Board index Fudbal Svetski i evropski fudbal

Liga šampiona

Re: Liga šampiona

Postby Puta Tapar » 18 May 2023, 16:07

O celokupnoj ljudskoj istoriji se diskutuje na osnovu izvora i literature, samo se fudbalsko poznavanje ceni na osnovu "gledanja uživo". Ne mora neko da čita vikipediju (to je kao neki argument protiv?). Dovoljno je da pročita "Inverting the Pyramid" od Džonatana Vilsona (Johnathan Wilson) pa može da priča i o Dunavskoj školi ako hoće.
Puta Tapar

Postby Cuburac » 18 May 2023, 17:19

Puta Tapar wrote:O celokupnoj ljudskoj istoriji se diskutuje na osnovu izvora i literature, samo se fudbalsko poznavanje ceni na osnovu "gledanja uživo". Ne mora neko da čita vikipediju (to je kao neki argument protiv?). Dovoljno je da pročita "Inverting the Pyramid" od Džonatana Vilsona (Johnathan Wilson) pa može da priča i o Dunavskoj školi ako hoće.

Napisah samo jednu recenicu u kojoj sam rekao da je simbol katenaca Herera, a da mi je takav fudbal bio dosadan za gledanje, prvo je neko uvrezeno misljenje kako i ga i ja pamtim, a drugo licni zakljucak, donet upravo usporedjujuci ga sa fudbalom i fudbalerima koje je Starks naveo bas kao kontra primer.

Ja sam u to vreme bio predskolarac i skolarac, nije me interesovala taktika, niti sam o njoj pricao. Izneo sud, kao kad neko kaze da mu je Pepov fudbal dosadan, a meni licno Barsa u njegovo vreme je odusevljavala, zbog hiljade sitnih i neizvezbanom oku nevidljivih majstorija glavnih protagonista sto me je mnogo vise impresioniralo nego neke spektakularne akcije.

U mladosti me je interesovala fotografija, procitao sam gomile knjiga iz te oblasti, cak i desetine knjiga koje su se ticale zivota ( sve sa primerima) najpoznatijih majstora likovne umetnosti od Davincija do Tuluz Lotreka .Naravno fotografisao i sam izradjivao fotografije, pokusavajuci da primenim nesto od procitanog..

Lepo se zabavio i zabavljao, dosta naucio makar bazicnih stvari... Ali nit postadoh umetnicki fotograf, niti slikar, a jos manje kriticar, ne bih se usudio da idem dalje od toga , da li mi se nesto dopada ili ne.
Dakle sama ta jedna recenica, drugi post je bio iskljucivo demantovanje nekih pretpostavki, bez uzvracanja kvalifikacija.
Životnom veku kad bi mera bila-
iskrenost,vernost,ljubav il' dobrota
tvoj kratki vek bi,kuco moja mila
1000 ljudskih vredeo života.
Cuburac

Postby Гроф Тинторето » 18 May 2023, 18:02

Djozep trosi, a valjda ostali dovode igrace za dzabe i daju im stipendije :D

Kad se kaze plastika, misli se na bogatase koji kupe klub? Je l je taj Inter kupio Perica iz Markovca ili neki bogatas?
Junajted, Barselona, Real, Celzi, sve tradicija jbt, ali je Mancester plastika. Epska neobjektivnost. I malicioznost
Pretpostavka je najlaksi nacin da se dodje do pogresnog zakljucka.

Spoiler: pokaži
Buzz' Beater wrote:
Peskir wrote:Videh malopre u gradu Rakicevica iz Zvezde, nosi neku grejalicu. :biggrin: :biggrin:

Zagreva se za Fener :okk:

Josep Pep Guardiola - GOAT
Гроф Тинторето

Postby yobara » 18 May 2023, 18:29

Fora je sto je to za tradiciju pilo vodu do pada Berlinskog zida...sa dolaskom kapitalizma apsolutna je smejurija pricati o plastici

Eno, sve vrvi od pab liga u Engleskoj ili sto bi rekao Otasevic Pranjani-Uzica utakmica...batalite tv, idite malo na izlet, zdravije je
yobara

Postby Starks » 18 May 2023, 18:38

Kad se kaže plastika, misli se na inferiornost u poređenju sa kvalitetnijim materijalima, izostanak pedigrea, bižuteriju upakovanu u skupu ambalažu. Što su starlete u javnom životu, to su Mančester siti i PSŽ u fudbalu.

Gledajući domaći i evropski nivo, top 10 najvećih klubova na Starom kontinentu su: Real, Barselona, Liverpul, Mančester junajted, Bajern, Juventus, Inter, Milan, Ajaks i Benfika (njeno mjesto je podložno debati, ali imaju i trofeje i brojna finala).

Pobrojao sam ih po zemljama, bez redosleda, iako je Real nesumnjivo broj 1.

Status nije kupljen petrodolarima, već je stečen višedecenijskim uspjesima, tradicijom, nekada i političkom profilacijom, armijama navijača na svim kontinentima, fudbalerima koji su obilježavali epohe, reprezentativcima koje su proizvodili ili afirmisali...

Arsenalu fali titula prvaka Evrope, Čelsi je suviše skroman na domaćem frontu, PSV i Fejenord nemaju dovoljno međunarodnih trofeja, Seltik spada u rang Zvezde i Steaue, zatim Dortmund, Hamburg kao i Aston Vila i Notingem Forest su stihijski imali visoke domete, fali im konstantnost rezultata, Porto može da konkuriše Benfici jer su bolji u periodu od zadnjih 30-40 godina...

Razne liste "eksperata" po kojima su Dinamo Zagreb i Totenhem među 30 "najvećih klubova", a Anderleht u top 10 i slično ne treba komentarisati.
There's a lot of ways to play any game. I play mine on the house percentages.
Starks

Postby yobara » 18 May 2023, 18:47

Pa cekaj, daj da se onda popisu imena 50 najvecih klubova sveta, po romantici/tradiciji/navijacima, blablabla...da im se da zlatna tapija za klanjanje i da ucestvuju u posebnoj ligi za elitiste, a boemi i istoricari umetnosti da pripovedaju o tome

Ostale u starleta ligu

Jel ti slusas sebe sta pricas? :question:

A pogotovo ti Englezi koji nema koga nisu kolonisali i pokrali, pa su im sad prljave americke i arapske pare :laugh:

Bukvalno za traktat Milovana Jovanovica o gledamo se u oci i lazemo i ovde vlada neiskrenost, ovde vlada licemerje
yobara

Postby Starks » 18 May 2023, 19:02

@yobara
Jedine konstante u ljudskoj istoriji su promjena i nestanak.

Ni fudbal ne može pobjeći od toga, naravno da će se pojavljivati novi veliki klubovi, da će neki stari nestajati i da će se poredak mijenjati. To nikako ne umanjuje istorijsku veličinu pobrojanih ekipa, koju Siti nema.

Otuda je usiljeno iščuđavanje distinkciji brojnih ljubitelja fudbala na klubove sa tradicijom i na plastične ad hoc timove deplasirano.

Porede se šeici ili američki mentol Tod Boli koji pojma o fudbalu nemaju sa npr. Masimom Moratijem i Frankom Sensijem, doživotnim navijačima...
Starks

Postby yobara » 18 May 2023, 19:36

https://bleacherreport.com/articles/2353434-serie-a-controversy-charting-the-fall-of-crisis-club-parma

Ok, nikad ta Parma nije imala 'arapski' budzet...ali sigurno nije dovodila igrace za kikiriki, a kad bi se racunao kurs i ulaganja tad i onda, doslo bi se do neke slicne price kao za M.Siti...a hejt nije ni priblizan

I uglavnom ces tesko naci lika (za koga god navijao), ko je pratio taj fudbal s pocetka do kraja 90ih, da ih ne romantizuje, sto zbog igraca, dresova, dodati po zelji

I to je sve legitimno...u svim sportovima igarci vise nisu smekeri kao nekad, fudbal se pretvorio u xG, VAR, puni analiticara poput brata od cudesnog Jevte i to odbija 'romanticare'

Ne znam, ja sam uvek bio tim Galijani, ali verovatno u ocima ostrascenih - i on i Morati su jedne velike lopovcine...o Berluskoniju da ne pricam i porodici Anjeli :biggrin:

No i tu je sigurno neka romantika, fazon - bolje i oni, nego neki kineski konzorcijumi i Ilon Maskovi

Kao sto rekoh na pocetku - posle pada berlinskog zida, aj da kazes i do pocetka 21. veka, sva ta prica je mogla i da pije vodu...s pocetkom 21. veka je isplivao hc kapitalizam i kad je Florentino krenuo da okuplja Galaktikose...ostalo je bio samo domino efekat

Apsoultno mi je svejedno da li ce da sipaju u Mancester Junajted, Aston Vilu (za koju navijam) ili Vreksam, Oldam, Tranmer, Nots Kaunti

Fudbal, generalno - jedino moze da spasi neka salary cap prica, ali sigurno da ti bogati timovi (i sa tradicijom i bez tradicije), nece dozvoliti

Do tad gledaj Pepu, dok iole igra dobar fudbal :biggrin:

Ok je teza da se nekom ne svidja taj stil, cisto takticko-igracki...ali sve ostale price su za semenkarenje na Adi, dok gledas omladince IMT-a i Palilulca
yobara

Postby Starks » 18 May 2023, 20:53

Yobara

U načelu shvatam šta si htio da napišeš, ali evo gdje si ipak strpao babe i žabe u korpu:
1) Koji su rezultatski dometi Parme iz 90-ih a koji su dometi Mančester sitija? Uporedi i vrijednost transfera.
2) Kalisto Tanci je sudski OSUĐEN i robijao je za finansijske malverzacije, pronevjere i šta sve ne u Parmalatu, a Uefa i Premijer liga ne smiju da zucnu na repetitivna kršenja svih mogućih pravila vlasnika Sitija.
3) Tanci je bio, što nije nevažno, navijač Parme odmalena. Uložio je novac u klub koji je volio.

Klubovi koje sam naveo osnovani su u 19. ili početkom 20. vijeka. Izgleda da tih 70, 80 ili 100 godina istorije prije pada Berlinskog zida nemaju nikakav značaj, već ovih zadnjih 15-20.
Starks

Postby rabesandratana » 18 May 2023, 21:00

Starks wrote: Čelsi je suviše skroman na domaćem frontu,

Celsi je do sredine devedesetih bio osrednji ligas, otprilke nivo Sitija pre dolaska Arapa
Vucicu pederu ne damo ti titulu !

Dacha
Deda
NBG
Cuburac i cerka
Dexi
Angus Young
Don i kum
Jedno ime
Chinaski
rabesandratana

Postby Old school » 19 May 2023, 13:45

Mančester Junajted je od osnivanja 1902 do 1992 (Ere A.Fergusona) osvojio samo 7 titula prvaka + samo tri titule FA kupa.
Od 2013 ni jednu titulu.
Pri tome je bio "samo" 3 puta osvajač KeŠa i LŠ.
Po kom osnovu je Man Utd. rame uz rame po popularnosti sa jednim Realom npr. ili Bajernom, a jeste i ispred Bajerna?
"Prvi znak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida." S.Frojd
Old school

Postby Гроф Тинторето » 19 May 2023, 15:20

A cime su oni ostvarili te uspehe u proslosti? Igraci igrali za dzabe?
Da je Almerija imala tretman kao Real, postizala bi iste uspehe. Isto je sa svim timovima.
Najblizi primer su ti Zvezda i Partizan, favorizovani klubovi i sad kao klubovi sa pedigreom. A to sto se sve u njih guralo, da zazmurimo.

Smesna prica. Nekad gurale drzave, sad guraju seici.
Pretpostavka je najlaksi nacin da se dodje do pogresnog zakljucka.

Spoiler: pokaži
Buzz' Beater wrote:
Peskir wrote:Videh malopre u gradu Rakicevica iz Zvezde, nosi neku grejalicu. :biggrin: :biggrin:

Zagreva se za Fener :okk:

Josep Pep Guardiola - GOAT
Гроф Тинторето

Postby Stefanm992 » 19 May 2023, 18:23

Old school wrote:Mančester Junajted je od osnivanja 1902 do 1992 (Ere A.Fergusona) osvojio samo 7 titula prvaka + samo tri titule FA kupa.
Od 2013 ni jednu titulu.
Pri tome je bio "samo" 3 puta osvajač KeŠa i LŠ.
Po kom osnovu je Man Utd. rame uz rame po popularnosti sa jednim Realom npr. ili Bajernom, a jeste i ispred Bajerna?

Pa zato sto je Junajted dobio i Fergija i klasu 92 bas u trenucima kada je nastajala premijer liga i kada je pocela era komercijalnog fudbala u engleskoj , tu su zauzeli pol poziciju i eksplodirali kao brend ( da je premijer liga nastala npr 10-20 godina ranije sve ovo sto je Mancester bio bi Liverpul a Mancester bi imao mozda polozaj nekog Arsenala ili Celsija )
Stefanm992

Postby Cinciripini » 20 May 2023, 10:31

Produzenisamlekom wrote:Od kada je Gvardiola u City-u Čelsi i Barselona su osvojili po 1 LŠ,PSG ima jedno finale isto kao i City.
Pre toga je 3 godine bio u Bajernu i ništa nije uradio u LŠ. Čovek evo već 10tak godina je verovatno najveći trošadzija i nije uspeo da uzme 1 LŠ.

Nije slučajno što Real više od 30 godina nije bio osvojio evro titulu, kada u tom periodu nije mogao da pravi galaktikose. To je klub koji je najviše svojih uspeha postigao kupujući i trošeći pare, što se sada drugim klubovima zamera, zašto bi Real i još par klubova imali monopol na velike transfere?
Cinciripini

Postby Produzenisamlekom » 22 May 2023, 06:51

Real Madrid je brend! Naravno da ne treba par klubova da ima monopol,ali je i nerealno ovo što rade u City-u,Psg-u,Čelsiju. Nema neke razlike između poslovanja pojedinih klubova i dodele.domacinstva SP-a Kataru .
Real isplati transfer igrača od prodaje dresova za 10 dana.
Andrea Trinkijeri
"Evropa ne može da kaže ne klubu koji ima dva miliona navijača. Ali i oni moraju da odluče šta žele da budu"
Produzenisamlekom

PreviousNext

Return to Svetski i evropski fudbal