Board index Tenis Turniri

Teniske diskusije

Re: Teniske diskusije

Postby Houdini » 11 Sep 2011, 09:55

Ne znam da li ste vec vodili ovu diskusiju, ali mene zanima vase misljenje o nekom mom razmisljanju.

Bez ikakve namere da potcenjujem Federera koji je bez sumnje jedan od najboljih tenisera na svetu. Ali da li bi se toliko potenciralo da je on ubedljivo najbolji igrac svih vremena sa 16 GS titula, jedan jedini i nepobedivi, da je u njegovoj eri bilo dostojnog protivnika. Odnosno da li bi on mogao da uzme 16 titula da nije u naponu snage bio tacno izmedju povlacenja Samprasa i pojave Nadala.

Dok je on uzimao GS titule, njegovi najjaci protivnici su bili Roddick, Henman, Nalbandian. On nije imao ozbiljnijeg protivnika sve do pojave Nadala. Uporedite to sa sadasnjom erom Nadal, Murray, Djokovic i vidi se da je to nebo i zemlja.

Znaci Federer je sigurno jedan od najvecih igraca ikada, ali malo mi smeta to sto mnogi potenciraju da je nedodirljiv na tom mestu.
"Predmetna institucija, mahom ceremonijalnih nadležnosti..."
Studenti u saopštenju
Houdini

Postby M.S. » 11 Sep 2011, 11:15

Većinu svojih slemova Federer je uzeo posle pojave Nadala, zapravo. To što Nadal nije mogao 4- 5 godina ni da priđe finalima slemova na betonu je njegov problem. Tako isto možemo da kažemo da Nadal nije imao realnu konkurenciju na šljaci do "pojave" Đokovića i jednako je relevantno.

Sampras je imao dobru opoziciju. Ali, imao je paklen servis i vrlo brze betone da to potenciraju, plus Agasija koji je bio on i off, ni blizu tako predan kao Nadal, Ivaniševića koji ga se plašio ko đavola, Kurijera koji je spojio ukupno tri godine super tenisa, itd. Sama njegova igra je po mom mišljenju nekompletnija od Federerove.

Po mom mišljenju nije ubedljivo najbolji jer su među najboljima od najboljih samo nijanse u pitanju. I Novak je u svojoj najboljoj formi prilično respektabilan i mala je razlika sa Federerom u prajmu, pa ima 5x manje relevatnih titula. Pa tim pre kad se upoređuje sa Samprasom, Nadalom i drugima sa dvocifrenim brojevima. Argumenata o erama uvek je bilo i biće, ali kad nestane poslednji živi svedok njihovih igara, ostaće samo brojke i vreme koje su dominirali i proveli na vrhu. Po većini tih parametara je on najbolji. Meni je jako drago što se Novak tako neumitno približava nivelisanju h2h-a sa Federerom, kako zbog njega samog, tako i zbog demistifikacije tog uporednog kriterijuma, jer je upravo on argumentacija Nadalovaca da je baš njihov ljubimac najbolji svih vremena.

Federer je u poslednja dva meča sa Novakom pokazao vrlo jasno nešto što površnom oku možda izmiče u redovnim prilikama. Ako se ljudi pitaju kakav to igrač može dobiti Novaka u njegovom prajmu, onda je to svakako jedan takav- vrlo raznovrstan, brzih refleksa, odlične kretnje. Naravno da imam u vidu da je Novak dosta lenjo igrao prve setove tih mečeva, ali imam u vidu i to da Federer nema više 24 i nije ovo najbolje što je ikad mogao.
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

Postby jedaj » 11 Sep 2011, 12:54

Pa veliki Roger koji je Novaka dobio na RG i koji je realno bez obzira sto sam Novakov navijac i na USO trebao ladno
da ga izbaci definitivno nije zreo za penziju.E sada sto Djokovic ima preveliko strahopostovanje prema njemu je
realno njegov problem pa mu je u oba ova meca na pocetku davao vjetar u ledja.I da Roger je najveci,jedan jedini
i neponovljivi.
jedaj

