by Burke » 12 Oct 2011, 20:01
Фудбал нам је јуче поново дотакао дно, које је у овој деценији дотицано већ неколико пута. Сетимо се прво Холандије у Ротердаму, онда Словеније на ЈНА, затим Грбана Гурбанова у Подгорици и Бакуу, па Аргентине у Гелзенкирхену и Пољске на Маракани. Сваки од тих неуспеха је називан "историјским" и после сваког би се кретало од нуле, а заправо се ништа суштински не би мењало. Сако ко иоле прати фудбал у Србији види да проблем није само у једном или два човека, већ у читавом систему. Не може се очекивати просперитет у нашем фудбалу све док се из њега не истерају лопови, крими-менађери и Батађорино схватање фудбалке игре.
Полазим од тога да играчи сносе најмањи део одговорности за ово што нам се догодило, пошто ми једноставно боље у овом моменту нисмо имали. Већ сам у претходном посту написао за кога мислим да је највећи кривац што нисмо прошли ову нимало тешку групу. Сликовито речено, наша репрезентација је као један добар аутомобил који није редовно сервисиран и коме за воланом седи човек који слабо вози. И нормално је онда да тај аутомобил изгуби трку са далеко слабијим аутом који се редовно сервисира и кога вози добар возач. Ми и даље имамо једну од 5-6 најбољих одбрана на свету по именима, продорна крила и коректне везњаке, што је сасвим довољно да будемо међу 10 екипа на континенту. Да би се то догодило потребне су велике промене како у савезу, тако и у стручном штабу.
Пошто је извесно да је Пижон бивши селектор, погледајмо ко то уопште може бити његов наследник. Мени на памет пада пет тренера која не форсирају Батађорин систем: Синиша Михајловић, Мирослав Ђукић, Драган Стојковић, Радомир Антић и Иван Јовановић. За Миху сте углавном све рекли и слажем се са онима који мисле да би он био добро решење у овом тренутку. Мирослав Ђукић је из репрезентације отишао под неразјашњеним околностима, а чињеница је да је са њим на клупи и Партизан и Србија играла веома леп фудбал. Пикси прави велике успехе у Јапану, Венгер га хвали на сва уста, велики је ауторитет играчима, има фудбал у малом прсту, значи има све предуслове да буде и добар селектор. Само поставља се питање да ли би он желео ову функцију, пошто је у претходном мандату био председник савеза. Радомир је велики стручњак, и његова тренерска каријера довољно говори о томе. Са променама на челу савеза, мислим да би било шансе да се он врати на место селектора, чиме би се веровато пребила и ова сума коју савез мора да му исплати. Он познаје све играче у душу и врло брзо би вратио ствари на ниво од пре две године. Иван Јовановић је човек који прави чуда са АПОЕЛ-ом, купио ме је са оним интервјуом који је неко овде поставио и такође га видим као добро решење за место новог селектора. Међутим и код њега се поставља велико питање, да ли он има те амбиције.
Што се тиче промена на самом челу савеза, за почетак је довољно само да Толе оде.