Juan Martín del PotroHuan Martin del Potro je rodjen 23. Septembra 1988. U Tandilu – Argentina, od oca Danijela del Potra I majke Patricije. Otac mu je veterinar, a majka profesorica. Ima mladju sestru Julietu (valjda se I ovo cita kao Hulieta, ne znam spanski, pa zato izvin’te). Zanimljivo je da mu se otac bavio polu – profesionalno ragbijem. Sem maternjeg jezika govori I engleski I pomalo italijanski.
Sem tenisa koji mu je I profesionalna orijentacija, obozava fudbal (bas me cudi) I veliki je navijac Boka Juniorsa u Argentini, a Juventusa na svetskom nivou. U detinjstvu je podjednako vremena posvecivao trenirajuci fudbal I tenis. Sta je prevagnulo da se odluci za tenis, nije mi poznato, ali cu se domoci I tog podatka I objavicu.
Tenis je poceo da igra sa sedam godina, a trener mu je bio Marcelo Gomez, koji je takodje radio I sa jos trojicom argentinskih tenisera rodjenih u Tandilu, Juanom Monakom, Marianom Zabaletom I Maximo Gonzalesom. Ugo Colombini, bivsi italijanski teniser I strucnjak je prvi zapazio njegov teniski talenat. Trenutno mu je agent I veoma blizak prijatelj.
Na pitanje o njegovim teniskim ambicijama, odgovara:
“Zelja mi je da osvojim GS I DC sa svojom reprezentacijom”.
Prvu ambiciju je ostvario I ja, a verujem I mnogi od vas, mu zelimo da taj uspeh ponovi. Sto se druge ambicije tice, I ona nije neostvariva u dogledno vreme, ako mu se zvazde poklope. Ja mu I to iskreno zelim.
I dalje zivi u svom rodnom mestu Tandilu I veoma je popularan u Argentini, utoliko pre sto je interesovanje za tenis kao sport, daleko ispod, recimo, fudbala.
Igra desnom rukom I dvorucni bekhend I uz Forhenda (Gonza) I Soderlinga ima najmocniji forhend na Touru. Agresivni je bejzlajner sa veoma snaznim I preciznim servisom. Visina mu omogucuje ovakav servis I cini laksim vracanje visokih top spin lopti. Njegova snaga mu omogucava FH koji cesto ide I preko 100 milja na sat.
Sponzori su mu:
Wilson za reket i
Nike za opremu.
Ima karakteristicni outfit, meni veoma dopadljiv.
Trenutno je najbolje rangirani argentinski teniser i najmlađi igrač među 25 najboljih tenisera u ovom trenutku. Doduse, tu je I Dolgopolov koji je mladji od njega par meseci ( ali on ionako nije parametar, posto se po mom misljenju, nasao u prvih 25, sasvim slucajno). Ocekuje se , s pravom, da Del Po udje u prvu desetorku uskoro, obzirom na svoje teniske kvalitete. I ne samo teniske vec I mentalne.
Mesto mu je svakako tamo, pogotovo sto je vec jednom I bio.
Inace je jedna jako, jako pozitivna i dopadljiva licnost i medju svojim kolegama slovi za veoma omiljenog.