Postby Goca_64 » 11 Sep 2011, 13:20

Znam da ce malo koga zanimati (iskljucujem Liv, Lokija i Jedaja :)), ali bih se osvrnula na, po meni, najveceg tragicara sinocnih polufinala, Marija...
Odgledah treci i cetvrti set i opet po stoti put ostadoh zaprepascena cinjenicom da jedan tako kompletan igrac sto se talenta, cistoce udaraca, fitnesa, inteligencije, ostaje bez finala i jos jedne prilike da pokaze da bi mogao biti visestruki GS osvajac.
Da li je taj momentum psihe ipak toliko bitan i toliko ga odvaja od prve trojice... bice da jest. Steta, zaista steta...
Ja, priznajem, nisam ni priblizno bila neko ko ga je gotivio, stavise, ali, od onomad, ne secam se tacno momenta, pocela sam nekako od prvobitnog sazaljenja da gajim kasnije cak i simpatije prema njemu.
Mozda sam se samo prisetila Noletovih bezbroj bolnih poraza od Fedala i njegove vecite trece pozicije, mozda sam bas tu nasla analogiju s Novakom... S tim sto je Endiju jos teze, on, za razliku od decaceta ima njih trojicu.
Ma kako bi on potencijalno bio tezi protivnik u finalu Novaku, ipak sam ga nekako potajno ocekivala, ali...
Gde je kljuc koji ce mu otkljucati odaje u kome borave prva trojica? ko to zna? Mozda ipak u nekom doktoru-vrachu koji bi mu se maksimalno posvetio i izbalansirao njegove amplitude koje idu od ekstremne manifestacije burnog temperamenta do potpune bezvoljnosti tj. letargije.
Steta, Endi... zaista steta.
"Ja sam ono što nema cenu - pošten i siromašan"
M. Selimović
"Sve ce proći. Ali, kakva je to utjeha?
Proći će i radost, proći će i ljubav, proći će i život.
Zar je nada u tome da sve prođe? "
M. Selimović
Goca_64

Postby M.S. » 11 Sep 2011, 14:06

Ne znam, Goco. Meni najveći tragičar ipak Federer. U svakom pogledu-na i izvan terena.

To da je u neravnopravnijoj situaciji od Novaka, nije tačno jer su jednog momenta bili u istoj polaznoj tački-tako blizu a tako daleko od dvojca. Pogodi ko je iskoračio i zašto. Meni Novak uvek bio i ostaje bolji igrač od Mareja i upravo te analogije koje se među njih nepravedno stavljaju na Novakovu štetu, i činile su da za Škota dugo već ne navijam i teško da hoću.

Marej ima sve, a opet je trojac u gotovo svakom važnom elementu bolji. Pa čak i tamo gde nije tako-gde Marej davi tempo ala Federer, ili artistički izvodi piruete na mreži, odlučuje onaj faktor X koji Marej nema.
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

Postby Gama » 11 Sep 2011, 14:12

Goco, :+1: za post. Postedela si me duzeg pisanja :biggrin:.

Stvarno steta, steta jer ima sve udarce.
Verovala sam da se desio neki klik u njegovoj glavi, a pogotovu posle Noletovog meca bila sam ubedjena da ce mu to dati dodatni vetar u ledja. Ali avaj, po ko zna koji put isti scenario.
A mozda je i njemu potrebno da dozivi vise ovakvih bolnih poraza da bi se probudio, razbesneo, sta li vec. Ko ce ga znati :dunno:
Za njega, u iducoj godini, bas ce vaziti ona - ili jesi ili nisi lav.
Gama

Postby harper lee » 11 Sep 2011, 14:29

Marej nema sampionski mindset i tesko da ce ga ikada steci. Kad ga covek vidi u ovakvom mecu da vec posle dva-tri gema, duva, hramlje, drzi se za ovaj ili onaj deo tela ne moze da se otme utisku da Endi vec od starta na terenu trazi izgovor za sebe u slucaju da stvari krenu naopako. Igrac koji ulazi u mec sa idejom da ce nesto mozda krenuti naopako nije igrac na kojeg se treba kladiti kad su veliki mecevi u pitanju jer mecevi na kraju GS turnira protiv igraca koji su po talentu podjednako kvalitetni gotovo po pravilu nisu straightforward mecevi vec je igrac prinudjen da hendluje i situacije kad je u zaostatku i kad je u prednosti. Ponekad cak i vise puta u toku meca. Endi je po mom shvatanju isuvise melanholican i refleksivan da bi se prepustio energiji koju veliki mecevi proizvode, isuvise razmislja unazad i zato tesko odrzava kontinuitet u koncentraciji. Zeli on da pobedi isto koliko i ova trojica koji su ispred njega ali je kod njega ta zelja precesto akademska stvar i tesko mu dolazi iz glave u reket.

Ali jednog dana kad bude pisao eseje o tenisu razbice i Novaka i Rafu i Feda za tri koplja. :biggrin:
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Postby Milutinov Tata » 11 Sep 2011, 14:32

Mari ne dozivljava "teske" poraze na terenu. Ja se ne secam njegovog bitnog meca da je bilo na noz, on je sve gubio "rutinski" kao i sinoc. Mozda jedino polufinale Vimbldona od Rodika, gde je izgubio TB u trecem i cetvrtom. Kada udjes u seriju koja traje godinama, pitanje je da li je samo glava, ili nesto drugo. Pitanje je koliko on veruje da moze, mislim da je njemu Nadal nocna mora i da ce od sada prizeljkivati Novaka u svom delu zreba.

Evo sada da se dopunim (gledao sam kosarku pa nisam imao vremena). Novak finale US Opena 2007, izgubio je 3-0, ali trebao je bar jedan set da uzme, sva tri su bila vrlo tesna i moze se reci da je bio skoro ravnopravan. Godinu dana kasnije Mari posle velike pobede nad Nadalom ulazi u finale, prvi set niz vodu, u drugom se drzi, ali TB mu izmice u poslednjem trenutku, treci ekzekucija. Nivo Federera daleko bolji 2007. Reakcija obojice. Novak ide na AO, igra savrsen turnir, dobija Federera u polufinalu 3-0, osvaja svoj prvi GS turnir. Mari, dolazi kao prvi favorit na AO, ispada u 1/8 od Verdaska.

Mislim da je ovo dovoljno. Ja sam licno bio zabrinut posle Novakovog prvog finala, jer je ono bio bas tezak poraz, ali on je pokazao sa 20 godina i mentalnu i igracku zrelost da na pravi nacin odreguje na to. Mari i dalje u svojoj 23-24 posle poraza u finalima GS nema odgovarajucu, sampionsku reakciju. Iako ga negde porede sa Lendlom mislim da to ne stoji. Mada je Lendl imao velikih problema da dodje do svog prvog GS trofeja, bar je imao velikih pobeda po polufinalima i generalno je sa Mekom dominirao turom u to vreme. Mari je za ove cetiri godine, uspeo samo dva puta da dobije veliki mec na slemu i da ne osvoji nijedan set u finalu. Mada ja i dalje verujem da ce jednom da mu se poklope stvari, Federer je stariji, po teoriji velikih brojeva mora jednom da pobedi Nadala, neko ce izbaciti Novaka ... Ali nemam iluziju da ce sam ili u paru sa nekim dominirati turom.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby jedaj » 11 Sep 2011, 16:10

Jbg velika je nesreca biti u eri Novaka,Feda i Rafe.Nocas sam se zaprepastio sa kakvom lakocom je Endi uspio upropastiti
brejk lopte,po prvi put sam se poceo preispitivati u vezi njega,medjutim sve to brzo prodje kada ponovo vidim njegov
temperement i takvu tehniku i cistotu udarca :lol: .Gubio je i Nole meceve i ponasao se gore od uvrjedjene zene da
bi postao ono sto jeste,cvrsto vjerujem i dalje ce taj momak sa potencijalom koji ima kao i sirinom istog u pogledu
razlicitih varijacija na igru postati osvajac GS kao i tog 2 mjesta.Mozda je sledeca godina prava prilika za to.Maki samo
naprijed jer ti si teniski plemic.
jedaj

Postby jedaj » 11 Sep 2011, 16:14

Jednog dana kada budem pisao uopstene teniske eseje necu ni da pomislim da pomenem ni u kakvom kontekstu
kontinentalni hvat :lol: .
jedaj

Postby Milutinov Tata » 11 Sep 2011, 17:15

jedaj wrote:Jbg velika je nesreca biti u eri Novaka,Feda i Rafe

Nemoj sada te Novakove fore :biggrin:
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Delester » 11 Sep 2011, 17:54

Houdini wrote:Ne znam da li ste vec vodili ovu diskusiju, ali mene zanima vase misljenje o nekom mom razmisljanju.

