Board index Tenis Turniri

Teniske diskusije

Re: ATP i WTA lista i poeni

Postby alcesta » 26 Nov 2012, 20:49

karambol wrote:
georgina wrote:a sve se nema :nisamodavle:

Uzmi sve što ti život pruža
danas si cvet, sutra uvela ruža... :beyond:
:lol: :lol: :lol:

Btw, jasno je koliko malo znače ti rekordi i liste zarada s obzirom na razlike u nagradnim fondovima, pa i bez uključivanja inflacije. Hoću reći, koliko malo znače kao neki parametar upoređivanja s ranijim generacijama, ne znam kakvog ima uopšte smisla to porediti.
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby M.S. » 26 Nov 2012, 22:54

Pa i nema. A da ne govorim o tome koliko moje interesovanje za nečije blagostanje prestaje pošto taj neko pređe cifru od 10 miliona dolara/evra/kikirikija. Pre bih rekla da mi je to domen neinteresovanja. Čisto stvar prestiža i puvanja u društvu.
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

Postby alcesta » 26 Nov 2012, 23:31

Upravo. Mada meni mnogo manje treba od 10 miliona da prestane da me zanima, ne interesuje me čak ni koliko zarađuje Troicki a kamoli ovi u top 10 :D
Mada je to sve sića u poređenju s nekim drugim sportovima gde se nikad neću načuditi zašto ljudi tolike pare namiču. :krsti:
alcesta

Postby gogo23 » 27 Nov 2012, 00:33

alcesta wrote:Mada je to sve sića u poređenju s nekim drugim sportovima gde se nikad neću načuditi zašto ljudi tolike pare namiču. :krsti:

Zato sto to (taj neki drugi sport/sportistu) neko plati da bi ga gledao.

I u kojim to sportovima se zaradjuje mnogo vise nego u tenisu? :biggrin:

http://www.forbes.com/athletes/#p_1_s_a0_

Roger je sveukupno peti na listi, a drugi po sponzorstvima iza Tigera Woodsa, takodje udaraca motkom u lopticu.

Meni u tenisu mnogo vise smeta, po mojoj proceni, nepravilna i nepostena raspodela turnirskog fonda. Ogromna i prevelika je razlika izmedju prvih 4 i onih onih koji ispadaju u pocetnim rundama.

Sve se bojim da bi neko od tenisera bojkotovao GS kada bi nagrada za I mesto bila 500k umesto milionskog iznosa.
gogo23

Postby jabukamen » 27 Nov 2012, 12:02

alcesta wrote:Btw, jasno je koliko malo znače ti rekordi i liste zarada s obzirom na razlike u nagradnim fondovima, pa i bez uključivanja inflacije. Hoću reći, koliko malo znače kao neki parametar upoređivanja s ranijim generacijama, ne znam kakvog ima uopšte smisla to porediti.

Slazem se. Koliko god bio pristrasan i koliko god oni bili konstantni u ulazenju u zavrsnice turnira lista svih vremena na kojoj je Nole treci, a Endi sedmi nije najrelevantnija mada verujem da je njima izuzetno bitna.

M.S. wrote:A da ne govorim o tome koliko moje interesovanje za nečije blagostanje prestaje pošto taj neko pređe cifru od 10 miliona dolara/evra/kikirikija. Pre bih rekla da mi je to domen neinteresovanja.

Kad procitas tako nesto onda ti price o jadnim potplacenim muskarcima u odnosu na dame, o nehumanoj predugoj sezoni (sad kad se igraju egzibicije odjednom niko nije ni iscrpljen ni povredjen), o motivima i "uzivanju na terenu" postanu neukusne.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.
jabukamen

Postby alcesta » 27 Nov 2012, 14:49

gogo23 wrote:
alcesta wrote:Mada je to sve sića u poređenju s nekim drugim sportovima gde se nikad neću načuditi zašto ljudi tolike pare namiču. :krsti:

Zato sto to (taj neki drugi sport/sportistu) neko plati da bi ga gledao.

I u kojim to sportovima se zaradjuje mnogo vise nego u tenisu? :biggrin:

http://www.forbes.com/athletes/#p_1_s_a0_

Roger je sveukupno peti na listi, a drugi po sponzorstvima iza Tigera Woodsa, takodje udaraca motkom u lopticu.

Meni u tenisu mnogo vise smeta, po mojoj proceni, nepravilna i nepostena raspodela turnirskog fonda. Ogromna i prevelika je razlika izmedju prvih 4 i onih onih koji ispadaju u pocetnim rundama.

