by CRNO BELI SVET » 07 Sep 2011, 22:28
Problem golmana u našoj repreentaciji je prisutan godinama...
I u vreme stare Juge koje pamtim iz dečijih dana, još od Ivkovića, Omerovića, Stojanovića, Pandurovića, Milojevića itd... mi nikad nismo imali kompletnog golmana...
Kakvo je trenutno stanje, nabrojana imena u prethodnom pasusu su definitivno klasa iznad, ali kako god da okrenemo, lično mislim da ni u najavi ne postoji golman koji može da isprati kvalitet poslednje linije našeg tima.
Kako je Mali Buda to lepo objasnio, u savremenom fudbalu golman bukvalno ima ulogu libera u situacijama kada poslednja linija stoji visoko. Tu karakteristiku, da izlazi na duboke lopte iza leđa poslednje linije, od reprezenttivnih golmana je u poslednjih par godina posedovao jedino Đuričić, ali što zbog toga što sam u ovom slučaju subjektivan zbog poznanstva sa dotičnim, a pre svega zbog toga što je i on sam pošteno istakao da ne treba da bude na spisku zbog nerešenog statusa u klubu(to je posebna priča, zbog čega je najbolji golman porugalske lige izgubio mesto u timu, neko bi rekao da je takav slučaj jedino moguć u Srbiji, ali nije tako...), ovde stajem sa pominjanjem njega kao potencijalnog rešenja...
Ja bih se ovde osvrnuo na golmana kluba za koji ja navijam, a koji je potencijalno rešenje za gol reprezentacije.
Vladimir Stojković možda i jeste prvi golman reprezentacije Srbije, ali ne zbog svog preteranog kvaliteta, već zbog jako loše konkurencije.
Samo u prethodna 3 evropska meča i jedan domaćeg prvenstva, Stojke je napravio niz kardinalnih grešaka.
Od parabole koja ga je "zaobišla" iako je bio na dva metra od gol linije, jer je "ležao" na petama, preko indirektnog udarca zbog nedostatka koncentracije u datom momentu, do neozbiljnih reakcija protiv Slobode kod oba primljena pogotka, a ne treba zanemariti i nesigurnost koju je svojim linijašenjem uneo ekipi u Dablinu.
To su neki najnoviji biseri Stojketa, ako malo duže gledamo ima ih i mnogo više.
Moja osnovna zamerka njemu, a to bi se moglo preneti i na Jorgačevića, kvalitetni golmani nedozvoljavaju da im zuje oštre bočne lopte kroz njihovih desetak metara, ili još gore da se zakucaju na liniji, a bočni pas im klizi kroz peterac.
Điđi Bufon je to objasnio u onom beogradskom meču u kvalifikacijama za WC 2002, kako vrhunski golman treba da "pokriva" zonu svog delovanja.
Trenutno rešenja nema, ne vidim k'o bi mogao da donese tu defanzivnu kompaktnost u skladu sa rejtingom naše poslednje linije, Stojković to sigurno nije, Bajkovič još manje...
San koji sanjaš sam je samo san. San koji sanjamo zajedno je stvarnost.