Grande Alessandro wrote:Sve se slazem...ja sam kao klinac pokupljao pse lutalice i dovodio ih kuci da ih cuvam...mojima nije bilo sve jedno, ali i cale voli pse, pa smo ih cuvali uvek...nikad nismo nekog na ulici izbacili, mada su nam neki od tih koje smo doveli pobegli...
A to da ima takvih roditelja, to sam siguran...cak i znam par primera...
Inace, lik koji je jedno vreme dresirao vucjaka kog sam cuvao, pricao mi je o pomami da se kupuju dalmatinci kada se pojavio crtani "101 dalmatinac"...a inace su ti psi dosta tezi za dresuru, da ne kazem manje inteligentni ili mozda tvrdoglavi...
Moj prijatelj ima dalmatinku.Ok,su oni.Nista specijalno nije potrebno.Nije to radni pas i ako se posvetis kad je mlad koliko treba,bude sve ok.
Za radne pse,potrebno je vise rada ,za ove ne toliko.
Primetio sam da sve vise dece vodi ozbiljne pse.To mi se uopste ne svidja.Ne moze dete da obuzda psa,niti zna.Vidi se po psima kako reaguju.Zastanem pa pitam decu,ko ih vodi,jer ga pustas sa povodca,kako ga socijalizujes,da li radis agiliti,jer zna neku komadu,jel poslusan.Deca kao deca,vrte glavom ,nemaju pojma.Tu su roditelji krivi.Kupe i evo ti dete.Kad je mali moze da ga obuzda,posle kad malo odraste,tesko.
To moze biti problem za psa,vlasnika a i za okolinu.
Ja sad unuka navikavam da vodi psa.Dam mu povodac,pas uz nogu i polako.Nit manjeg deteta,nit veceg psa.Svi se smeju

Mora da zna i da nauci,ako misli da ima psa i da ga seta.Sad radim sa zenkom,za muzjaka je potrebno vise znanja.Jer tu nema zezanja,ocas posla se muzjaci pobiju,ako nemas autoritet nad psom.