Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Serije

Najbolja domaca serija?

Porodicno blago
15
15%
Bolji zivot
16
16%
Otvorena vrata
5
5%
Slozna braca
4
4%
Vruc Vetar
14
14%
Srecni ljudi
6
6%
Grlom u jagode
4
4%
Otpisani
5
5%
Vratice se rode
33
32%
Kamiondzije
1
1%

Total votes : 103

Re: Serije

Postby Tegi » 23 Mar 2021, 00:02

Ono sto znam je da tamo postoji odeljenje za doktorate. Verovatno i za druge kulturne delatnosti.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Sezione » 23 Mar 2021, 01:34

Cvele wrote:
Withnail wrote:Nisu losi ovi Kalkanski krugovi...bar prve dve epizode. Moze da se gleda ova seosko brdsko sumadijska misterija.

Jeste intrigantna serija.

Može otići u totalni fijasko, ali za sada stvarno drži pažnju.

Isto mislim, samo sto mi vec deluje kao da malo klizi ka fijasku, valjda ce da se povade u ovih 6 epizoda

Aleksandra nemam zelju ni da odgledam kada procitam sta se sve pise, a nekada sam bio toliko zainteresovan za tu temu da sam cak i maturski radio na temu atentata u Marselju :biggrin:
СВАКИ СВОГА УБИЈТЕ СУБАШУ!

U Kosovo se kunete, a po Zvecanu od Srba kradete

ODJEBI OD PARTIZANA BOLESNICE BOLESNI
Sezione

Postby Malkovic » 23 Mar 2021, 01:43

Погледао сам прве две епизоде "Александра" и ту ћу стати. Можда неком другом приликом погледам остатак.

Проблем је што, уопште, код нас не знају да се баве овим тематикама. Потпуно су неспособни да то изнесу на неком достојном нивоу.
Данас пламсаш само од крви најбољих
што су мачу дали своја тела справна;
блештећи у духу и у чистој вољи,
божанствена света земљо Православна
Malkovic

Postby Crno beli » 23 Mar 2021, 12:38

Malkovic wrote:Погледао сам прве две епизоде "Александра" и ту ћу стати. Можда неком другом приликом погледам остатак.

Проблем је што, уопште, код нас не знају да се баве овим тематикама. Потпуно су неспособни да то изнесу на неком достојном нивоу.

Moze li objasnjenje za seriju, zasto stajes?
Planirao sam knjigu kupiti... Ako nije problem, moze odgovor i na pp. :D
Crno beli

Postby Malkovic » 23 Mar 2021, 21:11

Стајем јер ми се смучило преумљивање Срба које се већ деценијама спроводи путем литературе и кинематографије. Наравно, није корен проблема у литератури и кинематографији per se, али они допиру до најширих маса. Додуше, не смем рећи да ме шокирају наша кинематографска остварења данас, јер то никога заиста не може више да шокира.

Ова серија је већ у две епизоде поставила стандард у коме иде и због тога не желим да гледам нешто што ће створити погрешну слику о догађајима који су прилично детаљно обрађени у науци и за које постоје тоне и тоне записа, сведочанстава и написаних књига по узусима историјске науке. А тај "стандард" ће бити да је једино краљ Александар Ујединитељ од свих Срба и преосталих Југословена био паметан и желео ту Југославију, а да су сви Срби (и други Југословени) - и пре њега и после њега - само ту нешто сметали, мутили, муљали, дрпали, јели говна и убацивали клипове краљу кога, ето, нико не разуме. То ће бити лајтмотив свих наредних епизода и завршава, логично, атентатом.

Проблем је што то није тако било, једноставно. Срби су читав век давали све што су имали на уједињење (по могућности са свим осталим Југословенима) и то задобили на мачу. Идеја која се порађала читав век биће на тај начин персонификована само у једном човеку, а тако било није, једноставно. Заправо, он је био један од последњих у земљи који је могао да одлучује о томе да ли ће се Југославија правити или не.

