Board index Paris 2024

Pariz 2024. - u susret OI

Re: Pariz 2024. - u susret OI

Postby Olimp » 26 Sep 2023, 15:59

Ako ništa moramo priznati da nam je Hrvat kao trener kajakaša napravio ozbiljan napredak.
Eh da maznemo nekog i u veslanju.
Imamo genetiku za te sportove, oni nisu nešto masovni ili popularni, šteta je da ne koristimo to.
Olimp

Postby octopus » 26 Sep 2023, 16:02

Bio je tad čini mi se i rvač Božo Starčević (posle duže vremena srpsko ime kad se pomene ovaj sport :biggrin: ) koji je pokraden protiv Vlasova u polufinalu, a do par dana pre igara nije znao ni da će da dobije pozivnicu.

Tad su se nešto prekombinovali u tenisu, pa ne sastaviše u tom trenutku brutalnu kombinaciju Čilić/Dodig.

Sjajna generacija sportista, najjača ikad od raspada sfrj. Posle toga smo mi iz Tokija. Ne pričam o medaljama, već o objektivnoj snazi tima.

Nađa Higl je zbog odela uspela, ali da je Hrvatica to zlato bi joj se desilo na OI a ne na SP. Hoće ih, ili su naloženiji od ostalih nacija kad dođu OI.

Trenira li Antun još nekoga osim Milice?
octopus

Postby Foteljas » 26 Sep 2023, 16:05

Zaboravih i na hrvatskog hrvaca... :biggrin:

Mi smo u Tokiju mogli da se izjednacimo (ili i da ih prestignemo) samo da su Novak i basketasi uzeli svoja vec vidjena zlata...
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby Olimp » 26 Sep 2023, 16:10

Kad smo se već raspisali o Hrvatima, i kod njih ozbiljan pad.
Oko 10 ozbiljnih kandidata kao i mi.
Sinkovići su i dalje tu, do medalje će sigurno ali nije više sigurno da je zlatna.
Za razliku od prošlih par OI ovoga puta ni oni nemaju više sigurnih medalja. Oni su imali 2 zlata od starta Sinkoviće i Sandru.
Perkovićeva je sad blizu medalje ali ih zadnje vrijeme i ne uzima. Svakako nije za otpisati.
Glavni aduti su im gimnastičar zanimljivog prezimena Srbić i po meni favoritkinja za zlato u tekvandou Lena Stojković nova super klinka proizvod Splitskog Marjana.
Osim njih i ostali tekvandoisti će im imati lijepe šanse, Šapina pogotovo, i džudašic akoja god da ode Cvjetko ili Matić koje su ista kategorija.
Možda može iznenaditi neko u jedrenju ili spomenuti Crnogorac.
I to je to.
Vaterpolisti im nisu bez šanse ali po meni nemaju kvalitet za medalju, kao bi rukomet ako u prođu.
Kolektivni sport im je u banani več duže.
Ali ne sumnjam da će izvući maksimum kao uvijek :)

U odnosu na Tokio faliće im Mektić Pavić branioci titule koji su se razdvojili. E sad da li će se saastaviti ili idu sa Pavić Dodig kombinacijom koja im igra Davis kup ko zna. Ali nije to ta snaga ni uigranost kao ona dvojica.
Olimp

Postby octopus » 26 Sep 2023, 16:11

Foteljas wrote:Mi smo u Tokiju mogli da se izjednacimo (ili i da ih prestignemo) samo da su Novak i basketasi uzeli svoja vec vidjena zlata...
Možda i jesmo, ali su zato kolektivi i devojke u borilačkim sportovima gotovo maksimum izvukli. Ja sam veoma zadovoljan realizacijom iz Tokija, bez obzira na 5 drvenih. Najveći kiks po meni nisu drvene, već džudo i muškarci u borilačkim sportovima. Gomila nosilaca, a većina njih (kao i Zurabi) poispadali u 1. kolu.

Jesu i Hrvati u padu, ali tekvondo im je prejak, tu će 3 medalje da uzmu. A baš od Lene ne očekujem ništa jer ona dere u do 46 kg, dok je u olimpijskoj prilično skromna. Naberu oni. Malo atletika, malo gimnastika, malo veslanje, malo jedrenje, možda opet tenis. Oko osam komada im je realnost, što bih ja za nas odmah potpisao. Njima je glavni srednji deo olimpijade, kad mi tradicionalno nemamo ozbiljnih kandidata i pratimo kako nas drugi prestižu.
octopus

Postby Foteljas » 26 Sep 2023, 16:15

Najveci kiks za Tokio je bio neplasiranje kosarkasa.
Foteljas

Postby octopus » 26 Sep 2023, 16:19

Što se tiče neplasiranja - košarkaši i nagli pad Viktora Nemeša i dvojca Zorić/Tomićević i kajaka generalno.

