Houdini wrote:Ne znam da li ste vec vodili ovu diskusiju, ali mene zanima vase misljenje o nekom mom razmisljanju.
Bez ikakve namere da potcenjujem Federera koji je bez sumnje jedan od najboljih tenisera na svetu. Ali da li bi se toliko potenciralo da je on ubedljivo najbolji igrac svih vremena sa 16 GS titula, jedan jedini i nepobedivi, da je u njegovoj eri bilo dostojnog protivnika. Odnosno da li bi on mogao da uzme 16 titula da nije u naponu snage bio tacno izmedju povlacenja Samprasa i pojave Nadala.
Dok je on uzimao GS titule, njegovi najjaci protivnici su bili Roddick, Henman, Nalbandian. On nije imao ozbiljnijeg protivnika sve do pojave Nadala. Uporedite to sa sadasnjom erom Nadal, Murray, Djokovic i vidi se da je to nebo i zemlja.
Znaci Federer je sigurno jedan od najvecih igraca ikada, ali malo mi smeta to sto mnogi potenciraju da je nedodirljiv na tom mestu.
Moje razmisljanje o tvom razmisljanju je da si u pravu. Apsolutno ere nisu iste i ako treba da se povlaci argument neuporedivosti, to je zato sto je svaka naredna teza, to begin with. Mnogi strucnjaci ce reci i rekli su, da cak u periodu od 10 poslednjih sezona je doslo do neslucenih promena u igri, dok o nekoj daljoj proslosti price se razilaze u tacki gde se tvrdi da je rec o potpuno razlicitim sportovima. Po mom misljenju, federer je od perioda kada je harao nad uslovno receno "nejakima" napredovao i to gledamo danas. Mnogima je tesko da pojme da vise nema otresanja u zavrsnicama iz drugog razloga do njegove izrabljenosti. Moje je misljenje da je to prilicno iskljucivo. Ne trese ga staracka groznica i pad zivotnih i zdravstvenih parametara, cak ni mono ne pominje neko vreme.
Paradoksalno, napredak je rezultirao time da mu je ucinak makar za cetvrtinu manji u poslednjih 5 godina. Bice da je zbog velike koncentracije kvaliteta u vrhu, a ne zbog amortizacije i zamora kako mnogi vole da tvrde, vestackim disanjem mitovima.
Da li je fed trenutno goat po uspesnosti? Da. Hoce li da ostane dugo? Sumnjam. Da li je najbolji igrac? Ne, jer ga 18 puta ne bi drao niko, a nadal jeste.
Takodje mislim da je deplasirano koristiti argument njegove dominacije kada se nadal pojavio, kao nacin za pobijanje razlika medju erama, jedino ako ljudi ne ocekuju da tinejdzer uzima meru goatovima od starta. Takodje se selektivno brise razlika u godinama i dok se nadalu redovno oduzimala ekspertiza u napredovanju na svim podlogama, rogeru se dodavao alibi kroz zamor materijala i godine. Znaci, nije nadal napredovao nego roger ima tremor. Nije nadal dobio nego roger nije imao srece. Ovo zadnje je cak licno njegova interpretacija dvocifrenih poraza od nadala. Give me a break.
Taj covek je jedan od najspremnijih na turu, dan danas, sa unapredjenim elementima koji jednostavno ne dolaze do izrazaja jednako jer sada ima ko ce to da apsorbuje kao crna rupa. Zapravo ima ih nekoliko.
Djokovicev prajm i federerov prajm, ako je dozvoljeno fanovima da porede....za mene nije stvar da li je djokovic blizu ili manje blizu federeru. Mislim da ga je odavno pretekao. I to nije zato sto sam fanatik ili federerov hejter. Ili je federer kojim slucajem imao sezonu slicnu djokovicevoj ovoj nekada? Pobedjivao nadala u nizovima i slicno? Bichevao svoje replike zaredom? Na slemovima i tako?
Neko ce novakov pik nazvati prirodnom smenom i stafetom, ja, licno, nasilnim oduzimanjem pozicija u sveprisutnim prajmovima.
Merenjem slemova izmedju igraca koji su i dalje aktivni i izmedju kojih postoji nezanemarljiva starosna razlika se ne dobija nikakav rezultat. Djokoviceva 3 ili 4 slema mozda deluju kvartalno za federera, ali srazmerno tome se ima vremena za nesto vise. U daleko tezoj eri.
Jel igracina feki? Jeste. Jel vanzemaljac i bozanstvo?Hell nije, suvise mnogo puta su ga spustali prinudno. Red bi bio da se to ne pravda godinama.