С обзиром да серија не долази из "првосрбијанске" (владине) кухиње, већ "другосрбијанске" (која је пет деценија држала damnatio memoriae на краљу као да је најгора особа на свету, а не особа под чијом се круном, ефективно, створила Југославија, за којом ти исти данас највише наричу), боље је питање шта се крије иза и која се порука жели послати на овим просторима.

Од три најзначајнија догађаја српске историје, наша кинематографије је већ дохватила и рашчеречила онај први: појаву Стефана Немање, Светог Саве и формирање стабљике српског националног тела. "Александар" ће бити черечење оног, хронолошки гледано, трећег: растурање Хабзбуршке банде и стварање Југославије. Још само да рашчерече Црнога Ђорђија и устанике.
Malkovic

Postby Tegi » 23 Mar 2021, 21:40

Malkovic wrote:Још само да рашчерече Црнога Ђорђија и устанике.

36:55-40:55
I 1:27:55

Hvala Đorđu Kadijeviću, Danku Popoviću i Milovanu Vitezoviću.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Tifa » 23 Mar 2021, 21:47

Malkovic wrote:Погледао сам прве две епизоде "Александра" и ту ћу стати. Можда неком другом приликом погледам остатак.

Meni deluje da kod nas sem kriminala ne znaju da se bave ni jednom temom. Aleksandar, Dara, šta je ono bilo pre toga? I korene je izvukao dobar scenario i dobri glumci, mada sam se i to plašio da ne iskasape, sva sreća dali su to Milosavljeviću da bude scenarista.
Srbin iz Knina.
Tifa

Postby Crno beli » 23 Mar 2021, 23:28

Malkovic wrote:Стајем јер ми се смучило преумљивање Срба које се већ деценијама спроводи путем литературе и кинематографије. Наравно, није корен проблема у литератури и кинематографији per se, али они допиру до најширих маса. Додуше, не смем рећи да ме шокирају наша кинематографска остварења данас, јер то никога заиста не може више да шокира.

Ова серија је већ у две епизоде поставила стандард у коме иде и због тога не желим да гледам нешто што ће створити погрешну слику о догађајима који су прилично детаљно обрађени у науци и за које постоје тоне и тоне записа, сведочанстава и написаних књига по узусима историјске науке. А тај "стандард" ће бити да је једино краљ Александар Ујединитељ од свих Срба и преосталих Југословена био паметан и желео ту Југославију, а да су сви Срби (и други Југословени) - и пре њега и после њега - само ту нешто сметали, мутили, муљали, дрпали, јели говна и убацивали клипове краљу кога, ето, нико не разуме. То ће бити лајтмотив свих наредних епизода и завршава, логично, атентатом.

Проблем је што то није тако било, једноставно. Срби су читав век давали све што су имали на уједињење (по могућности са свим осталим Југословенима) и то задобили на мачу. Идеја која се порађала читав век биће на тај начин персонификована само у једном човеку, а тако било није, једноставно. Заправо, он је био један од последњих у земљи који је могао да одлучује о томе да ли ће се Југославија правити или не.

С обзиром да серија не долази из "првосрбијанске" (владине) кухиње, већ "другосрбијанске" (која је пет деценија држала damnatio memoriae на краљу као да је најгора особа на свету, а не особа под чијом се круном, ефективно, створила Југославија, за којом ти исти данас највише наричу), боље је питање шта се крије иза и која се порука жели послати на овим просторима.

Од три најзначајнија догађаја српске историје, наша кинематографије је већ дохватила и рашчеречила онај први: појаву Стефана Немање, Светог Саве и формирање стабљике српског националног тела. "Александар" ће бити черечење оног, хронолошки гледано, трећег: растурање Хабзбуршке банде и стварање Југославије. Још само да рашчерече Црнога Ђорђија и устанике.

Hvala na iscrpnom odgovoru.
Crno beli

Postby Malkovic » 23 Mar 2021, 23:56

Tegi wrote:
Malkovic wrote:Још само да рашчерече Црнога Ђорђија и устанике.

36:55-40:55

Разумем шта желиш рећи али ту може да се прихвати, због контекста приче и фокуса догађаја. Ово је заправо прича о Милошу.
Прича о устанку још увек чека на своју истинску екранизацију. Како раде не би ме изненадило да се Црни Ђорђе у таквом раду носи као аустријски цар.

Meni deluje da kod nas sem kriminala ne znaju da se bave ni jednom temom. Aleksandar, Dara, šta je ono bilo pre toga? I korene je izvukao dobar scenario i dobri glumci, mada sam se i to plašio da ne iskasape, sva sreća dali su to Milosavljeviću da bude scenarista.

У полугангстерској земљи је та област свима најпознатија. :biggrin:

Hvala na iscrpnom odgovoru.

Нема на чему. Немам ништа против тога да се сними нешто о краљу Александру (напротив, прижељкујем то, пошто се ради о најоклеветанијој особи наше историје) али овде потпуно "промашују" поенту. Нека крену од Бранислава Глигоријевића и Драгољуба Живојиновића, за почетак. Лако ће онда Вуков роман да се екранизује.
Malkovic

Postby Tegi » 24 Mar 2021, 00:17

Malkovic wrote:
Tegi wrote:36:55-40:55

Разумем шта желиш рећи али ту може да се прихвати, због контекста приче и фокуса догађаја. Ово је заправо прича о Милошу.
Прича о устанку још увек чека на своју истинску екранизацију. Како раде не би ме изненадило да се Црни Ђорђе у таквом раду носи као аустријски цар.

Zato i spomenuh Vitezovića, pošto sam u ovaj paket uključio i kasniju seriju.

Oba lika su prikazana hamletovski, sa svim svojim protivrečnostima, različitim načelima, statusom u narodu i kao dve paradigme jedne epohe i jednog naroda.

Sećam se scene iz serije Zaboravljeni. Ćustić igra kriminalca Stevu koji izlazi sa robije u Nemačkoj i odlazi kod njihovog istražnog sudije i ovaj mu kaže- do 15. godine bili ste u domu za nezbrinutu decu, onda ste otišli u popravni dom, pa kada ste izašli dobili ste 15 godina zbog ubistva, a onda čim ste došli u Nemačku osuđeni ste na 5 godina zbog pljačke. Vi ste nepopravljivi kriminalac i moramo vas deportovati iz Nemačke. Osim pod jednim uslovom- da počnete da radite za nas i odate nam svoje veze u jugoslovenskom podzemlju. A Ćustić vezan prkosno odgovara "Nein!".

I tu zapravo shvatim da različite epohe od istog ljudskog materijala u jednom vremenu naprave Vožda, a u drugom kriminalca koji pljačka nemačke babe.

I zato su spomenuti autori odradili maestralan posao, integralno, protivrečno, a opet konhretno prikazali su jedno tako kompleksnu istorijsku ličnost. Danas u Srbiji nema čoveka koji bi tako nešto mogao da napiše.

Nema lepšeg spomena nego prikazati mrtvog kao da je živ.
Tegi

Postby Withnail » 24 Mar 2021, 02:20

Withnail

Postby Tegi » 24 Mar 2021, 16:48

Klasičan postmodernistički gest kakav srećemo kod Kiša i Borhesa, ali i vekovima pre toga sa Servantesovim "Don Kihotom" ili Kjerkegorovim "Ili ili". Autor se navodno distancira od stanovišta slobodne umetničke interpretacije pozivajući se na navodno autentična, a zapravo fiktivna svedočanstva koja sama po sebi predstavljaju interpretaciju događaja čije interpretativno ruho autor tek prividno pokušava da skine sa sebe, a zapravo želi da pogura tezu da osim teksta ne postoji apsolutno ništa i da su već postojeće interpretacije zapravo intertekstualna komunikacija a ne autorova neposredna interakcija sa samim događajem, koji u čistom obliku zapravo ni ne postoji. Zato su postmodernisti prezirali tradicionalnu istoriografiju smatrajući je 19-vekovnim reliktom tradicionalne metafizike.

