by jabukamen » 19 Aug 2016, 06:54
I ja mislim da je Jusa zavrsio sto se tice OI. Getlin ga nece pobedjivati, ali verujem da ce se naci neko ko ce vec dogodine trcati 9.80/19.70, a Jusa ce to tesko pratiti u neolimpijskoj godini, o tome da ce se zadovoljavati bronzama i finalima nema govora. Juce je Ivana na pomen Tokija reagovala kao da je to futur peti i da nema pojma sta ce biti do tada, Jusa je cetiri godine stariji, a osvojio je sve sto se moze pa puta tri.
Hrvati su u atletici na nivou koji je mozda za nijansu iznad naseg (i njima je ulaz u 24 evropske nacije misaona imenica), ali miljama iza nacija poput Ceske ili Madjarske po masovnosti, infrastrukturi, ma svemu. Ovaj njihov bum me podseca na Noleta, Jecu i Anu pre deset godina koji su istovremeno bili svetski vrh, a da to nije imalo apsolutno nikakve veze ni sa srpskom drzavom ni sa srpskim tenisom. Razlika u odnosu na nas je sto Hrvati, uprkos svim medaljama Blanke, Sandre, a sada i Sare niti pricaju o atletskom bumu, niti traze svetska prvenstva i uvek kad se prica o atletici oni sebe vide kao atletsku provinciju sa bednim uslovima i vise-manje bednim rezultatima dok se kod nas stalno prica o nekom procvatu koji moze da prodje samo kod ljudi koji su totalno neupuceni.
Kad smo vec kod nas, posle Ivanine bajke i tuge zbog “samo bronze”, sinoc povratak u surovu realnost. Kolasinac je koristio situaciju da su OI najvece takmicenje i sve neuspehe pre njih je koristio kao da se cuva i sprema, ali ovo uopste nije bilo neocekivano, nadao sam se ulazu u 12, mozda u 8, ali 21m apsolutno nisam ocekivao. A nasi novinari, kako u politici, tako i u sportu, niti smeju, niti hoce, a bojim se niti znaju da ga podsete na izjave od pre mesec-dva.
Posle prve dve trke sam se ponadao da bi Amela na neko ludilo mogla da osvojio cetvrto mesto sa 1:59.50 i osigura finale kao da je nikad pre nisam gledao. Posle pet sekundi trke je sve bilo jasno. Od Dudasa sam ocekivao da ce odustati, nazalost “ispunio je ocekivanja”. Neko je pitao koji su mu kvaliteti. Kosarkaski novinari vole da kazu za ekipu u kojoj svi daju po 12 poena da su oni “lepo rasporedjeni”, meni je lepse kad ekipa da 100 pa makar jedan dao i 45. I Dudas bas lepo rasporedjuje poene, ali malo frustrira kad vidis Kubanca koji baci koplje deset metara dalje od drugog, Holandjanina koji skoci motkom metar vise od konkurencije dok nas muceni Dudas apsolutno ni u jednoj disciplini nije bio u prvih 10, definitivno bez specijalnosti i bez jake discipline na ovom nivou, ne postoji nijedna disciplina koja se ceka, covek bez specijalnosti koji je u drugom delu karijere pokusavao da ispravi nedostatke, ali je ugusio stvari u kojim je mogao biti klasa.
Dobrodosao bowie, nadam se da ces i posle OI nastaviti da pises o atletici u juznim predelima, svako pojacanje bi nam bilo dragoceno.
"Da imamo život, sport bi nam bio zabava a ne patologija." Sloba Milošević twitter.