Board index Život van sporta Putovanja

Evropski gradovi ...

Re: Evropski gradovi ...

Postby Chuck » 03 Jun 2025, 21:31

Hvala vam. Imam u planu da posetim i jedan i drugi grad, bas sam zaludjen za Spanijom. :okk:
Chuck

Postby DeniBer » 04 Jun 2025, 22:25

Chuck wrote:Koje gradove vredi posetiti u Spaniji, osim Barselone i Valensije? Oba grada su mi se dopala, Valensija cak i malo vise jer je daleko mirnije i cistije… Kontam Malagu ili Sevilju da pikiram kao sledece destinacije?

Meni je Madrid broj 1 u Španiji.
DeniBer

Postby DelijaMomak » 19 Jun 2025, 22:37

Malo kasnim ma temu Španija, ja sam obišao Barsu i Madrid i prelepo je. Barsi dajem malu prednost zbog mora i plaže, mada tamo sam bio u maju kad je najlepše.

Treba sad da idem opet na jug, veza Alicante-Valencia. Da l je neko obilazio Alicante (i okolinu), kakvi su utisci, more, plaža, prevoz? Svaki komentar dobrodošao
DelijaMomak

Postby korna » 08 Jul 2025, 12:22

Tek sam uocio temu, valjda nece skoditi, bacam jedan moj putopis, 2021...

Rekao bih i dalje aktuelan (naravno cijene uzmite da su vece..)

Ima više od desetak godina kako sam zacrtao plan da obiđem Španiju automobilom i konačno se to ostvarilo ovog ljeta.
Zena i ja smo ranije nešto ranije kupili karte - loukost Vueling ide par puta nedjeljno iz BG do Barselone. Ispale su nas 60e po osobi.

U Barseloni smo proveli četiri dana. Nije mi bio prvi put u tom gradu, ali iznova se čovjek oduševi. 6 gradova u jednom. Od Gaudijevih građevina, preko uzurbane glavne ulice koja vodi direkt do luke, brda Monžuik, plaže, parkova, restorana ne zna se šta je bolje.
Preporuka je da uzmete Barselona card sa kojom je slobodan ulaz u brdo muzeja plus dobijate prevoz. Mi smo bili smjesteni u Poble Nou ( iliti Novo naselje) na par metro stanica od centra, a trip je kao da ste u nekom grckom ostrvskom gradu. U Barsi kao i svugdje po Spaniji hrana je fenomenalna. Sve se svodi na tapase - manje porcije jela od mesa, ribe, krompira na sto nacina. Za dvoje je cesto dovoljno uzeti tri tapasa za nekih 15-20 eura i ispadne solidan rucak. Spanci piju pivo iz malih casih ugl, da se ne hladi. Pivo je solidno, nemam preteranih zamjerki dok je vino jako dobro i dosta jeftino. Preporuka od kafana la Xampaneria i bar Pla.

Put je dalje vodio ka jugu. Uzeli smo renta kar i nastavili ka Valensiji. Posjetili smo je na svega par sati i to kompleks Grad nauke i umjetnosti - cudo savremene arhitketure koje ih je kostalo 700 milki. Tu se nalazi muzej nauke i kazu najveci akvarijum u Evropi. Odlicno iskustvo, bacite pogled na slike tog cuda.

Prenocili smo nesto juznije u Alikanteu. Ne tako mali, a vrlo sređen i cist primorski grad. Kupali smo se na dobroj pjescanoj plazi gdje nije bila guzva, a bilo je u okolini 10ak cala - odnosno stjenovitih plaza. Ako neko zeli da ljetuje u kontinetalnoj Spaniji, ovo je sjajno mjesto. Donekle podsjeca na grcka mjesta po trgovackim ulicama.Pored je Benidorm, gdje su onomad zaboli Del Boj i Rodni.

Jedan dan i noc smo proveli u Granadi. Istorijsko jezgro je dosta malo i starinski goticki/klasicisticki centar tipican za sve spanske gradove se produzava ka Albasinu i Sakromonte , dva naselja na brdima grada. Sakromonte je mjesto rođenja flamenka - sagradjen je od pecina koje su malo omalterisane iznutra i lice na lagume u Karadjordjevoj. Flamenko shou je obavezan ovdje, karte se krecu od 15 do 20e.
Naravno, u Granadi je najveca atrakcija Spanije tvrdjava - park - grad Alhambra. Potrebno je bar 4 sata da se obidje, a moze i do dva dana. Vrtovi su perverzija. Ovdje su bas okrenuti turistima i gdje god narucite alkohol, dobicete tapas dzabe.

Kordoba je grad koji je slican Granadi po starom dijelu, samo sto je dosta ravniji. Smjestaj nam je bio u centru i imali smo maler da je bilo taj dan 45c - najtopliji grad u Evropi. Opijeni od sparine nismo puno uvece obisli, ali smo ujutro vidjeli cuvenu Mezgitu - arapsku dzamiju pretvorenu u katedralu. Njihov lokalni specijalitet je omlet - a to je ustvari patišpanj sa sirom, sto mi se nije svidjelo ali ajde, when in Rome...

Par dana smo imali u Toremolinosu, ljetovalistu kod Malage. Jedan savjet - nemojte nikad ici na ljetovanje ovdje ili u obliznju Marbelju. Plaza je ocajna a voda siva, talasi ogromni tokom podneva. Samo mjesto je Paralija na steroidima, ali hrana je ugl dobra. Mi smo se solidno odmorili i hotel je imao bazen...

Malaga je grad za koji je malo reći da sija. Sav prozet bijelim mermernim ulicama. I ovdje su ostaci starih kultura vrlo vidljivi, a tu je muzej Pikasa koji je tu rodjen. Vrhunski specijalitet - teleci repovi!

Na red stize i Sevilja. Grad koji ima sve - najbolji predstavnik juzne Spanije gdje se preplicu opet ti arapski uticaji u gradjevinama a onda se nastavlja doba kraljevine. Placa Espanja, katedrala, parkovi ne zna se sta je bolje. Iz Budimpeste ima dosta linija za Sevilju, povedite djevojku, zenu bilo kad - nema greske. Stari dio Santa Catalina je dobro mjesto za smjestaj. Kafane isto odlicne, flamenko...

Konacno, Madrid kao zadnja stanica. Potpuno drugaciji od Barse i juga, nekako cist i pomalo sterilan ali sa dosta zanimljovosti. Ulica Baha i krja Latina imaju dosta dobre barove. Muzeja pregrst, imali smo srece da je red za Prado bio mali, postavka je ludilo za one koji vole slike.
Bili smo i na Bernabeu, koji se renovira. Muzej Reala je smijesan za takav klub - kad se sjetim Chelsea musem u Londonu, pa to je svemirska stanica za blankose. Tu je i kraljevska palata. Madrid je grad ogromnih parkova, imaju jedno 5 6 Košutnjaka i sredjeni su besprekorno.

Da napomenem - svugdje je autoput, tako da je voznja bas lagana i uglavnom bez putarina, sem oko Barselone.
Choose not a life of imitation.
korna

Postby ExEr » 18 Jul 2025, 14:31

Spanci bi trebali da piju pivo iz malih casa da se ne greje, al ako vole vrucko i da se ne hladi, ko sam ja da menjam :biggrin:
PKAŠ

Kiselinu sipam u oči kakve sve pičke navijaju za Partizan
ExEr

Postby korna » 27 Jul 2025, 23:03

Dobra opaska, bukvalno godinama permutujem hladjenje i grejanje piva :biggrin:
Choose not a life of imitation.
korna

Postby Ziks96 » 26 Aug 2025, 15:08

Ja sam upravo u Valensiji i itekako vrijedi posjetiti. Muzeji, parkovi, akvarijum i biopark (zooloski kao prirodno staniste zivotinja, ne kavezi) su nevjerovatni. Centar je takodje lijep sa starijim znamenitostima. Kupanje mi je licno bezveze, sitan pijesak i zelenkasto more, ja to ne volim ali ukusi su razliciti. Malo su me iznenadile cijene, hrana je stvarno preskupa u BGu moze u ljepsim restoranima za manje para da se jede, 2 lezaljke i suncobran 27e, pica su standardno evropska. Sve sem centra i parkova mi izgleda bas sirotinjski, pogotovo dio blizu plaze. Poprilicno je i prljavo van centra (ulice, trotoari, plaza) iako ima kontejnera na svakom cosku.

Sve u svemu, moj utisak je da u Valensiju treba da se ide na jesen/proljece na 3-4 dana, da se obidje sve sto treba bez kupanja, to je pun pogodak.
PKAŠ
Ziks96

Postby Woodoo » 26 Aug 2025, 16:09

Bg je postao toliko skup da me cene po Evropi uopste ne iznenade.
Woodoo

Postby Inzaghi » 26 Aug 2025, 16:15

Bukvalno. "Nikad jeftinije" mi nije bilo na moru u restoranu.

U Rimu smo isto sokirani ostali.
"да једна мала група људи није хтела да одустане..."
Inzaghi

Postby Bang » 26 Aug 2025, 16:31

Kad smo kod cena, juče posetih Dubrovnik.
Stvarno ima šta da se vidi, turistički, istorijski, a za fanove Game of thrones, to je Kings Landing.
Stari grad nudi dosta pomenutih sadržaja, ali šure sa cenama za sve. Šetnja zidinama - 40€, trajekt do ostrva Lokrum - 30€. imaju i neke Dubrovnik pass, to valjda uključuje posete više lokacija, ali svakako je jednodnevni izlet bio u pitanju, tako da smo se popeli do tvrđave Lovrijenac, a ostatak dana koristili za obilazak starog grada. Knežev dvor, Srpska crkva, Orlandov spomenik, lokacije snimanja scena iz GOT, a nisam propustio priliku da se slikam na replici trona.
U nekom momentu, daj da sednemo na taj čuveni Stradun. Točeno pivo 10,50€, klopa najobičnije paste kreću od 15€...Malo dalje tabla sa prikazom oštećenih objekata tokom Srpske "agresije" i granatiranja JNA.
Kakve su im cene, malo smo ih bombardovali.
Nek' ne igra, ko se lomi, kom' ne kuca srce čelično...
Bang

Postby Eddie Brock » 26 Aug 2025, 16:42

U Italiji hrana em jeftina (za EU) em vrhunska
UPRAVA NAPOLJE!
Eddie Brock

Postby Ziks96 » 26 Aug 2025, 18:25

Rim je jeftiniji od Valensije za hranu. I Ibica je bila mada sam bio prije 3 godine.
U BGu mozes da sjednes u ljudski restoran i narucis recimo rizoto ili pastu za 8e, u Valensiji je malo paelje sa 90% pirinca 15-20e. U stracarama je neki zalosni giros ili parcence mesa sa pomfritom 6e. Naravno, more je more ali ovo mi je precerano. :biggrin:

Najbolji odnos cijena/kvalitet mi je bio u lokalima koji prodaju gotova jela za ponijeti. Porcija paelje je 4e a nista losija nije od one 4x skuplje u restoranu.
PKAŠ
Ziks96

Postby Houdini » 26 Aug 2025, 20:41

ne znam na kakve si restorane nailazio, ali ja sam poslednji put bio prosle godine, i uvek sam prolazio sasvim korektno.. gugl mape, filterisanje i nadje se.. zapravo svugde u Spaniji moze korektno da se prodje..

inace idem sad u oktobru u Prag, nisam bio 15 godina.. jel bio neko skoro? ima li nekih preporuka?

PKAŠ
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby DeniBer » 26 Aug 2025, 22:41

Kolega Hudini,

Restaurace Tiskárna Jindrišska
Pepr a Šik
U tri jelinku.
To je da jedeš k'o čovek sa sve pratnjom.

Ako ćeš nešto na brzinu, a dobro - Naše maso.

Uveče ako izlaziš, meni je Harley's broj jedan (ali zaobiđi ako ne voliš rok).

E sad, valja znati da je Prag otišao cenovno u tri lepe... Kad uporedim sa periodom kad sam živeo tamo to je nebo i zemlja (plus je nestalo par dobrih restorana kao Butcher's ili Roma što sam primio emotivno).
DeniBer

Postby Woodoo » 27 Aug 2025, 00:06

Houdini wrote:inace idem sad u oktobru u Prag, nisam bio 15 godina.. jel bio neko skoro? ima li nekih preporuka?

PKAŠ

30 m od nase ambasade kolenica u Porksu, nisu bili skupi prosle godine, jeftinije se tu jede nego u BG-u. https://www.porks.cz/cs/mostecka

A na pice u Výtopnu gde vozici donose klopu i pivo. Jace su cene i vise je interesantno to sto pice dolazi vozicem nego sve ostalo. Nalazi se 100 metara ispod nacionalnog muzeja.
Woodoo

PreviousNext

Return to Putovanja