Luka Mesečina je srpska sudbina. Nepostojeća ličnost čija biografska skica deluje potpuno verodostojno, suština koja izmiče samoj stvarnosti zapravo brišući razliku između apstraktnog i konkretnog.

Kod nas se glumci bave politikom, a istoričari estetikom.
Tegi

Postby Withnail » 24 Mar 2021, 18:09

bio sam pustio podkast o seriji, Vuk i Sotra...ugasio sam posle 5min, Vuk ne moze da se slusa.
isto sam seriju ugasio posle 5min kad sam uhvatio, ne moze da se gleda sa te tehnicke strane, nisam ni stigao da vidim njegova ideoloska baljezganja, prekrajanje istorije.
Withnail

Postby Tegi » 24 Mar 2021, 18:15

Naravno, djubre na svim nivoima.

Samo se kritikama poput citirane naseda na trikove onog Monstruma.

I tu vidis veliku srpsku zabludu. Verovanje da u nekom arhivu postoji pozuteli prasnjavi papir na kom pise konacna istina koja izvesno ide Srbima u prilog i kojom cemo crno na belo ucutkati Bosnjake, Hrvate...

Nama je najpre potrebna mudrost, teorijska nacela, kulturni obrazac, jasno izlozena misaonost, pa tek posle idu arhivi, dokazi, citati i slicno. Papirima svako mase i njima sigurno necemo izaci iz dekadencije u koju smo zapali sa citavom Evropom.
Tegi

Postby Hajzenberg » 24 Mar 2021, 20:51

Ko hoće da gleda ovo mučenje od serije ima na torentima desetak epizoda, ja odgledah 6. Čisto da se vreme ubije i da se vidi šta je onaj nesrećni dvojac u komisijskom sastavu Šotra-Drašković hteo da ispriča i ekranizuje.

A da ne plaćate džabe onaj ''bindž'' od hiljadu dinara ili ne čekate svaki ponedeljak da vidite romansirane dogodovštine Sašoa iliti Sandroa. Mlako, bledunjavo, nedorečeno, neuverljivo, dobrim delom negledljivo, diskutabilno sa mnogih aspekata i šta sve ne...scenografija posebna priča, u pojedinim sekvencama me podsetilo na filmove iz 30-ih godina prošlog veka.

Vuk možda nije loš pisac u globalu, kao političar je loš a kao čovek je (o)loš, ali je totalno promašio sa ovom temom. Bitno da je akcenat bar na početku serijala pljuvanje po crvenima, komunistima, boljševicima, kao da je to najvažnije u celoj priči i kao da mu je to opsesija, averzija prema svemu onome što Vuk ne voli, odnosno mrzi.

Nikom ništa to što je pisac svojevremeno bio veliki komunista kao i otac što mu je bio, nikom ništa ni to što je mladi Vuk bio i sekretar kabineta Mike Špiljka, to što je bio pisac pamfleta protiv lika i dela DM a onda je ženidbom četnikuše Dane koja uzgred budi receno sada ''sedi'' u UO NIS-a i prima enormne plate, postaje ogorčeni protivnik ideologije čiji je pristalica do juče bio i postaje preko noći veliki četnik i nacionalista, veci ''katolik'' od pape, usput pljuvajući sve ono u šta je slepo verovao pre nego što je onu odvratnu rugobu i gaduru upoznao. Neopevana bitanga. Najgori su takvi koji su čas na jednoj, čas na drugoj strani, budi ovo ili ono, pošteno, a ne menjaj stranu kako vetar dune. I on sada sa svojih mrtvih jedan procenat glasova, ako ima i toliko, glumi neko mudo na političkoj odnosno društvenoj sceni ove jadne Srbije, nigde ga nije bilo do predstavljanja ove serije i sada je ponovo dobio svojih 5 minuta ''slave''.

Odgledaću seriju do kraja kad sam već do sada jeo g...a, čisto da se još neka kritika pobere i probere i vidi šta sve ne valja u ovom projektu a mnogo toga ne valja.
Hajzenberg

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura