Pred pauzu za nacionalne kupove i završnicu EL, odnosno poslednjih 10 kola da napravim presek i neko moje viđenje ko za šta ima šanse.
1. Olimpijakos 17:7
2. Barselona 16:8
3. Real 16:74. Monako 15:9
5. Fenerbahče 14:9
6. Partizan 13:11
7. Baskonija 13:11
8. Valensija 13:11
----------------------------9. Žalgiris 13:11
10. Makabi 12:12
11. Virtus 11:13
12. Zvezda 11:13
13. Efes 11:12
14. Bajern 9:15
15. Panatinaikos 8:16
16. Olimpia 8:15
17. Asvel 8:16
18. Alba 6:18Olimpijakos, Barselona i Real će gotovo sigurno obezbediti domaći teren u plejofu, samo je pitanje sa kojih pozicija.
Realno je očekivati da ova tri tima do kraja sezone ostvare po 6 ili 7 pobeda svaki od njih, što bi ih dovelo na neku brojku od 23/24 pobede na kraju sezone, možda dobace i do 25, ali čisto sumnjam, mislim da će svi timovi imati dvocifren broj poraza kada se podvuče crta na kraju ligaške sezone.
Timovi od 4. do 13. mesta se trenutno bore što za domaći teren, što za plejof, i za ove timove u ovom trenutku posmatrano, sve utakmice do kraja će biti takmičarske, šta će biti za 5 kola videćemo, ali svakako će do tada 2 ili 3 tima ispasti iz trke za 8 mesto.
Ovi crvene samo teorija drži u igri do kraja, i to su šanse tipa u jednocifrenim procentima, ako zaređaju sve pobede do kraja, a Albi npr pitanje je da li bi i to bilo dovoljno za plejof.
Sve sam se raspisao zbog druge grupe timova, naravno.
Monako i Fenerbahče se bore za preostalo mesto u top4 i očekujem da igraju maksimalno do kraja. Domaći teren u plejofu mnogo znači. E sad, možda Fener nastavi sa ovim slobodnim padom koji je krenuo od nekog 11. kola, pa ispadne iz top8 komplet.
Timovi sa 13:11 će vrebati šansu iz prikrajka za 4. mesto, ali njima je mnogo realnija borba za preostala tri mesta u četvrtfinalu, nego za domaći teren, u ovom trenutku.
U realnoj trci za neko od tri mesta koja trenutno drže Partizan, Baskonija i Valensija su i timovi sa 12 i 11 pobeda.
E sad, izdvojio sam timove u rasponu od 4 do 13 mesta, jer se oni bore za plasman, ulazak u četvrtfinale itd.
Ti timovi međusobno do kraja EL imaju 28 međusobnih duela, koji će mnogo toga odrediti u finalnoj tabeli.
Zapravo, iz crvene skupine bih izdvojio samo Milano, em što imaju utakmicu manje, em što imaju tim pravljen da osvoji EL, em im se vraćaju Šilds i Pangos posle kupova.
Ako klikne sve to, oni zapravo mogu da naprave jednu jaku kampanju u martu pa šta bude.
Što se tiče granice za ulazak u plejof, mislim da će ona biti na 18:16 i da će toliko imati osmoplasirana ekipa.
Vrlo je moguće da deveti isto bude imao 18:16.
Što bi značilo da će svi timovi koji budu došli do 19:15 plasirati. Morala bi da se napravi neka baš ogromna količina poklapanja rezultata da neko sa 19:15 izvisi za plasman.
Što se tiče rasporeda, iz ove perspektive naravno, obratiti pažnju na sledeće mečeve po kolima:
XXIV kolo: Fenerbahče - Milano, Efes - Real
XXV kolo: Partizan - Fenerbahče, Virtus - Baskonija
XXVI kolo: Monako - Makabi, Fenerbahče - Virtus, Baskonija - Valensija
XXVII kolo: Virtus - Partizan, Zvezda - Efes, Makabi - Fenerbahče
XXVIII kolo: Efes - Makabi, Fener - Barselona, Baskonija - Monako
XXIX kolo: Efes - Partizan, Monako - Virtus, Makabi - Baskonija, Valensija - Fenerbahče
XXX kolo: Zvezda - Baskonija, Fenerbahče - Žalgiris
XXXI kolo: Makabi - Virtus, Žalgiris - Monako, Zvezda - Valensija, Real - Fenerbahče
XXXII kolo: Efes - Virtus, Žalgiris - Valensija, Baskonija - Fenerbahče
XXXIII kolo: Žalgiris - Makabi, Fenerbahče - Efes, Valensija - Virtus, Monako - Partizan
XXXIV kolo: Zvezda - Fenerbahče, Efes - Monako.
Monako ima šarano, jake, slabe timove i one u jurnjavi za plejof, trenutno kada se sve uzme u obzir najbliži su 4. mestu, a najdalji od neulaska u plejof.
Fenerbahčeov raspored je jeziv, mi ako ih dobijemo u Beogradu, Itudisa čeka pakao do kraja EL. Najlakša utakmica ispada Milano.
Partizan ima 6 kući i 4 na strani, stvari drži isključivo u svojim rukama. Jeste da dolaze svi glavni favoriti za osvajanje, ali dolaze u potencijalno dobrom trenutku, nakon što obezbede domaći teren.
Gostovanje Efesu je za čekiranje karte u četvrtfinalu.
Baskoniji su ključne utakmice Virtus, Valensija, Makabi i Zvezda, sve do 30 kola. Ako odatle izađu sa 2:2 imaju čemu da se nadaju. Trenutno su u lošoj formi.
Valensija za razliku od Partizana ima 4 kući i 6 na strani. Bukvalno najnepredvidljivija ekipa u EL, zato ću ih zaobići.
Žalgiris ima mešano, idu Barsa i Real posle kupa, pa Alba i Asvel... ako budu držali domaći teren do kraja uz jedan brejk dobaciće do 18 pobeda.
Mnogo zavisi od povratka Tejlora.
Makabi je na 50%, oni definitivno moraju da finiširaju sa 6 pobeda minimum da ni išli dalje. Imaju isto toliko domaćinstava... Baskonija im je must win utakmica.
Virtusu ne dajem puno šansi, već sam pisao da ih ne vidim kao ekipu koja može da pobeđuje u serijama, a sada im treba 7:3 do kraja minimum. Prvo kolo posle kupa dočekuju Baskoniju, poraz ih baš udaljava od plehofa.
Zvezdi dajem bolje šanse jer mi deluju kao bolji tim, a i imaju malo lakši raspored rekao bih, ali opet i njima treba minimum 7:3. Imaju dve "lakše" utakmice nakon kupa zagzagrevanje, a ključne utakmice su Baskonija, Valensija i Efes.
Efes. Ič im ne verujem ove sezone.
Ako uključe formu na ON pobede svakoga, ali ako se to ne desi, mogu da izgube bukvalno od bilo koje ekipe. A ove sezone im se to prečesto dešava.
Imaju čak 6 utakmica sa timovima koje sam apostrofirao. Logično, moraju dobijaju te utakmice.
Jesam se raspisao...