Bez ikakve namere da potcenjujem Federera koji je bez sumnje jedan od najboljih tenisera na svetu. Ali da li bi se toliko potenciralo da je on ubedljivo najbolji igrac svih vremena sa 16 GS titula, jedan jedini i nepobedivi, da je u njegovoj eri bilo dostojnog protivnika. Odnosno da li bi on mogao da uzme 16 titula da nije u naponu snage bio tacno izmedju povlacenja Samprasa i pojave Nadala.

Dok je on uzimao GS titule, njegovi najjaci protivnici su bili Roddick, Henman, Nalbandian. On nije imao ozbiljnijeg protivnika sve do pojave Nadala. Uporedite to sa sadasnjom erom Nadal, Murray, Djokovic i vidi se da je to nebo i zemlja.

Znaci Federer je sigurno jedan od najvecih igraca ikada, ali malo mi smeta to sto mnogi potenciraju da je nedodirljiv na tom mestu.

Moje razmisljanje o tvom razmisljanju je da si u pravu. Apsolutno ere nisu iste i ako treba da se povlaci argument neuporedivosti, to je zato sto je svaka naredna teza, to begin with. Mnogi strucnjaci ce reci i rekli su, da cak u periodu od 10 poslednjih sezona je doslo do neslucenih promena u igri, dok o nekoj daljoj proslosti price se razilaze u tacki gde se tvrdi da je rec o potpuno razlicitim sportovima. Po mom misljenju, federer je od perioda kada je harao nad uslovno receno "nejakima" napredovao i to gledamo danas. Mnogima je tesko da pojme da vise nema otresanja u zavrsnicama iz drugog razloga do njegove izrabljenosti. Moje je misljenje da je to prilicno iskljucivo. Ne trese ga staracka groznica i pad zivotnih i zdravstvenih parametara, cak ni mono ne pominje neko vreme.
Paradoksalno, napredak je rezultirao time da mu je ucinak makar za cetvrtinu manji u poslednjih 5 godina. Bice da je zbog velike koncentracije kvaliteta u vrhu, a ne zbog amortizacije i zamora kako mnogi vole da tvrde, vestackim disanjem mitovima.
Da li je fed trenutno goat po uspesnosti? Da. Hoce li da ostane dugo? Sumnjam. Da li je najbolji igrac? Ne, jer ga 18 puta ne bi drao niko, a nadal jeste.
Takodje mislim da je deplasirano koristiti argument njegove dominacije kada se nadal pojavio, kao nacin za pobijanje razlika medju erama, jedino ako ljudi ne ocekuju da tinejdzer uzima meru goatovima od starta. Takodje se selektivno brise razlika u godinama i dok se nadalu redovno oduzimala ekspertiza u napredovanju na svim podlogama, rogeru se dodavao alibi kroz zamor materijala i godine. Znaci, nije nadal napredovao nego roger ima tremor. Nije nadal dobio nego roger nije imao srece. Ovo zadnje je cak licno njegova interpretacija dvocifrenih poraza od nadala. Give me a break.
Taj covek je jedan od najspremnijih na turu, dan danas, sa unapredjenim elementima koji jednostavno ne dolaze do izrazaja jednako jer sada ima ko ce to da apsorbuje kao crna rupa. Zapravo ima ih nekoliko.
Djokovicev prajm i federerov prajm, ako je dozvoljeno fanovima da porede....za mene nije stvar da li je djokovic blizu ili manje blizu federeru. Mislim da ga je odavno pretekao. I to nije zato sto sam fanatik ili federerov hejter. Ili je federer kojim slucajem imao sezonu slicnu djokovicevoj ovoj nekada? Pobedjivao nadala u nizovima i slicno? Bichevao svoje replike zaredom? Na slemovima i tako?
Neko ce novakov pik nazvati prirodnom smenom i stafetom, ja, licno, nasilnim oduzimanjem pozicija u sveprisutnim prajmovima.
Merenjem slemova izmedju igraca koji su i dalje aktivni i izmedju kojih postoji nezanemarljiva starosna razlika se ne dobija nikakav rezultat. Djokoviceva 3 ili 4 slema mozda deluju kvartalno za federera, ali srazmerno tome se ima vremena za nesto vise. U daleko tezoj eri.
Jel igracina feki? Jeste. Jel vanzemaljac i bozanstvo?Hell nije, suvise mnogo puta su ga spustali prinudno. Red bi bio da se to ne pravda godinama.
.......................................................................................
http://www.pic4ever.com/images/snapoutofit.gif
Delester

