Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Serije

Najbolja domaca serija?

Porodicno blago
15
15%
Bolji zivot
16
16%
Otvorena vrata
5
5%
Slozna braca
4
4%
Vruc Vetar
14
14%
Srecni ljudi
6
6%
Grlom u jagode
4
4%
Otpisani
5
5%
Vratice se rode
33
32%
Kamiondzije
1
1%

Total votes : 103

Re: Serije

Postby fabricio » 10 Nov 2019, 19:28

Par serija u poslednje vreme je neki novi produkcijski pomak pre svega, u odnosu na srecne ljude i porodicno blago.
Medjutim finalni produkt je los. Od glume do scena. Ovu seriju ne uporedjujem sa pomenutim blagom i ostalim sranjima, vec solidnim dramama.

Pokusaj glumaca da kopiraju amerikance u dijalozima, iako nase jezicko podneblje nije za takve stvari i srpski jezik je jezik komedije, nista drugo. Kad gledam Bikovica recimo kako pokusava da bude ozbiljan Imam transfer blama.
Srbija nema nijednog glumca za svetske okvire koji dise zajedno sa ulogom osim Dugalica (steta sto je rodjen u ovoj dzungli).

Ovakvih serija u americi ima beskonacno koje ne ugledaju svetlost dana i dostupne su svima ako neko hoce da gleda niskobudzetnu dramu do kraja zivota.

Medjutim, svaka cast na kakvom takvom osvestavanju ove jadne serijske scene poslednjih 50 godina gde nema nijedne jedine kvalitetne serije snimljene van okvira komedije (a i te komedije su plac zivi). Tako da kapa dole Bjelogrlicu i ostalima koji su malo razbudili scenu i uneli ozbiljnost, podigli standard i ostavili solidno nasledje buducim rediteljima da probaju da ih prestignu kako ne bi smo vise gledali uratke radasina i pavica.
A sta ti radis kada ne poklanjas jogurte?
fabricio

Postby Pit Bull » 10 Nov 2019, 19:42

Meni su licno Senke i ovakve najbolja nasa serija u X godina, samo smatram da se moglo dosta vise izvuci iz ove sezone nego sto jeste.

Prica kao prica je bila super smisljena, samo kad radis krimi seriju moras imati dozu misterije, a to je ovde izostalo.
▒▓█ P █ A █ R █ T █ I █ Z █ A █ N █▓▒
Pit Bull

Postby veljkos161 » 10 Nov 2019, 22:16

Nisam jos gledao drugu sezonu Senki, pa necu ni da citam sta pisete :biggrin: ...prva je bila odlicna pa verujem da nisu mogli mnogo toga da upropaste .
Nisi nadležan :stani:
veljkos161

Postby Radonjaa » 10 Nov 2019, 22:29

Jeste gledali od početka ili se stvarno sjećate cijele radnje od prije 2 godine?
bwa wrote:Micko Talijan

СрбинПодгорица wrote: Кунем вас се ову сезону преживјети нећу
Radonjaa

Postby Stenli » 10 Nov 2019, 23:01

Ne znam da li sam je glup, ali onaj Kodi nešto ne radi.
Probao sam da odgledam Senke na onom sajtu Filmovita, ali bukvalno koči na svake 2-3 sekunde.
Ima li još negde mogućnost da se pogleda serija?
Stenli

Postby Lakerit » 11 Nov 2019, 01:01

fabricio wrote:Par serija u poslednje vreme je neki novi produkcijski pomak pre svega, u odnosu na srecne ljude i porodicno blago.
Medjutim finalni produkt je los. Od glume do scena. Ovu seriju ne uporedjujem sa pomenutim blagom i ostalim sranjima, vec solidnim dramama.

Pokusaj glumaca da kopiraju amerikance u dijalozima, iako nase jezicko podneblje nije za takve stvari i srpski jezik je jezik komedije, nista drugo. Kad gledam Bikovica recimo kako pokusava da bude ozbiljan Imam transfer blama.
Srbija nema nijednog glumca za svetske okvire koji dise zajedno sa ulogom osim Dugalica (steta sto je rodjen u ovoj dzungli).

Ovakvih serija u americi ima beskonacno koje ne ugledaju svetlost dana i dostupne su svima ako neko hoce da gleda niskobudzetnu dramu do kraja zivota.

Medjutim, svaka cast na kakvom takvom osvestavanju ove jadne serijske scene poslednjih 50 godina gde nema nijedne jedine kvalitetne serije snimljene van okvira komedije (a i te komedije su plac zivi). Tako da kapa dole Bjelogrlicu i ostalima koji su malo razbudili scenu i uneli ozbiljnost, podigli standard i ostavili solidno nasledje buducim rediteljima da probaju da ih prestignu kako ne bi smo vise gledali uratke radasina i pavica.

"Срећни људи" или "Бољи живот" какви го да су су израз овог поднебља приказан кроз јадну сатиру и хумор социјале и политике али нису барем бедни покушаји копирања сапуница или Вавилон Берлина и серија са нетфликса и хбо, прављење франкештајна, као што је случај са сенкама. Знамо како се то завршава у Немањићима. Гадно је.
Слично је са серијом "Отворена врата", то одговара овом поднебљу.
Такође крими серије овде могу да прођу само треба мало боље то одрадити на нивоу.
Нажалост хрватска "серија" новине је у првој сезони одлична серија а она је микс друштевно-политичко-економских односа.

Група тренутно није лоша.
Lakerit

Postby fabricio » 11 Nov 2019, 01:18

Pa to sto serije oslikavaju odredjeno doba ili stanje u drzavi, ne znaci da su kvalitetne (mada nisi ti to ni napisao). To su smehotresi od serija cak i za nas nivo. Humor koji je pandan onome sto snimaju The Rock i Kevin Hart u holivudu naspram klasika kao sto je Big Lebowski recimo kao sinonim za komediju. Samo sto mi nemamo svog Lebowskog, vec samo The Rocka.

Sumnjam da ovde moze ista ozbiljno da se snimi, ova nova generacija glumaca je ocaj zivi, neki nafurani jednolicni amerikanizovani fazon bez trunke emocije. Plus govorno podrucje koje je presmesno. Nema se ni para nesto... Pa kad iskoci neki prosek nad prosecima od glumca, odmah se narod nalozi da radi dobar posao.

Nije cudo sto jugoslavija, scg i srbija nisu dali nista osim komedije da valja (ratne ne racunam). A i par filmova koji izvorno nisu komedija, a kvalitetni su, takodje sadrze ogromnu dozu humora za svaki slucaj.
Ako ima 5 kvalitetnih filmova, a da nisu komedija, bog me ubio. Ono sto mi pada na pamet, slucajno ili ne, u svakom se pojavljuje Glogovac, kao najtalentovaniji glumac ikada (nije stigao jadan da ozvanici i najbolji ikada, na nasim prostorima naravno).

Razvojem tehnologije napredujemo produkcijski, ali su filmovi poput montevidea i ove nove serije i dalje sve krsine nad krsinama.

Apsolutno je ista situacija sa pesmama. Danas hit, sutra shit.
fabricio

Postby yobara » 11 Nov 2019, 02:03

Lakerit wrote:
fabricio wrote:Par serija u poslednje vreme je neki novi produkcijski pomak pre svega, u odnosu na srecne ljude i porodicno blago.

"Срећни људи" или "Бољи живот" какви го да су су израз овог поднебља приказан кроз јадну сатиру и хумор социјале и политике али нису барем бедни покушаји копирања сапуница или Вавилон Берлина и серија са нетфликса и хбо, прављење франкештајна, као што је случај са сенкама. Знамо како се то завршава у Немањићима. Гадно је.
Слично је са серијом "Отворена врата", то одговара овом поднебљу.

