by Ivan Grozni » 06 Jun 2015, 19:19
Eto koliko jedna utakmica, četvrtina, napad u vaterpolu znači. Solnok je bio prvi u grupi pred meč u Rijeci, imali su prednost od 2 gola do poslednje četvrtine, imali su i poslednji napad sa igračem više za -1 i prvo mesto ali je brzoplet/tragičar bio naš Mitrović. Rezultat toga bio je pakleno težak put na F6 preko domaćina, Reka i u finalu Primorja/Juga. A mogli su direktno u polufinale pa na pobednika meča Eger - Jug. Na kraju ekipa koja je osvojila sve u najjačoj ligi Evrope završi F6 na poslednjem mestu.
Što se tiče formata takmičenja, mislim da nikome ne bi smetali Rusi (Sintez), Francuzi (Marseille) i Rumuni (Oradea) da ne postoji to pravilo, tj. ''ugovori'' za pojedine ekipe koje su višestruki prvaci Evrope. I onda imamo situaciju da Partizan ili Spandau bez obzira šta uradili u domaćim takmičenjima imaju zagarantovano učešće a tim koji je osvojio titulu u Srbiji ili Nemačkoj mora u kvalifikacije sa Rekom, Primorjem, Solnokom... Imali smo u poslednjih nekoliko sezona kvalifikacije koje su bile teže od takmičenja po grupama u LŠ.
I onda naravno navijačima Zvezde ili Radničkog smeta što Partizan ima obezbeđeno učešće, a još više im smeta kad čuju da bi pozivnice mogle dobiti ekipe poput Sinteza, Marseja, Oradee... A Zvezda opet u kvalifikacije. Da se ne lažemo, isto bi bilo i u obrnutoj situaciji.
Nikome ne pada na pamet da bi te ekipe mogle doneti dodatni kvalitet jer bi sigurno bilo ulaganja u te klubove i zvučnijih pojačanja. Postojao bi neki balans, više ekipa, više opcija za bolje igrače, veća konkurencija... Ovako imamo Reko koji pokupuje sve najbolje, ono što ostane ide u Solnok, Primorje, Jug...
I onda imamo komentare da to nema smisla i da su gluposti, a da omiljeni tim ima sigurno učešće niko ne bi ni obratio pažnju na učesnike. Niti bi ''raspravljali'' da li to ima smisla ili nema. Ja nemam ništa protiv novog formata, jedino moram prokomentarisati da su mi Holanđani ipak zalutali u društvo najboljih.