Evo recepta za baklavu koji sam obecala forumasici I1T, a mozda se jos nekom dopadne.
Dakle...
Baklava s cokoladomSastav:
1/2kg tankih kora
100g cokolade za kuvanje/mlecne (vas izbor)
200g oraha/lesnika/badema
250g maslaca/margarina
1kg secera
1/2 litre vode (
)
sok od pola limuna
1 kesica vanilin secera
Priprema:
Samleti orahe/lesnike (moze peceni, a moze i svezi), narendati cokoladu na sitno rende i sjediniti lepo...
svaku koru preklopiti prema sebi i po ivici kore stavljati dve kasike mesavine cokolade i oraha/lesnika i uviti u malu rolnu...
kada ste to zavrsili i poredali u pleh, iseci na male parcice, potreban vam je bas ostar noz da se baklavice ne bi "spljeskale" dok ih pritiskate prilikom secenja...
kad ste i to uradili, zalijte ih ravnomerno blago istopljenim maslacem/margarinom i pecite 10 minuta u prethodno ugrejanu rernu na 220 stepeni, a zatim smanjite T na 150 stepeni, pecite dok se ne zarumene...
za to vreme ukuvajte sirup - serbet od secera, vode, soka od limuna i vanilin secera, ali samo da baci nekoliko kljuca.
Zaliti vrucu baklavu vrucim serbetom (ovo je jako vazno) i kada se malo prohladi, okrenite baklavice i na drugu stranu da ravnomerno upiju.
Prijatno
Kombinacije su svakovrsne moguce. Ako volite jace ukuse moja preporuka je lesnik/maslac... blaza, ali takodje ukusna varijanta je orasi/margarin. Takodje, lepo ide i orasi/maslac...no, da ne smaram previse, sami se odlucite koja vam kombinacija najvise odgovara.
Ja, koja smatram da su te tzv poparene stvari (baklave, tulumbe, hurmasice...) vrhunac kad su slatkisi u pitanju, "najlepse obozavam" kombinaciju maslac/lesnik/mlecna cokolada
Napominjem da su mi slatkisi jedan od vaznijih segmenata ishrane i da ih tamanim u ogromnim kolicinama (sem koha i sutlijasa koji i nisu neki slatkisi po mom misljenju), makar bili i najnezdraviji, odlepim kad samo pomislim na razne baklave