fabricio wrote:Ako ima 5 kvalitetnih filmova, a da nisu komedija, bog me ubio. Ono sto mi pada na pamet, slucajno ili ne, u svakom se pojavljuje Glogovac, kao najtalentovaniji glumac ikada (nije stigao jadan da ozvanici i najbolji ikada, na nasim prostorima naravno).
Prijatelju, ovo može napisati samo osoba koja nema blage veze o srpskoj kinematografiji.
Veliko je pitanje odakle potiče opšte mesto da su "Maratonci" i "Ko to tamo peva" kruna filmske umetnosti u Srba, a da su Bata Stojković i Pavle Vuisić najveći srpski glumci.
Što je najcrnje, čak i kada bi onima koji to tvrde pustio filmove poput "Tri", "Zasede", "Pohoda", "Život je lep", "Buđenja pacova" sumnjam da bi promenili mišljenje. Tip ljudi kojima su Skorseze i Tarantino najveći filmski stvaraoci, a Bergman i Tarkovski neki tamo metafizički mrsomudi. U tu klasu spadaju i poznatiji "Kad budem mrtav i beo", "Praznik", "Skupljači perija", "Otac na službenom putu", kao i 2 klasika iz devedesetih- "Underground" i nešto iza "Lepa sela". Ono što je zajedničko svim nabrojanim filmovima je, triput pogađaj:
A ima ih još toliko koji su približna klasa pobrojanih.
Sam krem srpske kinematografije su Saša Petrović, Živojin Pavlović, Makavejev, Kadijević, Kusturica... Nikako Dušan Kovačević, Šijan i Goran Marković, oni su druga-treća liga.
Što se glumišta tiče, meni lično Slobodan Cica Perović. Niko mu ni do članaka nije.
Sve u svemu, treba čitati, gledati, učiti, beležiti i promišljati, pa tek onda izneti svoj stav. Kod nas ljudi obično krenu od poslednjeg i takvoj običajnosti logično su ishodište opšta mesta koja si upravo izneo.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.