by Hajzenberg » 24 Sep 2022, 11:55
Englezi jesu ispali iz A lige ali na kraju može se desiti da tako i ne bude, moje skromno mišljenje a evo i zašto.
UEFA je već napravila presedan ili ujdurmu pre 4 godine, posle završetka prve LN a to je pogodovalo gle čuda Nemcima koji su ispali iz A LN te prve sezone. Doduše, u prva dva ranga su te jeseni '18 bile grupe sa po tri tima pa su odlučili da prošire A-B lige i da imaju po 4 ekipe sve grupe, počev od jeseni '20 a tako je ostalo i za tekuću i aktuelnu sezonu LN.
Sada imaju neke druge dve opcije i zaista me ne bi čudilo da UEFA posegne za jednom od njih a sve zarad spasa Engleza recimo.
Jedna opcija o kojoj se razmišljalo i pre starta ove sezone LN je da A i B liga imaju po 20 a C liga 15 timova, bez igranja D lige. To bi značilo formulu 5 grupa po 4 tima, sasvim izvodljivo, jedini problemčić kako bi odredili finaliste LN, verovatno pobednici grupa plus 1 ili 3 drugoplasirana, u zavisnosti od toga da li bi finalni turnir bio sa 6 ili 8 ekipa. U tom slučaju niko sada ne bi ispao iz A LN a ušli bi prvaci B LN.
Druga opcija se činila kao neki SF ali možda i ne bude, fazon svetske LN, odnosno kombinacija UEFA-CONMEBOL o kojoj se takođe razmišlja. A LN sa 24 tima (20 evropskih i 4 najbolje iz J.Amerike), B LN isti kalup, samo što bi ove vanevropske bile one koje zauzimaju pozicije 5-8 na Fifa listi što se tiče JA i C LN sa 15 evropskih i preostale dve južnoameričke ekipe. Timovi iz CONMEBOL-a bi naravno igrali kao domaćini u Evropi, u prve dve lige 6 grupa sa po 4 tima, u trećoj malo drugačije. Možda deluje totalno neizvodljivo ali UEFA i CONMEBOL su već napravile neku vrstu asocijacije sa kancelarijom u Londonu i kao prvi korak je bio onaj meč na Vembliju između Argentine i Italije, tzv. finalissima gde su Gaučosi nalupali Azure tako da...
Ako UEFA ne posegne ni za jednom od ove dve opcije onda im svaka čast, ali...msm da je ova prva opcija realnija i da se tako možda Englezi izvuku i na mala vrata ostanu u A diviziji ali sve je moguće jer para vrti gde burgija neće.