Postby jedaj » 11 Sep 2011, 18:41

Houdini wrote:Ne znam da li ste vec vodili ovu diskusiju, ali mene zanima vase misljenje o nekom mom razmisljanju.

Hudini brate......vidio si sinoc da bog tenisa sa 30 godina gubi dobijen mec protiv broja 1 sa kakvom sezonom iza sebe.
Vjerovatno si gledao polufinale RG i izbacivanje Novaka na Fedovoj najneomiljenijoj podlozi sljaci.Covjek ima 16 GS-ova
skoro podjednako rasporedjenih na svim vrstama podloge i nije on kriv sto Djole,Rafa i Marej nemaju po 30 godina.
Jedini kontra-argument koji moze biti validan i protiv njega je medjusobni skor sa Rafom,a u tu imaj u vidu da je vecinu
tih meceva koje je od njega izgubio igrao na sljaci i tada je bio u naponu fizicke i igracke snage.Marej isto tako ima
bolji medjusobni skor od Feda pa po toj logici stvari mozemo reci da je bolji igrac od njega ali brate samo 1na1 :kos: .
Rafael ima 24 godine i sasvim dovoljno vremena da sa svojih 10 GS-ova dodje do 17 i tako ga pretekne medjutim tu su
trenutno Nole i Marej,i sto tako neko sutra moze reci........pa dobro da nije bilo Novaka prestigao bi najveceg ikada.
jedaj

Postby Starsica » 11 Sep 2011, 18:43

Rafael ima 24 godine

Korekshn, 25.
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby harper lee » 11 Sep 2011, 19:00

Istina je da je Fed u prvoj polovini karijere upao kao "sam za sebe po kvalitetu" igrac u odnosu na smenu generacija koja je trajala izmedju Samprasa i Agasija sa jedne i Rafe i Novaka s druge strane i u tim godinama je stekao status bozanstva jer mu konkurencija nije bila adekvatna. Medjutim, velika njegova zasluga je sto je prakticno samostalno izneo tenis na nivo koji je mladjim igracima podigao lestvicu veoma visoko da bi ga stigli i na kraju zaobisli. Dodatna zasluga je ovo sto Delester pise, kako se pojacavala konkurencija tako se i on par puta vracao jos bolji i jos motivisaniji da ne dozvoli da bude prevazidjen. To je dodatno ojacalo konkurenciju jer, iskreno, tenis ni danas kad Fed ima 30 godina ne bi bio isti da njega nema u zrebu. Ako nista drugo ne bismo imali prilike da gledamo ovakva dva epska meca sa Novakom u dva poslednja US Opena.

Ja inace nesto narocito ne obracam paznju na slabe ili jake ere. Konkurencija je takva kakva je i tu igrac sam ne moze nista da promeni osim da i u takvoj konkurenciji igra svoj najbolji tenis u tom trenutku. Svaka prica o najboljem teniseru/sportisti svih vremena je po meni totalno deplasirana jer sport iz mnogo razloga ne "sedi miran" vec se razvija i prakticno je nemoguce uspostaviti dovoljno precizne parametre za poredjenje igraca iz razlicitih generacija. Samim tim je takodje deplasirana i prica o ovakvoj ili onakvoj konkurenciji i to kolika je tezina ovog ili onog broja osvojenih GS turnira.

Federer je fantastican igrac i takodje je najuspesniji teniser u istoriji u nekoliko parametara (ukljucujuci i taj sa brojem GS titula) a da li ga to cini i najboljim svih vremena to niti znam niti me interesuje. Ono sto me interesuje je to sto sam imao i imam privilegiju da gledam njegov izuzetan tenis i smatram da bi tenis bio mnogo siromasniji da se on nije pojavio. Sve ostalo je, mislim, manje bitno od toga.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

PreviousNext

Return to Turniri