by Tegi » 11 Jul 2024, 14:20
Evo, i ja se razumem u političke nauke, bio sam student generacije na tom fakultetu, ako ćemo već da insistiramo na najslabijem argumentu koji postoji u logici, argumentu autoriteta.
"Milošević: još nije gotovo" nije naučni, već publistički rad, pisan za najširu publiku, kod trafika-izdavača, ne predstavlja nikakvu apoteozu Miloševića,već istorijsku reviziju na talasu opšte rehabilitacije njegovog nasleđa koju sprovode Vučićevi/udbaški mediji i kojima je Antonić kao stari društveno-politički radnik znao da treba da se priključi.
"Zarobljena zemlja" je klasična fondacijska knjiga. Nosioci američke meke moći ti daju pare da napišeš knjigu kako bi naučno potkrepio njihove ideološke ili interesne stavove. Ono ima formu naučnog istraživanja, ali je ishod tog još nesprovedenog istraživanja unapred poznat i mora ići u prilog finansijeru inače ti on uopšte neće dati novac. Zaključci u većem broju poglavlja su praćeni nekim ličnim ispovestima, nerelevantnim za političku sociologiju i prethodno korišćenu pojmovnu aparaturu sa ciljem da se kod čitaoca izazove emotivna, a ne kognitivna reakcija, jer će se tako zvanični stav naručioca lakše prodati ciljanoj publici. Taj rad bi morao biti oboren da je pisan kao doktorska disertacija, jer predstavlja simuliranu nauku, ideologiju kamufliranu u naučnu formu što pisac već na prvoj stranici indirektno najavljuje. Ali je vreme bilo takvo (2002. godina), pa je bilo IN biti soroševac, kao što je sada IN biti nezavisni patriotski intelektualac, našminkani kritičar Vučića i lažni branilac Kosova.
Obe knjige su jako zanimljive, zabavne, podstiču na razmišljanje i ličnu debatu sa autorom, ali kada bi neko pročitao obe knjige, ne bi mogao da nasluti da ih je pisala ista osoba, ni po zaključcima, ni po stilu, ni po vrednosnim kriterijumima. Sve u svemu, klasična srpska policijska priča. Interesantna foliraža kako bi se sve malobrojnija publika sluđivala i kako bi se na miru podelile pare.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.