vicharhcp wrote:@neocekivani - nisam iskapirala sinoc, koju seriju si samo odgledao?
Pusti, proklizao sam načisto, ne znam ni sam zašto sam to napisao.
Nego, da se vratimo na temu.
Iako se ne slažem sa nekim Simonsovim stavovima, moram priznati da mi kao pisac izuzetno prija. Dobri su mi i romani koje ljudi uglavnom pljuju. Jednostavno, prija mi njegov stil.
Za početak bih preporučio legendarnu epsku sagu o Hiperionu. Šuška se nešto i o snimanju filma.
Hiperion
Na svetu zvanom Hiperion, izvan domašaja zakona Hegemonije Čoveka, čeka stvorenje zvano Šrajk. Ima onih koji ga obožavaju. Ima onih koji ga se plaše. A ima i onih koji su se zarekli da će ga uništiti. U dolini Vremenskih grobnica, gde se ogromne građevine kreću unazad kroz vreme, Šrajk čeka njihov dolazak.
U predvečerje Armagedona, dok čitava galaksija ratuje, sedam hodočasnika polazi na poslednje putovanje na Hiperion, u potrazi za odgovorima na nerazrešene zagonetke svojih života. Svaki hodočasnik u sebi nosi očajničku nadu – i strašnu tajnu. A jedan možda drži u rukama sudbinu celog čovečanstva.
Pad Hiperiona
U fantastičnom nastavku epske avanture započete u Hiperionu, Simons nas vraća u daleku budućnost na dramatičan i inventivan način. Tajanstvene Vremenske Grobnice se otvaraju. A tajne koje sadrže podrazumevaju da više ništa - ništa u čitavoj vasioni - neće biti kao pre.
Zemlja je odavno uništena, a čovečanstvo sada nastanjuje više od 150 svetova povezanih Mrežom, sistemom trenutnog putovanja koji su stvorile i njime upravljaju veštačke inteligencije, samosvesni, savršeni računari. Ovi svetovi spremaju se da zarate sa ogrankom ljudske rase koja je prezrela zavisnost od veštačkih inteligencija. Rizik uništenja preti planeti Hiperion, njenim Vremenskim Grobnicama koje putuju unazad kroz vreme i bogu Šrajku - vesniku bola i odmazde. Pripovedanje je usredsređeno na Mrežu i njenog vođu, Meinu Gledston, iz perspektive Džozefa Severna, kibernetske rekonstrukcije pesnika Džona Kitsa, te na sedam hodočasnika koji pohode Šrajka i mogu uticati na ishod rata. Simons suprotstavlja dobro i zlo, a religije čoveka i mašina bore se za nadmoć. I pored tako epskih proporcija priče, autor osvaja srca čitalaca krajnje humanim likovima od čijih postupaka zavisi sudbina vascelog čovečanstva.
Endimion
Treći deo sage, kojom se Den Simons dokazao kao jedan od najumešnijih stvaralaca ovog žanra, pripoveda zatvorenik koji čeka smaknuće, oko 250 godina posle zbivanja opisanih u Padu Hiperiona. On opisuje sled događaja koji ga je načinio telohraniteljem One Koja Podučava, mesije čiji je dolazak predskazan na kraju drugog dela ove epopeje.
Rol Endimion je običan vodič za lovce sa drugih svetova, ali sticajem okolnosti biva umešan u zbivanja koja će dovesti do njegovih pustolovnih putovanja po planetama stare Hegemonije.
Ranije državno ustrojstvo naseljenog dela vasione zamenila je nova crkvena država nazvana Paks i glavni junak mora se suočiti sa nemilosrdnim progonom i pretnjama, u zamršenoj priči čiji su aktivni učesnici i likovi poznati iz predhodne dve knjige - pesnik Martin Silenus i zagonetni Šrajk.
Endimion je priča o ljubavi i pamćenju, o trijumfu i stravi, dostojna predhodnica četvrtog, završnog dela jednog od najvećih serijala naučne fantastike.
Uspon Endimiona
Uspon Endimiona dovršava pripovest započetu u Endimionu i vodi sudbinu vasione Hiperiona u sasvim drugom pravcu. Ovo nije priča o međuzvezdanim državama ili svemirskim bitkama, iako u njoj ima i jednog i drugog. Ovo je pre jevanđelje o mesiji empatijskog humanizma, smešteno u svet svemirske opere, sa porukom da je ljubav suštinska sila univerzuma. Uz tu poruku Simons daje odgovore na pitanja koja kopkaju čitaoce prethodna tri njegova romana iz istog sveta - Hiperion, Pad Hiperiona i Endimion: Šta je zapravo Štrajk? Kakva je njegova uloga? Ko ili šta je ukralo Zemlju? Šta smera Srž? Zbog čega se udružila sa crkvom Paksa? Kako se Rol Endimion obreo u Šredingerovoj kutiji? Šta će se dogoditi s Aneom? I tako dalje, i tako dalje...
U gotovo starozavetnom svetu politike, rata, osvete i propasti, Aneina filozofija usmerena je na pojedince i njihove odnose, na poverenje, zajedništvo, oproštaj, iskupljenje i nenasilan otpor. Ona se usredsređuje na ljubav i veze među ljudima neophodne za stvaranje i održavanje života, a sve to čini usred spektakularne revolucije protiv međuzvezdanog carstva, čije su poprište fascinantne planete, tvorevine jednog od najmaštovitijih savremenih pisaca.
The End.