Sve se bojim da bi neko od tenisera bojkotovao GS kada bi nagrada za I mesto bila 500k umesto milionskog iznosa.
Uh sad, odakle da krenem :biggrin: ovo je užasno široka tema :biggrin:
Ne zaostaje tenis po gledanosti, samo što teniseri dobijaju otprilike deseti deo tih para koje mlate veliki turniri. Mada se moje čuđenje i odnosi delimično na to što toliki ljudi gledaju pomenuti golf i slične stvari :D
Ali nisam mislila na sponzorstva, nego konkretno na zaradu po učinku na terenu. Sportisti koji su globalne zvezde naravno da će to i van terena da naplate, kao što to rade globalne zvezde u svim oblastima.
Recimo, pomenuo si golf, ali mislila sam i na pojedine ekipne sportove, u kojima takođe postoji ogromna razlika između visine plate koju primaju zvezde i one koju primaju ostali smrtnici kao i u tenisu. To nije pravedno ni u jednom slučaju, mada je u nekim sportovima makar realnije raspoređeno u odnosu na zaradu koju donose, odnosno više dobijaju igrači od tih para. U tenisu nije jer kajmak uglavnom skupljaju turniri. S druge strane, i najveće teniske zvezde mogu da zarade, takmičarski, samo tako što će pobeđivati na turnirima. Povrediš se, preskočiš turnir, izgubiš na početku, nema ni para, koga briga jesi li sam kriv ili je viša sila. A onda imaš sportove u kojima zvezde primaju ogromnu platu bez obzira na učinak i minutažu na terenu. Taj deo me posebno nervira (a verujem i navijače tih klubova kad se radi o nekom Toresu, Kaki i sličnima, ali da ne ulazimo sad u to :D ).
Nisam razumela ovaj deo o bojkotu kako si mislio. Ne verujem da bi se neko iz top 10 bunio da se nagradni fond ne poveća za završnicu nego za prva kola, na kraju krajeva i pretili su bojkotom AO zbog raspodele novca u prvim kolima. Bilo bi stvarno više nego neukusno da traže povećanje ionako milionskih iznosa za pobednike, a i koga bi to interesovalo uopšte :biggrin:
Stvar je u tome što turniri i te kako imaju prostora da povećaju nagradni fond, ali su stipse :biggrin: evo kako su sprečili da se povećaju nagrade u IW.
alcesta

Postby gogo23 » 27 Nov 2012, 16:04

alcesta wrote:Nisam razumela ovaj deo o bojkotu kako si mislio. Ne verujem da bi se neko iz top 10 bunio da se nagradni fond ne poveća za završnicu nego za prva kola, na kraju krajeva i pretili su bojkotom AO zbog raspodele novca u prvim kolima. Bilo bi stvarno više nego neukusno da traže povećanje ionako milionskih iznosa za pobednike, a i koga bi to interesovalo uopšte :biggrin:

Pa upravo kako si i napisala. Nagradni fondovi turnira rastu a proporcionalno rastu i nagrade. Kada bi se zaustavio rast nagrada za npr prvih 16 i povecanje se preusmerilo na one koji ispadaju u prvim kolima ne verujem da bi iko od top igraca imao primedbe. Apsolutno sam siguran da njima dodatnih 100-200k nista u zivotu ne bi promenilo, nekom dodatnih 10 cini mnogo.

U vezi ostalih sportista sa liste, tu je vrlo sarolika situacija. Prvi na listi su bokseri upravo zato sto je neko trazio i platio da ih gleda, odnosno njihov prihod dolazi od pay per view.

Golferi svoj ogromni prihod imaju od reklama, turnirske nagrade su nesrazmerno male u odnosu na njih. Objasnjenje je prosto: golf je sport bogatih, reklamiraju se uglavnom proizvodi namenjeni uglavnom njima ( Tiger je tu bio izuzetak, al ' je kratko trajao :biggrin: )

Kod kolektivnih sportova, iz kojih dolazi najveci broj sportista sa liste, sa izuzetkom par evropskih fudbalera sve se svodi na 3 americke lige: NFL, MLB i NBA. Kod njih su pravila jasna: ukupan fond za plate je utvrdjen ugovorom izmedju vlasnika timova i sindikata igraca, krece se oko 50% ukupnih prihoda klubova. Ukupni prihodi su determinisani zainteresovanoscu gledalaca i sponzora za ligu, te su za NFL ligu godisnji prihodi 10 mlrd, MLB 6 a NBA 4 milijarde dolara. Priznaces da celokupan svetski tenis nije ni blizu ovih cifara :biggrin: samim tim se dolazi do tih "sitnih" razlika, a ipak su teniski superstarovi u vrhu liste.
Inace, Novak mi tu mnogo "smrdi" sa svojim mestom na listi i prikazanom zaradom od sponzora, Srpska tax avoid posla :laugh:

Naravno da i u drugim ligama ima velikih razlika ali ipak ne kao u tenisu. U smislu da ispanjem u prvom kolu nekog turnira igrac jedva (i ako uopste) pokrije troskove ( najverovatnije ne), dok je minimalna godisnja plata za pocetnika u NBA 500k i to samo za prvu sezonu, nakon toga raste na 800. I kao sto nema mnogo superstarova koji vuku po 15-20 mil godisnje isto tako nema ni mnogo njih sa minimalnom zaradom. U tom smislu je raspodela pravednija, tenis je isplativ sport verovatno samo za 100 igraca/igracica, ostali su pretpostavljam na nekoj pozitivnoj nuli ili u minusu. Ovi drugi sportovi su isplativi prakticno za svakoga ko se dokopa ugovora.

A teniseri, pa neka naprave sindikat i kolju se sa organizatorima :biggrin: Ociti da nema drugog nacina da se stipsama izvuku pare.
gogo23

Postby alcesta » 27 Nov 2012, 16:10

gogo23 wrote:Inace, Novak mi tu mnogo "smrdi" sa svojim mestom na listi i prikazanom zaradom od sponzora, Srpska tax avoid posla :laugh:

Niti sam gledala koji je na toj listi niti zaradu od sponzora koliko me interesuje :biggrin: ali sećam se da je i Rafa imao nekih problema s porezom, nije to ekskluzivno za Srbe rezervisano :biggrin: o Aranči Sančez tek da ne pričamo i sličnim slučajevima :tap:
Btw, ovo je sve verovatno za neku drugu temu, nema nikakve veze s ovom listom koja je nama važna :D
Last edited by alcesta on 27 Nov 2012, 16:14, edited 1 time in total.
alcesta

Postby gogo23 » 27 Nov 2012, 16:13

alcesta wrote:
gogo23 wrote:Inace, Novak mi tu mnogo "smrdi" sa svojim mestom na listi i prikazanom zaradom od sponzora, Srpska tax avoid posla :laugh:

Niti sam gledala koji je na toj listi niti zaradu od sponzora koliko me interesuje :biggrin: ali sećam se da je i Rafa imao nekih problema s porezom, nije to ekskluzivno za Srbe rezervisano :biggrin: o Aranči Sančez tek da ne pričamo i sličnim slučajevima :tap:

Koliko znam za tenis postoji neko generalno pravilo za Top 10 igrace, a to je da su sponzorske zarade na nivou turnirska x 3 do turnirska x 5. Kod Novaka su sponzori ispod turnirskih :biggrin:
gogo23

Postby alcesta » 27 Nov 2012, 16:18

Nikad nisam čula za to pravilo, ali to samo pokazuje koliko me taj deo tenisa zanima :D
Realno je da Novak ni blizu od sponzora ne zarađuje koliko Rafa i Rodžer, a i Endi ima veće tržište. Onda je tu Nišikori koji je poseban slučaj :biggrin: za ostale pojma nemam ali ne bi me čudilo da su cifre malo frizirali što kažeš :D
Videćemo hoće li Đoković potpisati za IMG i koliko će se onda promeniti situacija. Od Takinija se nije ovajdio previše, to sigurno.
alcesta

Postby ivana23 » 27 Nov 2012, 16:30

Zasto bi Novak, kao rezident Monaka, imao potrebu da 'frizira' cifre od sponzora?
ivana23

Postby gogo23 » 27 Nov 2012, 16:43

ivana23 wrote:Zasto bi Novak, kao rezident Monaka, imao potrebu da 'frizira' cifre od sponzora?

Ne bi zaista znao da ti precizno odgovorim kakvi su Novakovi tokovi novca, Monako jeste poreski raj, ali nije zero tax.
S tim to i ne mora da bude razlog "skrivalice".

Pravilo 3-5x vazi u zadnje 2 decenije sigurno, a verovatno i duze. Uostalom na forbes-ovom sajtu ima podataka i iz prethodnih godina, pravilo je lako proverljivo.
gogo23

Postby alcesta » 27 Nov 2012, 16:47

Novak nema nikakvog razloga da frizira cifre. Za Family Sport nisam tako sigurna :D ali realno baš me i briga šta oni rade.
alcesta

Re: Teniske diskusije

Postby M.S. » 29 Nov 2012, 09:14

Tražim ove postove nekoliko dana, prilično je nezgodno kad se presele na 4. podforum, a ne pomene se.

Elem, nisam sigurna da mi je jasno gde to pravilo piše.

Druga stvar, što se tiče jabukamenovog posta, slažem se. Boriti se za prava jedne elitne grupe unutar njihovih insitucija je ok, njihovo lično pravo kao što je i moje da tražim veća prava unutar moje firme ma šta o tome mislila naša čistačica, recimo. (i obratno). Iznositi u javnost tih jada mladih Vertera mi je neukusno. A egzibicije, to je tek posebna priča po raznim Kolumbijama isl kako se lepo peru pare.
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

Re: Teniske diskusije

Postby Milutinov Tata » 29 Nov 2012, 15:35

Sto se egzibicija tice, bar je jasno sto je skracena "zvanicna" sezona :biggrin: Jos da se odradi taj Nekar Ajland pa da se ide na odmor :P
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

PreviousNext

Return to Turniri