Ja bih dao šansu Arsalanu ako se pokaže dovoljno dobar za do 77 kg. Viktor iako liči, energijom uopšte ne podseća na svog blizanca.

I u džudou ima puno naturalizacija. Trebao je i taj sport kod nas putem boksa i rvanja, naravno u kategorijama gde nema naših u top 50 na svetu. Ja bih doveo strance u svakom egzotičnom sportu, tipa dizanje tegova ili badminton. Azijska sirotinja bi poginula za našu nacionalnu penziju. No, promenio bih pravilo. Njima da nagrade budu duplo ili triput veće nego našim sportistima, ali da nema nacionalne penzije sve dok ne osvoje isključivo olimpijsku medalju.
octopus

Postby Olimp » 26 Sep 2023, 16:24

Apsolutno se slažem. Viktor Nemeš je imao i previše šansi.
Olimp

Postby Dylam Dop » 26 Sep 2023, 16:24

Sjeca li se neko Nikole Stojica? :D
Dylam Dop
Guest

Postby octopus » 26 Sep 2023, 16:29

On je glavni trener sve 4 naše posade, koje konkurišu za OI. Posvećen je (kao i dok je veslao) i hvale ga. No ovaj kiks M2- na minulom SP mi je neshvatljiv.
octopus

Postby Olimp » 26 Sep 2023, 16:35

Dylam Dop wrote:Sjeca li se neko Nikole Stojica? :D

Kiks u Sidneju jedan od većih.
Bili su ozbiljan favorit za medalju.
Olimp

Postby Foteljas » 26 Sep 2023, 16:38

Bese duvao neki grdan vetar, njih gurnuli u neku spoljnu stazu iako su imali najbolje vreme, a posle kada su zavrsili peti krenuli da kukaju "da im je smetao vetar, ali nisu hteli da se zale pre trke, jer su misli da ce da pobede i ovako" :roll: ... standradni srpski olimpijski sindrom.
Foteljas

Postby octopus » 26 Sep 2023, 16:45

Kako se luzeraj tad osećao u vazduhu i generalno sirotinja u srpskom sportu, individualni sportovi na nuli. Plus nije bilo foruma da se ljudima objasne neke stvari oko malih sportova. Mnoga nadanja su bila bez pokrića. Evo recimo taj dvojac u veslanju je 1998. bio treći na svetu, sledeće godine nisu uzeli medalju, a u Sidneju smo očekivali medalju. Nije to realno. Slična priča sa Zorićem i Filipovićem u kajaku. Oni kidali na neolimpijskih 200m, a mi se ložili i nervirali što ništa nisu uradili na 500 i 1000m. Danas ko čita ove redove, iako ne prati, može da uhvati suštinu ko je zaista realan kandidat.
octopus

Postby Olimp » 26 Sep 2023, 17:13

Ma jeste brate ali koliko me sjećanje služi, doduše imao sam 13 godina za vrijeme OI u Sidneju, oni su osvojili Svjetski kup te sezone pobijedivši gotovo sve utrke.
Možda se varam zbof proteka vremena ali mislim da je tako.

Tako da nije nerealno loženje ala sad kad će se ljudi ložiti na boksere koji realno nemaju ozbiljne šanse u Parizu jer eto inaju medalje sa Evropskih igara
Olimp

Postby Foteljas » 26 Sep 2023, 17:15

Jeste tako bilo, secam se i ja da su bili uzeli neko zlato pre Sidneja, i da su zato tamo dosli kao prvi favoriti, a onda po obicaju u finalu bili daleko od medalje...

Kako se luzeraj tad osećao u vazduhu i generalno sirotinja u srpskom sportu, individualni sportovi na nuli.

Luzeraj bas i nije bio kod ekipnih, naprotiv, bila je lozana da uzimamo sigurne medalje u sva cetiri ekipna sporta, a ruku na srce, bilo je za to i vise pokrica nego danas. U individualnim jesmo bili tanki, ali ocekivalo se da cemo standardno u streljastvu pecnuti koju medalju, te da ce veslaci i Topic da donesu medalje. Ostali jesu isli kao turisti, kad se samo setim da smo poslali cini mi se 25 atleticara, sve cetiri stafete. Ali tada nije bilo naturalizacije kod nas ni u najavi, a komsije vec tada bile uzele Pesalova u dizanju utezi koji im je doneo jedino zlato na tim igrama.
Foteljas

PreviousNext

Return to Paris 2024