Ako se bira najkvalitetniji sastav, izabrao bih onaj iz 1996. Bez turista u 12, bez neizvesnih završnica, otpišite USA i shvatićete da je to šetnja veća od one iz 2001. Ipak, 1990e su bile posthladnoratovske godine, i dalje je za medalju konkurisalo po 4-5 reprezentacija, a Litvanci i Hrvati su 1996. prerano rasformirali najjači sastav kao mi 2005. Zato je na primer Eurobasket 95 bio daleko jači od onog iz 97, 99 ili SP-a 98.
+ 1. I meni je taj sastav 1996. najblizi srcu. Mada, posteno govoreci, u Atlanti mi smo imali prilicno laku grupu, pa zatim tada jos uvek amatere Kineze u cetvrtfinalu, nije ni cudo da smo igrali leprsavo veci deo turnira.
Briga mi je sad veca oko selektora nego oko igraca za neki period od 5-6 god...
I za ovo +1..
Stojaković se sa 26 godina oprostio, Vujanić sa 23-4 odigrao poslednji turnir, Miličić i Pavlović još uvek pri dnu klupe u NBA kada je sam odlazak Evropljanina tamo uveliko prestala biti ekskluzivna stvar. Ostaju Jarić, Rakočević i Radmanović. A ako se ne uspavaš na lovorikama, brzo shvatiš da je to lošije od trojke Kalderon-Navaron-Gasol, Parker-Rigodo-Dijao, Papalukas-Dijamantidis-Spanulis, Jasikevičijus-Šiškauskas-Macijauskas, Novicki mvp NBA, Slovenci sa Udrihom, Lakovičem, Smodišom, Nesterovićem, Hrvatska sa Giričekom, Planiniće. Vujčićem, pa Kirlineko i Holden sa nekoliko vrhunskih side-kickova, Italijani kojima liga doživljava poslednje godine relevantnosti i koji su se došunjali do olimpijskog finala, pa standardno raspali Turci sa Kutlajem, Okurom, Hidom i Jahovićem... Moglo su tu završiti na svakom mestu od prvog do desetog i ako pogledaš tok turnira i samog žreba iz 04 i 05, vrlo lako se moglo do samog kraja uz sve unutrašnje probleme.
Problem je sto ni kasnije sve do generecije 1987. mi maltene nismo imali pravog reprezentativca sem Krstica. Pa i posle Tripkovic, Tepic, Novica, nesto stariji Kosta Perovic, Novica Velickovic takodje ostali prilicno nedoreceni u reprezentaciji. Tek kada se pojavio Bjelica, pa kasnije Bogdanovic i kada su Kalinic i Raduljica eksplodirali na SP 2014. mi smo napravili neku jaku osovinu od nekoliko igraca.