by Patriota » 02 Aug 2015, 09:56
Danas počinje plivački deo takmičenja na SP u Kazanju. Naša zemlja učestvuje sa 13 takmičara, 9 u muškoj i 4 u ženskoj konkurenciji. Od potencijalnih reprezentativaca nedostaje samo Arkadi Vjačanin, jer još uvek nije dobio odobrenje od FINA da nastupa za našu zemlju. Svakako da se bolji rezultati očekuju od muškog dela reprezentacije. Takođe, treba napomenuti da je planirano da se naša zemlja takmiči u nekoliko štafetnih trka.
Muškarci
Sigurno da su sve oči uprte u Velimira Stjepanovića koji je odlučio da na ovom SP pliva samo slobodnim stilom(100m, 200m, 400m) i možda u nekoj štafeti. Kako već duže vreme on sam najavljuje, ovo je samo jedno u nizu takmičenja na putu za Rio, tako da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kakav će rezultat postići. Nije on jedini koji će taktizirati na ovom takmičenju, jer je veći broj vrhunskih plivača odlučio da izbegne takmičenje u pojedinim disciplinama. Svaki ishod od medalja do neuspeha na ovom takmičenju od njega se može očekivati, a mene lično ne bi čudilo da se ovo SP žrtvuje zbog narednih OI, kao što je žrtvovao SP u Barseloni, a sledeće godine osvojio dva zlata u Berlinu.
Čaba Silađi je ovu godinu počeo sa dobrim rezultatima i velikim ambicijama, takođe i u njegovim disciplinama(50m i 100m prsno), konkurencija je veoma jaka. Ako bi uspeo da se domogne finala to bi bio odličan rezultat. Lično mislim da veće šanse ima na 50m. Naravno ako bude plivala našaštafeta 4*100 mešovito, njegovo mesto je u njoj sigurno.
Ivan lenđer možda i najveće razočarenje u dosadašnjem delu sezone, obzirom da još uvek nije uspeo da ispliva „A“ normu za Rio. Nadajmo se da će se to desiti na ovom takmičenju i da će konačno početi da pliva bolja vremena. Na ovom SP nastupiće na 50m i 100m delfin stilom, a obzirom da je slobodni stil njegova druga disciplina, moguće je da ga vidimo u nekoj od štafeta.
Vuk Čelić će na ovom takmičenju plivati u tri discipline: 800m i 1500m slobodnim stilom, kao i na 200m leđno. Od njega se očekuje da potvrdi dobru formu i pokuša da se još više približi „A“ normi na 1500m slobodnim stilom(„B“ normu već ima). Za očekivati je da će nastupiti u nekoj od štafeta, najverovatnije 4*200m slobodnim stilom.
Boris Stojanović(50m slobodno) i Petar Petrović(100m leđno) će pokušati da na ovom takmičenju isplivaju „A“ norme u svojim disciplinama, pošto „B“ već imaju. Mislim da će to biti veoma teško. Takođe i od njih se očekuje učešće u nekoj od štafeta.
Stefan Šorak, Andrej Barna i Uroš Nikolić će plivati samo u štafetama, najverovatnije slobodnim stilom i eventualno u miksu.
Žene
Anja Crevar će na ovom takmičenju nastupiti u dve discipline 200m i 400m mešovito. Ona u rezultatima konstantno napreduje i ja lično očekujem da će do OI 2016. isplivati “A“ norme u obe konkurencije. Obzirom da nju za nešto manje od mesec dana očekuje SP u juniorskoj konkurenciji, moguće je da se na ovom seniorskom samo „pojavi“ i oseti kako izgleda najveće takmičenje.
Miroslava Najdanovski(50m i 100m slobodno), Katarina Simonović(200m i 400m slobodno) i Jovana Bogdanović(200m prsno), pokušaće da isplivaju najbolja ovogodišnja vremena i tako se domognu „B“ OI normi. Takođe, treba reći da će dve od naše četiri plivačice nastupati u miks štafeti 4*100 slobodno.
Štafete
Prema planu našeg saveza, trebalo bi da se pojavimo u četiri štafetne trke: 4*100m slobodno –muškarci, 4*200m slobodno- muškarci, 4*100 mešovito-muškarci i 4*100 slobodno-miks štafeta. Treba reći da će prvih 12 štafeta iz svake konkurencije sa ovog SP obezbediti plasman u Rio. Svakako da smo kompletni mi bi to već učinili na ovom takmičenju u disciplini 4*100m mešovito ali pošto nema Vjačanina, biće veoma teško. Petar Petrović ima oko 2,5 sekundi sporije vreme na 100m leđno od pomenutog Vjačanina i sa tim rezultatom teško da možemo među 12 najboljih. Takođe, treba reći da je ova štafeta planirana od strane našeg saveza, međutim u preliminarnoj najavi lista na SP, naše selekcije nema u ovoj trci. U zavisnosti od raspoloženja Velimira Stjepanovića, naša štafeta 4*200m slobodno možda može da iznenadi i domogne se prvih 12. Mislim da u trci 4*100m imamo najmanje šanse da se plasiramo među prvih 12, a u štafeti 4*100m slobodnim stilom-miks(nije olimpijska) šansu možda dobiju mlađe snage.