SemperIdem wrote:Kad smo kod Bebana,valja mu i dedu spomenuti. Žika Milenković je takav glumac da na njega ne obraćaš previše pažnje, ali sa kojom god je glumačkom veličinom podelio kadar - izađe Žika kao pobednik ili u najmanju ruku u ravni sa favoritom. Glumčina.
Bravo.
Svi govore Trajko, Soća, Garac itd., niko ne radi ono što se često dešava sa našim glumcima - uloge oslovljava imenom glumca, a ne likova koje tumači.
To da je tvoje delo mnogo slavnije od tebe samo govori koliko je neko maestralan u poslu i skorman, ne samo privatno, već i u tome što na svoj račun razigrava svoje kolege.
On je inače izvorno glumac Niškog pozorišta, dakle mi u 2023. pišemo o njemu, a čovek je počeo od statusa neškolovanog provincijskog glumca, da se niko ne uvredi. Reditelj Aleksandar Đorđević mu je mnogo pomogao da napravi sjajnu televizijsku karijeru, jer je radio kao reditelj u pozorištu u Nišu i kada se početkom 1960-ih zaposlio na televiziji, poveo je i Žiku sa sobom. 10-15 godina kasnije je na sličan način pomogao i Mladenu Nedeljkoviću da se izbori za gomilu sjajnih epizoda u našim serijama i filmovima.
I ako pogledamo Žikine najpoznatije uloge, skoro sve ih je snimio sa Acom, osim "Ljubavi na seoski način" koju je snimio sa Dragoslavom Lazićem i koji je tražio tako rustičnu, vodviljsku glumu za razliku od Ace koji je svoj primarno pozorišni jezik preneo na ekran. Dramski jezik filma u kom se izgovaraju komične rečenice. Zato imam tezu da je Aca Đorđević zaslužan za Pavićevih zlatnih 20 godina od "Vrućeg vetra" do "Porodičnog blaga". Pavić je i pre toga pisao sjajne scenarije, ali je imao veliki problem da nađe adekvatnog posrednika između teksta i glumaca. Zato su "Diplomci" u kolektivnom sećanju izgubili status kakav imaju njegove 4 najbolje serije.
Pre nekoliko godina sam slušao Predraga Smiljkovića, glumca koji je igrao Tiku Špica, o početku snimanja "Porodičnog blaga". U jednom trenutku, u seriju ulazi lik Paje Troška. I dan pre snimanja prve scene, Aca je rekao Špicu, spremi se savršeno za sutra, dolazi Berček na snimanje, mnogo je nezgodan, ne trpi greške u tekstu. I krene snimanje, Berček se oduševi scenom, kad ujednom trenutku reditelj dovikne "Mali", kad ono, okrene se prema njemu Berček koji je tada imao 50-ak godina.

Berček se pojavio kao student kod Ace u "Otpisanima" i do njegove smrti su zadržali odnos učitelj-učenik, što dobija na težini kada se uzme u obzir koliko je glumac težak za saradnju.
Inače, i sada ima jako dobrih niških glumaca, ali nema Aleksandra Đorđevića, nema ni sistema koji omogućava čoveku da se izbori za status mnogo bolji od onog koji je zatekao u detinjstvu i mladosti. Zato beogradski reditelji i producenti angažuju samo glumce koje lično poznaju i stvaraju obruč koji glumci koji nisu u toj šemi ne mogu da probiju, posebno ako su fizički daleko. Aleksandar Mihailović, scena iz serije "Klan" kada otac moler dolazi kod Šoka da ga pita gde mu je sin Tatić, ne znajući da je ga je ovaj već poslao u krečanu. Jedan minut je čovek dobio i uradio najjaču scenu u seriji.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.