:blue:

Ljudima je RTS sa svojim reprizama vise ogadio pomenute serije, pa je postalo pomodarstvo pljuvati po tome...a loze se na gomilu tih Netfliks limunada :lollol: Budzenje produkcije, kvalitet slike i svetlosnih efekata, divimo se zlatnom dobu serija u svom sjaju
yobara

Postby Ron Swanson » 11 Nov 2019, 09:56

Još jedan glas za Bolji život i Srećne ljude, dve serije koje uz Otvorena vrata i Složnu braću čine panteon domaćih serija. :D

Netflix za 300 godina neće snimiti scene poput Šćepan Šćekić vs Conte Mario Marko Del Tintoretto Cavaliere Di Santo Benedeto Della Alto Adige. :D
Ron Swanson

Postby JNA » 11 Nov 2019, 13:46

Radonjaa wrote:Jeste gledali od početka ili se stvarno sjećate cijele radnje od prije 2 godine?

Naravno da se sećam. Još nisam krenuo da gledam ovu drugu sezonu...

Fantom

Spoiler: pokaži
Šta se desilo sinoć ako si gledao u zadnjoj sceni Grupe, gledao sam noćas kasno i ništa skapirao nisam :)
JNA

Postby fontaneros » 11 Nov 2019, 14:00

JNA wrote:Fantom
Šta se desilo sinoć ako si gledao u zadnjoj sceni Grupe, gledao sam noćas kasno i ništa skapirao nisam :)

Nisam Fantom, al mogu da pogledam :D

I mene je bunio kraj.. Jel mu ono advokatica donela lovu u torbi?

Kasnije, kapiram da mu je ono cale, samo ne kapiram sta to ne sme da uradi, pa je cale rekao da ce on to da mu zavrsi. Ono kad sedi sa slusalicama u u onoj sobi, tada ga pucaju flesevi, jer je kao mali bio otet pa je njegov cale morao da plati otkup..
MI SMO ZABRANJENI, SVI TO DOBRO ZNATE...
fontaneros

Postby Фантом » 11 Nov 2019, 14:30

@jna
Nzm na sta tacno mislis
Strahinja salje onog lika da ubije Borisa, bar ja tako mislim. I onda idu scene kako ga je Isakovic( nzm kako mu se zove lik i ko je to) nasao kad je bio otet kao klinac i rekao mu istu recenicu bice sve ok ili tako nesto.
Pominjali su to da je bio otet u prethodnim epizodama.
Msm jeste retardirano sto su kao mucili to dete, al takvu su pricu napravili.

@fabri
Kakve budalastine, opstemestacenje i povrsnost sa primesama autosovinizma.
To sto ti seces vene na depresivne azijate ne znaci da su nase serije krsine i da se ljudi ne povezuju sa likovima koji imaju dusu, kao sto je ima i nas jezik.
Ovo sa Kevinom i Rokom je tek teska glupost, jer mi tu vrstu komedije skoro i da nemamo.
A mogao bi malo da se posvetis domacoj kinematografiji, posto si ocigledno dosta preskocio, narocito period pre 90ih.

@lakerit
Novine je bila OK serija, ali nista vise. Radnja ok vozi ali i kod njih ima dosta dijaloga koji su vestacki.
Drzavni sluzbenik je serija tog ranga lagano, ako ne i bolja.

@senke

Odlicne su i pored ovih Pitovih zamerki, sa kojima se delimicno slazem.
Jeste Zecevic bio ocigledan na pocetku ali kako je odmicala sezona nije bilo bas tako ocigledno narocito ako se setimo i da je u prvoj sezoni Pletikosic bio jedan od ljudi na koje se sumnjalo.
Mene je nerviralo jer sam mislio da rade isto kao i prvoj, ali se ispostavilo da nije bas tako :okk:
дошао да вређа
Фантом

Postby fabricio » 11 Nov 2019, 14:56

Tesko da postoji veca glupost od nipodastavanja sagovornika samo jer ne delis misljenje sa njim.
Kakvi sad korejci depresivni? Autosovinizam :wacko: au... obrisi ovaj deo.

Elem,
humor u domacim serijama sa "majke vam ga sasave i bezobrazne", "moram da mocam", "cirko gluvacu" i "zivot se trosi ki sapunce" je pandan tom jeftinom holivudskom humoru koji forsiraju Hart i Rock za siroke narodne mase. Meni se to ne svidja i to je otprilike to. Poredjenje je bilo u tom pravcu.
Sa druge strane sam pomenuo nenametljivog Lebowskog kao esenciju komedije kakvu mi nemamo i taj film je sveta krava holivuda u zanru komedije.

Pogledao sam ja skoro sve filmove domace koji su iole poznati. Poslednjih 10 godina nisam pogledao 2-3 filma kao ni serije jer me to ne zanima, tako da je sve to ustvari i gledano sa izlascima od 50ih do 00ih.
Ne znam vise od 5 filma da su kvalitetni, a da nema primesa komedije. Komedije su nam top bile nekad kao jedini odrzivi zanr.

Da li uopste treba da napominjem da je ovo moja percepcija i sagledavanje apropo domace kinematografije? Samo kapiram da ne mora svaki post da se zavrsava sa "moje misljenje" kako se neko ne bi 'uvredio" i da ga uvijam u tri reda kora kako bi ispalo nenametljivo.

Nekome je glupavo da gleda Azijate pa je to skroz ok. Gde bi nam bio kraj da svi iste stvari volimo.
fabricio

Postby Tegi » 11 Nov 2019, 16:52

fabricio wrote:Ako ima 5 kvalitetnih filmova, a da nisu komedija, bog me ubio. Ono sto mi pada na pamet, slucajno ili ne, u svakom se pojavljuje Glogovac, kao najtalentovaniji glumac ikada (nije stigao jadan da ozvanici i najbolji ikada, na nasim prostorima naravno).

Prijatelju, ovo može napisati samo osoba koja nema blage veze o srpskoj kinematografiji.

Veliko je pitanje odakle potiče opšte mesto da su "Maratonci" i "Ko to tamo peva" kruna filmske umetnosti u Srba, a da su Bata Stojković i Pavle Vuisić najveći srpski glumci.

Što je najcrnje, čak i kada bi onima koji to tvrde pustio filmove poput "Tri", "Zasede", "Pohoda", "Život je lep", "Buđenja pacova" sumnjam da bi promenili mišljenje. Tip ljudi kojima su Skorseze i Tarantino najveći filmski stvaraoci, a Bergman i Tarkovski neki tamo metafizički mrsomudi. U tu klasu spadaju i poznatiji "Kad budem mrtav i beo", "Praznik", "Skupljači perija", "Otac na službenom putu", kao i 2 klasika iz devedesetih- "Underground" i nešto iza "Lepa sela". Ono što je zajedničko svim nabrojanim filmovima je, triput pogađaj:
Nijedan nije komedija.

A ima ih još toliko koji su približna klasa pobrojanih.

Sam krem srpske kinematografije su Saša Petrović, Živojin Pavlović, Makavejev, Kadijević, Kusturica... Nikako Dušan Kovačević, Šijan i Goran Marković, oni su druga-treća liga.

Što se glumišta tiče, meni lično Slobodan Cica Perović. Niko mu ni do članaka nije.

Sve u svemu, treba čitati, gledati, učiti, beležiti i promišljati, pa tek onda izneti svoj stav. Kod nas ljudi obično krenu od poslednjeg i takvoj običajnosti logično su ishodište opšta mesta koja si upravo izneo.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby fabricio » 11 Nov 2019, 17:21

Vec sam napisao da filmovi koji nisu izvorna komedija, ali su takodje zacinjeni komedijom (underground i lepa sela koja si pomenuo recimo) ne racunam takodje. To su filmcine, njih ne ubrajam u filmove o kojima sam pisao. Kao sto ne racunam ni komedije, koji su esencija nase kinematografije.

Znaci pricam o filmovima... ne znam, tipa Hajduk. Recimo top film iz tog nekog starog vremena za mene, da je film imao holivudsku produkciju, bio bio danas svetski klasik uz par izmena.
Eto takvih filmova tesko da ima 5-6 da su mi se svideli, ali da ne bukvalisemo, neka ide i do 10ak... to je malo obrni okreni.

Svako ima sovj ukus... vidim narod skrenuo zbog jokera, film za mene krsina teska recimo.
Glupo je da ulazimo u ukuse, tu ne postoji neko ko je u pravu.
fabricio

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura