Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Serije

Najbolja domaca serija?

Porodicno blago
15
15%
Bolji zivot
16
16%
Otvorena vrata
5
5%
Slozna braca
4
4%
Vruc Vetar
14
14%
Srecni ljudi
6
6%
Grlom u jagode
4
4%
Otpisani
5
5%
Vratice se rode
33
32%
Kamiondzije
1
1%

Total votes : 103

Re: Serije

Postby Unexpected » 09 Mar 2014, 22:56

Napredpartizan wrote:Sutra True Detective finale, jedva cekam..

Kažu da ne treba očekivati nikakav veliki preokret i sl.

True Detective: Ne očekujte velike obrte

True Detective: Ne očekujte velike obrte Uvecaj! Posebna “atmosfera” i folk blues: Večeras kraj prve sezone

Prva sezona američke TV serije "True Detective" okončaće se večeras, kada bi konačno trebalo da padnu maske i saznamo ko je serijski ubica kojeg su detektivi Rastin Kol i Martin Hart (fenomenalni Metju Mekonahi i Vudi Harelson) jurili 17 godina prikazanih u dosadšnjih sedam epizoda.

Iako na prvi pogled "pravi detektiv" ne bježi od žanrovskih klišea - dva detektiva prilično različitih pogleda na svijet, razočarana žena koja se sveti nevjernom mužu tako što će spavati sa njegovim partnerom i slično - upravo ono što serija nudi kad se zagrebe ispod površine kupilo je brojne fanove i donijelo mnoge pozitivne kritike.

Tako u mnogim komentarima širom "sajberspejsa" možete vidjeti da gledaocima nije toliko stalo do toga da saznaju ko je ubica Dore Leng, čiji u spaljenom polju teatralno izloženi leš je označio prekretnicu u životima glavnih likova serije, koliko do same atmosfere, odnosa između likova i drugih, "sporednih" detalja.

Upravo su atmosfera i muzika bili prvi elementi koji su se istakli, uz očekivano jake performanse najnovijeg Oskarovca Mekonahija i Harelsona.

Autori serije Nik Picolato i Kari Fukunaga na najbolji način su iskoristili ruralne predjele Luizijane kako bi stvorili unikatnu, noar atmosferu, a sve to začinjeno je već naširoko hvaljenim "saundtrekom" u kojem preovladavaju bluz, rok i folk kompozicije.

Serija je bogata zanimljivim dijalozima, koji su često puni crnog humora, pogotovo u ideološkim sukobima detektiva. Dok je Martin, kako sam za sebe kaže u seriji, normalan detektiv - mačo, druželjubiv, tradicionalističkih pogleda, Rastin Kol i njegovi filozofski izleti o tome kako je "ljudska svijest tragična greška evolucije" navode njegovog partnera da često prevrće očima, ali je stvorio cijelu armiju fanova zaljubljenih u njegove nihilistične monologe.

Tu dolazimo i do literarnih predložaka serije, a očigledno je da su Rastovi pogledi na život nastali pod uticajem filozofa kao što su Fridrih Niče i Emil Sijoran, kao i pisca Tomasa Ligotija.

Pokušavajući da dekodiraju tajne "True Detectiva" fanovi su došli do još jednog zanimljivog saznanja - serija je prepuna asocijacija na mitologiju iza koje stoje Hauard Filips Lavkraft, Robert Čejmbers, Ambrouz Pirs - pisci "wierd" fantastike i horora. Gotovo od starta serije pominju se "Žuti kralj" i "Karkosa" i jasno je da ovi elementi, što god da su - mjesta, osobe ili nešto treće, imaju veze sa ubistvima. Blogeri su vrlo brzo iskopali kolekciju neobičnih priča Roberta Čejmbersa iz davne 1895. pod naslovom "Kralj u žutom".

Priče povezuje istoimena (nepostojeća) drama čiji isječci su prisutni u knjizi, a koja onoga ko je pročita tjera u ludilo. U njima se pominje i Karkosa, grad mrtvih koji je Čejmbers pozajmio od Ambrouza Birsa, dok je Lavkraft kasnije pozajmljivao od Čejmbersa stvarajući svoj sada već kultni Ktulu svijet.

Stanovnici Karkose osuđeni su da poput Sizifa ponavljaju iste radnje u nedogled, što se poklapa sa filozofijom detektiva Rasta koji kaže da je vrijeme krug.

Upravo ova izjava, kao i Martova da je detektivima rješenje uglavnom ispred nosa, reklo bi se da su glavne poruke gledaocima serije koji su zatrpali "sajberspejs" svojim teorijama o tome ko stoji iza ubistava, otišavši toliko daleko da gotovo da nema lika koji nije bio na njihovoj optuženičkoj klupi, a među njima su i dvojica detektiva čiju priču pratimo.

Da je vrijeme krug može se vidjeti i u serji gdje se razni detalji uvijek ponavljaju. Sporedni likovi, koji ne izgledaju naročito bitno u prvim epizodama mijenjaju živote Rasta i Kola u kasnijim ili bivaju ozbiljno uključeni u priču, fotografije i isječci iz dnevnika Dore Leng iz druge epizode postaju jasne tek u šestoj, čak se i drvo kod kojeg je prvi leš pronađen ponovo pojavljuje pred kamerama...

I dok se fanovi utrkuju ko će da smisli luđu teoriju o tome ko je stoji iza ubistava i u kom pravcu će se serija nastaviti (neki čak očekuju i natprirodne elemente), scenarista Nik Picolato ("The Killing") je kazao da ne treba očekivati spektakularne obrte u posljednjoj epizodi, te da njegova misija nije bila da vuče gledaoce za nos.

Zbog ove izjave neki su se uplašili "X Files" i "Lost" scenarija, jer su fanovi ovih serija godinama skupljali tragove kako bi rješili zagonetke za koje se na kraju ispostavilo da nisu ni postojale, te da se autori nisu potrudili toliko koliko su gledaoci mislili da hoće. Posljednjoj epizodi "True Detectiva" ostaje da riješi još mnogo toga, ali gotovo svi su uvjereni u jedno - od finala serije zavisiće i njena konačna ocjena i da li će dobiti titulu legendarne ili samo solidne.

Trebalo bi da prestanemo da se razmnožavamo...

“Mi smo bića koja ne bi trebalo da postoje po prirodnim zakonima... Programirani da budemo uvjereni da je svako od nas neko, a u stvari svako je niko. Mislim da bi bilo časno da odbacimo naš program i prekinemo reprodukciju", priča Ras u serij.

A koliko njegova priča liči na retke iz djela Tomasa Ligotija "Zavjera protiv ljudske rase" iz 2010. prosudite sami.

"Znamo da je priroda skrenula u natprirodno stvarajući biće koje ne može i ne bi trebalo da postoji po zakonima prirode. Najgora stvar koju možemo znati, gora od saznanja da potičemo od mikroorganizama, je da je svako od nas niko, a ne neko. Da smo samo igračke, ne ljudi...

Kako bismo prekinuli ovu samoobmanu trebalo bi da prestanemo da se razmnožavamo", piše Ligoti.
The End.
Unexpected

Postby Zlaja » 09 Mar 2014, 23:04

Posljednjoj epizodi "True Detectiva" ostaje da riješi još mnogo toga, ali gotovo svi su uvjereni u jedno - od finala serije zavisiće i njena konačna ocjena i da li će dobiti titulu legendarne ili samo solidne.

:krsti:
Kako su ovde omasili, to je neverovatno.
Zlaja

Postby Unexpected » 09 Mar 2014, 23:08

Zlaja wrote:
Posljednjoj epizodi "True Detectiva" ostaje da riješi još mnogo toga, ali gotovo svi su uvjereni u jedno - od finala serije zavisiće i njena konačna ocjena i da li će dobiti titulu legendarne ili samo solidne.

:krsti:
Kako su ovde omasili, to je neverovatno.

Zavisi da li ti je bitno rešenje slučaja. Ako nije, meni nije, debelo su omašili. :biggrin:
The End.
Unexpected

Postby Zlaja » 09 Mar 2014, 23:19

Sumnjam da je bitno i polovini, a kamoli gotovo svima.
Gledaoci su nekim trendom optereceni bolesnim tvistovima na kraju serija/filma, cini mi se da ne znaju da uzivaju.
Ovo je klasicna detektivska prica u trajanju 1 filma koja je obogacena onim sto ce je i uciniti kultnom. Ubedjen sam u to.
Ubedjen sam da su i oni znali sta imaju na papiru i da nece rizikovati sve sto su uradili nekim pokusajem u finalnoj epizodi.

Spoiler: pokaži
Iskreno, evo sad prvi put i razmisljam, isti utisak ce mi ostaviti serija i da detektivi ginu i da negativci ostanu slobodni, ili da se zavrsi klasicnim zavrsetkom slucaja. Marti i Rast sigurno nisu negativni likovi. Moje je misljenje da ce jedan od njih poginuti 90%, mozda i oba. Sjajno su u prthodnoj epizodi prikazali kako im se zivoti polako gase, + ona scena gde je bivsa zena primetila oprastanje Martija, jer idu u finalnu borbu bez povartka.
Zlaja

Postby Raoul Duke » 10 Mar 2014, 10:41

Seria je brutalno dobra i nema šanse da kraj pokvari bilo šta.

Slažem se sa Zlajom. Očekujem i sličan kraj. Ne verujem da ovo može da ima "hepi-end", a biće dobro ako i jedan od
njih dvojice izvuče živu glavu.
Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору, плашити господу.
Raoul Duke

Postby Zlaja » 10 Mar 2014, 11:50

Gledao :biggrin:
:shutup:
Zlaja

Postby Raoul Duke » 10 Mar 2014, 12:15

Zlaja wrote:Gledao :biggrin:
:shutup:

Zar nije trebalo večeras da ide? Gledao si direktno na HBO?
Raoul Duke

Postby Zlaja » 10 Mar 2014, 12:27

U USA je islo sinoc/jutros na HBO, a veceras u 20h ide na HBO Adria.
Ima na piratebay-u da se skine.
Zlaja

Postby Raoul Duke » 10 Mar 2014, 12:29

PirateBay - to je moj kanal :D
Raoul Duke

Postby Choda » 10 Mar 2014, 17:24

Pogledao i ja. :biggrin:
Zadovoljan sam krajem.
What do you mean, "I don't believe in God"?
I talk to him everyday.
Choda

Postby harmonica » 10 Mar 2014, 19:51

Pogledao i ja! :biggrin:

Ja sam ipak malkice razocaran ( podugacko objasnjenje u drugom spoileru)

Ne zato sto nije bio neki neverovatni zaokret na kraju, to bi bio jeftin trik (doduse, teorije da su Megi i njena porodica/Crni svestenik - Lester Frimon( :blue: ) umesani u kult su bile veoma zabavne, iako od starta nerealne.)

