by cole » 29 Sep 2022, 11:07
Dobar nastup naših košarkašica na ovom prvenstvu, djevojke su dale sve od sebe što je i najbitnije. Protiv SAD ni jači timovi od našeg nemaju šanse, mislim da su bez poraza od 2006 godine.
Što se tiče pojedinačne analize naših igračica utisak je toplo-hladno.
***Ivon i Tina su očekivano imale najveći uticaj na našu igru što bilo i za očekivati s obzirom na njihov kvalitet i iskustvo.
***Jovana Nogić i Ivana Raca su najpozitivnije stvari za naš tim sa ovog prvenstva.
-----Jovana se već u mlađim kategorijima isticala dobrim šutem za 3 poena i ne libi se da šutne i sa 8 metara.
Pored šuta za tri (31% na SP, 37% za tri sezone u Španiji na prilično velikom uzorku) odličan je izvođač slobodnih bacanja (preko 90% kroz karijeru), na ovom prvenstvu pokazala je da se dobro snalazi i u prenosu lopte što je veoma bitno za naš tim, jer sem Ivon ostale djevojke su dosta nesigurne sa loptom u rukama, bilo je je i finih prodora ka košu tako da na bilo koji način može do poena. Možda previše nahvalih Jovanu ali mislim da je i zaslužila pohvale, dobila je veliku ulogu u timu na svom debiju i po meni je odlično odradila.
-----Ivana je dobila veliku minutažu koju je dosta dobro iskoristila, 7 poena i 5 skokova u prosjeku uz ok procente šuta za 2 i 1 poen. Ona je predvodila generaciju 99 do srebra 2017 na EP u18, bila je MVP tog turnira po glasovima publike. Sve u svemu fin debi za seniorsku reprezentaciju. Predstojeću sezonu će igrati špansku ligu i evrokup za Eustotern, poslije prve profi sezone u Italiji.
***Saša Čađo je radila sve kao i prije (šut za tri i odbrana) samo u većem obimu nego ranije. Šut za tri uzima bez previše razmišljanja (tako i treba) ako je ide može napraviti dosta problema protivniku.
***Mina Đorđević je igrala pozicije 4 i 5, pokazala je dio talenta ali teško da može sa svojom visinom i snagom na poziciju centra, iako se dobro snalazi pod košem. Dosta je slaba u šutu za tri i dalje od obruča tako da bi morala na tome poraditi u narednom periodu. Sledeću sezonu će igrati u Fenerbahčeu pod Marininom komandom.
***Kristina Topuzović donosi borbenost, nije neki šuter, ok je odradila posao što se od nje očekuje.
***Dragana Stanković može i mora bolje ali s obzirom da je bio upitan njen nastup zbog povrede ne možemo joj ništa zameriti.
***Nevena Jovanović i Maja Škorić, dvije veoma iskusne igračice, su odigrale veoma loš turnir. Posebno brine loš nastup Nevene jer smo na bekovskim pozicijama baš tanki, ovo je njen najslabiji nastup u dresu reprezentacije .
***Katarina Zec i Ivana Katanić su takođe debitovale za naš prvi tim ali blago rečeno nisu se proslavile, nisu mnogo igrale ali ono što su pokazale nije baš obećavajuće.
Od igračica rođenih poslije 1990 pa do recimo godišta 2002 koje je izlazno iz u 20 ove godine mi smo izbacili samo 4 beka (pozicije 1 i 2) koji imaju skromnu statistiku u evrokupu i to su: Stanaćev(94), Mandić(95), Zec(97), I.Katanić(99).
Trenutno od njih mislim da je Stanaćev i najbolja (ali ne mnogo), jeste ona i najstarija ali nisu ni ove tolike mlade.