by Hajzenberg » 13 Nov 2020, 00:53
Škotska daleko od nekakvog bauka ili preozbiljne ekipe ali ipak tim drugačiji nego 2019 godine a evo i zašto. U martu prošle godine lagano gube u Kazahstanu 3-0 na startu kvala za EP i ja reko' ma lako ćemo sa njima ako ne prođemo Ukrajince u grupi. Ni boda nisu uzeli protiv Belgije i Rusije, jedva dobiše Kazahe posle i Kiprane, valjda neko treće mesto u grupi. Na kraju malo došli sebi sa novim selektorom Klarkom.
Od septembra ove godine kada počeše prvi mečevi posle korone oni fino oba meča baraža prođoše na penale, u LN 10 bodova od mogućih 12 i eto ih ne samo na EURO gde će odigrati dva meča u Glazgovu ako ne bude nekih pomeranja nego eto ih na pragu A LN. Sve ozbiljno shvatili, svaki meč, nema ''tankovanja''. Kvalitet itekako upitan, protiv Čeha, Slovaka i Izraelaca mnogo sreće ali jbg, sreća na kraju prati hrabre a oni to jesu bili i svaka im čast.
A mi, nesrećni ? Tankujemo Ligu Nacija, priča se samo o Norveškoj i finalu posle, svaki meč počinje drugi tim, uvek neko zbog nečega odsutan, problemi počinju još od Moskve, nastavljaju se protiv Turske, maestralna igra u Oslu a i tu smo pravili mnogo gluposti koje nas na kraju nisu koštale, poklonjena pobeda Mađarima, neverovatno ispuštena pobeda u Turskoj i na koncu ovaj krešendo, odnosno bum-tras, bolno i teško prizemljivanje i nova tragikomična epizoda serijala pod nazivom ''Kokeza i drugari'', neće se više snimati a možda i hoće, možda se glumci promene. Bukvalno sve golove koje smo primili u ovih 6 utakmica su poklonjeni golovi rivalu a da se useremo da mi nekom damo gol posle gomile propuštenih šansi. Kukavice, pilićari, bezmudaši, sve nam se to vratilo i to na brutalan način baš.
Mislim da je svaka dalje priča izlišna, materijala za analizu ima mnogo i to na svim nivoima. Sam podatak da se ne igra drugo EP zaredom sa 24 ekipe dovoljno govori sve, živimo od ciklusa do ciklusa u velikoj zabludi, uz poneki euforičan nastup kao što to bilo u Elbasanu ili u Oslu ali to je malo i premalo i na kraju krajeva ništa nam nije donelo. Ostaje ta misterija kako smo 3 puta od zadnja 4 SP uspeli da odemo, ali to je neka druga priča, druga vremena, tada su se osvajale grupe i pitanje da smo i tada išli kroz baraž da li bismo videli Mundijal ali ovih 5 ciklusa kval.za EP će ostati za vjeki vjekova upamćeni u našem fudbalu, toliko poraza, blamaža, neuspeha na terenu i van njega, ovo se nikad nikome nije dogodilo ali ponavljam još jednom - ništa nije slučajno u životu, svako zašto ima i svoje zato.