Nesto sam slabije pisao na ovoj temi, jer nekako mi uvek vreme izmakne kada bih nesto da napisem, tako da cu sada dati malo vecu slobodu sebi, izvinite na poduzem postu koji sledi.
Slazem se sa vecinom vasih komentara. Tek kada predstavnici u borilackim sportovima (ne)uzmu kvote, moze se lakse prognoziati broj medalja. Trenuto tu dobro stojimo sto se tice medalja sa poslednjih velikih takmicenja, tako da razloga za optimizam ima. Ne bih o imenima dok se i zvanicno ne plasiraju na OI, ali dobro je sto kandidata ima bas mnogo. Ovi sportovi ce i oderditi nas ucinak na predstojecim OI jer nam je tu najveci rezervoar eventualnih medalja.
Dva glavna aduta u streljastvu su uzela kvote, imacemo sigurno 3 discipline gde "pucamo" na medalju. Bilo bi dobro da i puska ima miks jer mi deluje da bi i tu mogli mozda nesto da uradimo. Ivana je dobro gadjala na EP, mozda uspe da nabaci formu u ovom kratkom periodu, Teodora deluje kao veliki potencijal. Muski su sada uzeli zlato u ekipnom, valjda mogu i u pojedinacnoj konkurenciji pod pritiskom da pucaju dobro pa dodju do kvota. Verujem da do jedne medalje mozemo, a iskreno verujem da se Zorani moraju stvari poklopiti da konacno uzme tu medalju koja joj je vec 3 puta izmakla.
U krugu kandidata su tu standardno Novak, Ivana i veslaci. Bila bi to bajkovita prica da i Novak i Ivana uzmu medalju i zaokruze svoju karijeru (Novak naravno kada je u pitanju nastup za Srbiju), no znamo da proslost ukazuje vise na to da ce se desiti neki maler nego da ce Ivana u 6. seriji skociti najbolji skok, ili Novak vec izgubljeni mec okrenuti na svoju stranu. Veslaci, tj. dvojac, je u poslednje dve godine najavio da bi trebao biti ucesnik finala, ali treba biti oprezan, jer bitno je biti u formi ove i naredne godine. Iznenadili su nas prijatno u Tokiju, pa verujem da bi ipak mogli dici formu za OI i pripretiti glavnim favoritima u svojoj disciplini.
Odlicno je da imamo i dva nova imena na koja mozemo racunati nadam se i za Brizbejn. Vilagos i Topic su se vec dokazale i na velikoj sceni, i uz ocekivani napredak mogu napadati medalju u narednih 10 godina na svakom velikom takmicenju. Tu je i Gardasevic koja pokazuje veliki napredak koji na zalost jos uvek ne moze da potvrdi na velikom takmicenju. Njih 3 su aduti za plasman u finale, a tamo moze biti sve otvoreno. Tu je i Sinancevic, ali za njega se zna da je glavni problem neverovatna konkurencija, gde cak ni hitac preko 22m ne garantuje medalju. Ostali atleticari, ukljucujuci i Bibica, ce imati cilj da postignu svoj najbolji rezultat sezone. U plivanju jedini koji bi mozda mogao do finala je Barna, videcemo ove godine da li ce jos napredovati, ali medalja je predaleko, narocito kada su tu bar 3 coveka koji mogu ici i ispod 47 sekundi. Finale bi bio ogroman rezultat. Mozda iznenadimo u sinhronom plivanju

. Videcemo da li se kajak moze dici ove sezone, oni su pored kvalitativnog pada imali i mnogo pehova prethodnih godina.
Ako imamo jednog kandidata za koga bi se mogla ruka staviti u vatru to su basketasi. Ostaje pitanje da li ce moci da se nose sa pritiskom jer za njih sve sem finala ce biti u sustini neuspeh. Sistem takmicenja im odgovara i dozvoljava i neki kiks u prvoj fazi koji ne mora biti koban, ocito da ce tu biti i par igraca koji su bili u Tokiju i prosli kroz sve to vec jednom, tako da deluje da je sve na njihovoj strani.
Kada su tradicionalni ekipni sportovi u pitanju situacija ne izgled bas dobro. O kosarkasima je tesko napisati nesto konkretno, jer je previse nepoznanica. Kada prodje SP znace se nas put do Pariza, pa mozda tada bude lakse nesto prognozirati. Ono sto se meni cini izvesno je da ce biti lakse preko SP otici na OI, nego ako opet cekamo kvalifikacije, jer glavni igraci su nam u NBA i pitanje je da li ce te kvalifikacije moci igrati.
Kosarkasice i vaterpolisti su slabiji nego u Tokiju, ali imaju dobre sanse da se kvalifikuju, a onda uz nesto srece mozda bi i mogli do borbe za medalje. U ovom trenutku mi to izgleda izvesnije kod kosarkasice koje su na SP pokazale da mogu igrati sa svima sem sa Amerikankama, mada ce Frnacuska sigurno biti jaca nego na SP, a i Spanija ce sigurno biti u igri. Vaterpoliste ceka previse velikih takmicenja u godinu dana, tesko je zadovoljiti finansijske apetite rukovodstva FINE i LEN-a pa nas u 365 dana ocekaju 2 SP, jedno EP i za kraj ciklusa OI. Generalno vodeni sportovi su od Tokija u hiper produkciji velikih takmicenja, ali ovo sto sledi je vrlo neozbiljno prema sportistima, za funkcionere ne brinem, oni ce se sigurno dobro snaci. Moguce je da zahvaljujuci ovim silnim takmicenjima u nasoj selekciji klikne i da na OI odigramo na maksimumu pa da vidimo za koliko to vredi. Ono sto me brine je ocito pad samopouzdanja, pa i malodusnost koja se ocitavala u rezultatski ubeljivim porazima proslog leta.
Odbojkasice su svakako nas najveci adut za medalju uz basketase. Da nije bilo ovih potresa oko selektora, potpisao bih medalju, jer nase nikada nisu igrale tako zrelo i kvalitetno kao tokom prosle sezone. Na zalost izgleda da svaki nas selektor (a bila su samo dvojica) ima neku svoju manu. Videcemo kako ce sve funkcionistati sa Gvidetijem, koji na reprezentativnom planu ipak ima oreol gubitnika na velikim takmicenjima. Tim nam je vrhunski, ali mora da "proradi" sa novim selektorom da se uspostavi obostrano postovanje i uvazavanje da bi kada bude stani pani sve islo kako treba. Odobojkasi su bas razocarali prosle godine, a s obzirom da im "mladost" nije adut, tesko je ocekivati da mogu vise od samog plasmana na OI sto bi za ovu generaciju bio fantastican rezultat u ovom trenutku.
Kod rukometasa vazi suprotno od odbojkasa, ali tesko je ocekivati neki drugi krajnji ishod. U ovom trenutku plasman na OI bi bio veliki uspeh, jos uvek smo daleko od vrha da bi mogli razmisljati o eventualnoj medalji, ali imamo nadu da bi do Los Andjelesa to moglo da se promeni. Rukometasice neka se nekako docepaju kvalifikacionog tunira ako je moguce i verujem da bi svi bili zadovoljni. Njihov plasman na OI bi za mene bila senzacija.
Kad se podvuce crta nekako mi se cini da sigurno mozemo do bar 4 medalje iz ostalih sportova, pa ako borilacki donesu 3+, dolazimo na nivo sa prethodne dve OI sto bi bio odlican rezultat. Naravno san je dvocifren broj medalja i bar zlato vise nego u Tokiju.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.
#8 #24
OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018
OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!