Dakle, nije mi uopste problem u konvencionalnom zavrsetku. Nadao sam se da ce tako i biti. Ako dozvolite jedno sportsko poredjenje, to bi bilo kao da trazite da Mesi podigne sam sebi loptu na makazice, a ne da je jednostavno sprovede u gol nakon sto je presevao ceo protivnicki tim :laugh:

Problem je u egzekuciji same poslednje epizode. Serija kojoj je selling point bio to sto nije klasicna klise policijska drama, ipak je imala mnogo takvih scena u finalu.

(Sad bi stavio spoiler u spoiler da moze)

Off screen upucavanje glavnog negativca malo pre nego sto ubije pozitivca, njegov glas koji neobjasnjivo prati Rasta kroz "Carcossu", Rastov "kosmicki trip momenat slabosti". Ti momenti su mi nekako vestacki pravili tenziju, npr da je bez glasa bio Rastov put kroz "Carcossu" mislim da bi bilo mnogo potentnije.

Takodje, ko je Yellow king? Da li je to serif? Da li je to stari Tuttle? Kosac? To nije narocito bitno, ali premalo o centralnom zlu u poslednjoj epizodi cini mi se...

Sa druge strane, ne zameram uopste na Rastovom "religijskom momentu slabosti momentu preispitivanja", ta ljudska nota na kraju epizode je bila sjajna, pozitivna poruka (koliko to moze biti u seriji o zivotinjsko surovom ponasanju ljudi).
Gluma je bila fantasticna (McC i Woody u poslednjoj sceni :blue: ) scenario odlican, muzika isto... Sa nestrpljenjem cu cekati sledecu sezonu!

Dakle, bottom line - Mesi je presevao sve protivnicke igrace, racunajuci i golmana, malo je slabije zakacio loptu u sutu na prazan gol (po mom misljenju kao navijaca naravno), ali je gol ipak dao :biggrin:
A ipak je, samo za trenutak, u tom kriku svega nekoliko stotina grla, zazvučala takva strašna snaga! Kako to da nikad ne viču zbog drugih, važnijih stvari?
harmonica

Postby Raoul Duke » 10 Mar 2014, 23:02

Dakle, bottom line - Mesi je presevao sve protivnicke igrace, racunajuci i golmana, malo je slabije zakacio loptu u sutu na prazan gol (po mom misljenju kao navijaca naravno), ali je gol ipak dao

... и то за победу од 8:0 :biggrin:

Предобро и тешко надмашиво у скорој будућности. Детективска прича је била баш добра, али прави квалитет серије лежи у свему што смо добили "са стране".
Raoul Duke

Postby harmonica » 11 Mar 2014, 11:12

Raoul Duke wrote:
Dakle, bottom line - Mesi je presevao sve protivnicke igrace, racunajuci i golmana, malo je slabije zakacio loptu u sutu na prazan gol (po mom misljenju kao navijaca naravno), ali je gol ipak dao

... и то за победу од 8:0 :biggrin:

Предобро и тешко надмашиво у скорој будућности. Детективска прича је била баш добра, али прави квалитет серије лежи у свему што смо добили "са стране".

Uz volejcinu sa 30m za peti gol :laugh:

Ostalo, cist potpis. Zlocin i detektivska prica je samo povod za mnogo dublje istrazivanje...
A ipak je, samo za trenutak, u tom kriku svega nekoliko stotina grla, zazvučala takva strašna snaga! Kako to da nikad ne viču zbog drugih, važnijih stvari?
harmonica

Postby Napredpartizan » 11 Mar 2014, 12:38

Fantasticna serija, glumci neverovatni..
Medjutim, kraj kao da sam video sto puta u drugim filmovima(ovo realno i jeste film, samo upakovan u mini seriju)..

Poslednja scena sa Martijem i Rastom je fenomenalna ispred bolnice, ali jbg, ne kazem da je neko treba od njih da umre, pa da kazem da je dobar kraj, vec mogli su malo originalnije da smisle zavrsetak, a da obojica prezive.

Imam dosta pitanja koja su mi ostala nerazjasnjena... McConaughey zasluzuje sve moguce nagrade za ovu ulogu :blue:
Napredpartizan

Postby manes » 11 Mar 2014, 20:18

Breaking Bad je najbolja serija ikada i ne znam kako da pogledam nesto posle nje.
Dobro pamtim sve, sve sto bilo je...
manes

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura