by Dylam Dop » 21 Aug 2016, 17:31
Au ljudi, ne potcjenjujte toliko izvjesne sportove i discipline.. To sto je kod nas kosarka na 1. mjestu ne znaci da tamo negdje npr. desetoboj nije na cijeni. Evo sad bez guglanja, iskreno zavoravio sam ko je bio tu olimp. pobjednik u Sidneju, ali znam da je Roman Sebrle svojevremeno bio zvijezda rame uz rame sa kopljasem Janom Zeleznim kao prvi koji su isli preko 9000 poena, odn. ovaj drugi koji je bacao preko 90m. Dalje, negdje u 80-im cini mi se da je bio izuzetno zanimljiv rivalitet izmedju nekog Amera i Svabe koji su na nekoliko uzastopnih SP i na OI pomjerali WR i u direktnim duelima lezali tu uvijek u 100 poena razlike.. Desetoboj je vrlo cijenjen primjera radi u srednjevropskim i EX-SSSR zemljama, kao i u SAD.. Eto prognoziram npr. kad se povuce Bolt da ce muski sprint vise-manje postati smoran, dok ce desetobojci dobiti na atraktivnosti - jerbo tu i dalje ima dosta lufta za pomjeranje WR nagore.. Smijesno je potcjenjivati takmicare u toj disciplini, koji su univerzalne atlete u punom smislu rijeci.. To sto mi nikad necemo igrati neku bitnu globalnu ulogu je posljedica prije svega odsustva vrhunskih atl. strucnjaka i mizerne atl. skole. A niko ne moze da me ubijedi da balkanska genetska nisha nije u stanju da izbaci npr. nekog pojedinca tipa ovog Kevina Mayera koji ozbiljno prijeti Estonu Itonu.
EDIT - pardon, ne Sidnej nego Atina 2004