Pitam ja vas, kako bi teoretski uklopili EC sa te 2 grupe?
2x12
Da se ja pitam, po 2 poslednja iz obe grupe igraju medjusobno grupu dvokruzno gde 2 bolja opstaju, treci igra baraz sa finalistom EC, a cetvrti ispada i ulazi osvajac EC. Ta grupa bi se igrala za vreme top 8 EL. Vise utakmica za sve(i ti timovi bi izbili na skoro 30 utakmica kao i ovi u top 8), takmicarski naboj do kraja za veliku vecinu. Ovako donji dom EL opika 15 utakmica ozbiljno, ostalih 20 se glupiraju jer imaju sigurnu licencu i sledece godine, tih 20 utakmica im nista ne znaci
Vec na 2x10 bi bilo isto grupa od po 2 najgora ali 2 opstaju, 2 ispadaju, ulaze finalisti EC posto bi u istom bilo vise "ozbiljnijih" ekipa. Mada bi mozda i ovde ostavio baraz, ne znam, nisam pametan. Tu je problem sto bi bilo "malo" utakmica u regularnom delu, samo 18 u odnosu na sadasnjih 34
S tim sto bi u EC ostavio isti sistem kao ove sezone, samo nokaut ubacio na best of 2
E sad, na 2x12 bi na ove ekipe dosli jos Valensija, Virtus, Lokomotiva, Uniks, Partizan i npr Unikaha/Pariz i onda u EC ne bi ostao niko

Vec na 2x10, cetiri od ovih 6 bi ostale u EC i tu bi bilo medjusobno krljanje za finale, plus Granka, Buducnost itd. ima tu jos konkurenata
Mislim da je za EL bezbolnije 2x12 i da ispada jedan sigurno jer na 2x10 moze da se omakne da ispadnu 2 "ozbiljnija" imena, a da udje neki "indijanac" finalista, ovako bi teoretski taj "indijanac" bio pociscen u best of 2 barazu
Jedini, ali OGROMNI, problem u svemu tome za EL predstavlja to sto moze da se desi da im neki redovan ucesnik EL tipa Makabi, Zalgiris ili Asvel zbog Tonija Parkera ispadne pa da se zaglavi u EC, zato je bolje da ulaze finalisti, da moze da se vrati lakse. Znajuci njih, od toga nema nista jer bi prvo morale da se ukinu sigurne licence svim ekipama. Nisu mi jasni motivi gomile klubova
Ne deluje mi nerealno i da uvedu baraz dva poslednja, gubitnik ispada, osvajac EC ulazi, eeeeeventualno gubitnik iz baraza da igra sa finalistom, da se i mucenom finalisti EC pruzi sansa. Opet i tu ostaje solucija da se taj sto ispadne iz EL zaglavi u EC, ali ako imaju imalo sportskog u sebi uvesce ispadanje
Ocekujem, naravno, neko najmentolskije moguce resenje