume šta ova tajanstvena ograda predstavlja, odakle potiče i da li će ikada nestati.
Del Barbara, veteran iračkog rata, a sada kuvar, moraće da se udruži sa nekolicinom neustrašivih građana – vlasnicom novinskog lista Džulijom Šamvej, jednom medicinskom sestrom, jednom odbornicom i trima hrabrim klincima. Nasuprot njima, Džim Reni, političar koji ne preza ni od čega, pokušava da u rukama čvrsto zadrži uzde moći, zajedno sa svojim sinom, koji krije zastrašujuću tajnu. Međutim, navjeći protivnik jeste sama Kupola, jer stanovnici Česters Mila ne samo da imaju malo vremena nego ono neumitno ističe...
Pod Kupolom je još jedno remek-delo Stivena Kinga. Završetak svakog poglavlja mami vas da pročitate sledeće, uvlačeći vas u psihološku dramu koja je tako bogata da je zapravo ne čitate, već proživljavate.
alcesta wrote:Videla sam da će se snimati film Američki bogovi, jedva čekam da vidim kako će ispasti, mada ću ga verovatno posle pljuvati u horu s ostalim fanovima
alcesta wrote:Hiperion
alcesta wrote: a i nervira me kad lupa čitaoca po nosu svojom erudicijom
loki wrote:A ima l' ovde ljubitelja Filipa K Dika ili Stanislava Lema?
haprer lee wrote:Jok i nema.
Stanislav Lem je Novak Djokovic na mojim listama SF-a a Solaris i Nepobedivi su mi uvek sigurni za zavrsni ATP Masters.
loki wrote:Ja Solaris smatram za top 10 najkompleksnijih/najozbljnihjih knjizhevnih dela uopshte (gde bi mi od SF-a upalo zasigurno josh samo Dikovo Da li androidi sanjaju eletrichne ovce, a za sve ostalo bih morao dobrano da se porazmislim), a samog Lema obozhavam, tako da mi uvek drago kad naidjem na Lem-fanove. (izuzimam njegove filozofske spise, ipak ga ne gotivim toliko da varim kontinentalne spise
) Slichno vazhi i za F.K Dicka, a uvek mi neizmerno drago shto su "kapitalci" medj' delima oboijce njih dobili vishe nego kvalitetne ekranizacije (za Lema ne mislim na ovu novu, narav no, nego na Andrejevu rusku
)
Isto. Solaris u uzem smislu ima strukturu SF romana ali je vise eksplikacija jedne od Lemovih centralnih filozofskih ideja - komunikacije sa radikalno drugacijim kulturama/civilizacijama. To je ponovio u Nepobedivom i u Fijasku ali ni blizu tako efektno i brutalno kao u Solarisu, valjda zato sto se u Solarisu poigrao i sa nekim od nasih najdubljih strahova.
Inace, zar ti ono repetitivno samoubijanje gromom u Hiperionu ne lici na stalnu materijalizaciju izgubljene ljubavi u Solarisu? Meni je to nekako odmah upalo u oci ili sam zeleo da mi upadne u oci.
Inace, ja na prva mesta pored Lema stavljam i Ursulu Legvin sto proizvodi prilicno podignutih obrva kod SF fanova kad im to kazem. Valjda me privlaci upravo ta linija sukoba iz nerazumevanja kad se dodirnu razlicite kulture.
loki wrote:Exactly the point, mislim da je zato Solaris (a i vecina njegovih ostalih) romana toliko kompleksna na vishe nivoa - u metastrukturi su
nereshena pitanja/problemi, koji su zanimljivi shto sa filozofskih shto sa psiholoshkih aspekata. A on je od svih filozofa kontinentalnog tipa imao najbolji njuh za literarnu realizaciju pisanja o tome [shto se da videti i na mestima gde potezhe svoja pitanja o tehnologiji, koliko god se ja ne slagao sa odgovorima koje on daje]. A inache mislim da se za slichne probleme/ideje eksplikacija mozhe dati samo u literarnim delima, ili analitichko-filozofskim, otud moje "ne varim ga kao filozofa" u proshlom postu, jer ga zaista ne varim kada predje iz literarnog zhanra u strikt zofiju.
Shto se Ursule tiche, meni je samo kroz shake proshla 4 way of forgiveness (mislim da se tako zove) knjiga sa chetiri kratke priche, i tu sam bio prilichno zadovoljan, ali ne i odushevljen kao kod recimo Lema. Posle toga nisam imao preterano vremena da uzmem dalje da chitam, i na kraju ostalo samo na toj "prilichno zadovoljan" oceni.
Choda wrote:Posto vidim da ste dosta citali taj stariji SF, moze jedna lista preporuka od jedno desetak knjiga, planiram da pocnem da citam malo vise SF cim nadjem vremena
Choda wrote:Posto vidim da ste dosta citali taj stariji SF, moze jedna lista preporuka od jedno desetak knjiga, planiram da pocnem da citam malo vise SF cim nadjem vremena
Users browsing this forum: crnobeli4ever, elemujka and 1 guest