Barselona
Deluje da je raspad barse poceo od kad ih je napustio Paskval, sto je u vecoj meri tacno, ali ima tu jos razloga. Recimo u periodu od 2010 do 2015 su u barsi igrali klasa igraci, iskusni, namazani, provereni, sa jasnim ulogama. Ostajali bar po dve do tri sezone. Lako su ulazili u paskvalov sistem i vecina pruzala odlicne partije. Tacno se znalo sta ko radi. Znalo se ko je gazda u timu. Nije se puno ni menjalo, dovodjeno je po par igraca u medjusezoni, obicno provereni iskusni da ne kazem vrhunski igraci, koji su se brzo adaptirali i igrali odlicno. Za barsu su u tih 5 sezona igrali Majkel, Navaro, Grimau, T. Moris, Lorbek, Sada, Ndong, Vaskez, Lakovic, Bazile Rubio, Trias, Perovic, Ingls, Uertas, Džavai, Dorsi, Perperoglu, Nahbar, Oleson Lampe... Covece, kakav spisak. Gotovo bez loseg transfera godinama. I nisu puno menjali, recimo 25 igraca za 5 sezona, sto bi se reklo znali su se. Menjali su se uglavnom stariji igraci na zalasku karijere, a dovodjeni gotovi, kvalitetni i iskusni. Znaci igra i sistem ne trpe promene, imajuci u vidu da je sve vreme isti trener.
poslednje dve sezone barsa ima velikih problema sa dovodjenjem kvalitetnih igraca. I ono malo sto su imali dobro je otislo u nba ili ostarilo, a zamene usled loseg trzista veoma mrsave. Imam utisak da dovode stihijski i bez nekog posebnog plana. Imao je i paskval poslednjih sezonu ili dve problema sa sastavljanjem tima, pa je i on morao da dovodi igrace koji realno nisu za barsu ( arojo, plajs pulen...).
Jako pametnu stvar je barsa pocela da radi pre 5 ili 6 godina. Doveli su nekoliko mladih talentovanih igraca, uglavnom stranaca i vrlo brzo ih prikljucili prvom timu (Hezonja, Todorovic, rabaseda, Abrinjes, Peno, Edvin džekson, Dianje, Vezenkov, Ona dva Svedjanina, Sulejmanovic...). Zeleci da sebi olaksaju problem loseg trzista, probali su da naprave igrace. Naizgled odlican plan. Sta je tu problem? Od tih igraca izuzev Hezonje i Abrinesa, barsa nije imala gotovo nista. Zasto? Vise je razloga. Neki se prosto nisu razvijali kako se planiralo. Ovi sto jesu su zapalili u nba. Utisak je ipak da nisu dobili dovoljno veliku sansu i da ih nisu istrpeli. Jebi ga, barsa je to, veliki klub, velika je lova u igri. Nece niko da trpi poraze zarad razvoja tamo nekog bugarina. Rezultat je primaran.
Treba biti iskren pa reci da Barcokas nije najveci krivac za proslu losu sezonu. Odlican trener, dobar budžet, al džaba. Prosto nije imao sansu. Veliki je pritisak , velika ocekivanja. Sve mi se cini da ni Sito Alonso nece bolje proci.
Sve u svemu, cini mi se da je barsa prva velika zrtva loseg trzista kao posledice odlaska svega sto iole valja u ameriku.
Eto, malo sam oduzio, malo je pisano s brda, s dola, al razumeli ste sta sam hteo da kazem