harper lee wrote:mastro mostro wrote:Da je imao ideju i hrabrost da povede odgovarajuće igrače i da ih smisleno i planski rotira Duda ne bi ni došao u situaciju da mu se dva beka povrede. To je suština. mnogo je opcija imao ali ih on tvrdoglavo nije koristio. Protiv Slovenaca se videlo da je čak i Bjelica mogao da rastereti Tea banalnog prevođenja lopte pod pritiskom, da je mogao da bude alternativni plej gde bi Teo bio skoncentrisan na egzekuciju, što bi uz Tepića i minijature Markovića (koji opet nije bio dovoljno iskorišten sa naše a maksimalno je sjeban sa protivničke strane) i uz bolje rešenje umesto Paunića i RAšića, mi bi imali zajebanu spoljnu liniju.
Duda je osmislio rešenja koja su se i napadački i odbrambeno , i personalno i timski, pokazala kao mnogo loša i pogrešna.
Nedovoljno inteligentna selekcija igrača i pogrešna strategija podele minutaže i uloge na parketu, gde se sve svelo da Teodosić izmišlja igru na licu mesta, a sve to pod maksimalnim pritiskom kao posledice dobrog skautinga protivnika.
Jedino sto se protiv Slovenaca (i zadnjih nekoliko minuta protiv Grcke) videlo je da nam je svaki prenos preko pola bio na ivici izgubljene lopte. Ume Bjelica da zadrzi loptu u driblingu ali nemojmo da preterujemo, u nekoj ozbiljnoj utakmici satrli bi ga zonskim presingom ili uguravanjem niskih plejeva u njegov cilindar. Pri cemu se slazem da je Bjelica iz raznih razloga ostao potpuno neiskoriscen i kod Dude se za sve ove godine nije videla nikakva ideja sta da radi s njim u napadu. Istini za volju i sam Bjelica je ostao nekako nedorecen, nedovoljno dobar sut da bije iz coska, nedovoljno snage i zelje da ledjima igra na cuvare koji su po pravilu nizi od njega, nedovoljno dobra kontrola lopte da bi igrao neke minute na kecu. Njegov razvoj je Kari odlicno poceo ali ga je prerano zavrsio jer imam utisak da se Bjelica jako slabo snalazi u igri ukoliko nema loptu mnogo u rukama, sto mu je ostala navika iz Karijevih dana u Zvezdi, a to mu u ovom Dudinom timu niko nece dati. Za njega je pitanje karijere da nadje slabiji tim gde ce biti jedan od bitnih igraca. Jedino sto je odradio na ovim prvenstvima za ovo minuta sto je imao je zapravo skok. Isuvise malo.
Sviđa mi se način na koji sada komuniciramo. Mislim da je to najvažnije i za pohvalu.
Kada je riječ o Mastrovom postu, istakao bi dio za Bjelicu, definitvno i sam se pitam zašto se nije mogao više koristiti u napadu, bilo u prevođenju lopte, piku ili igrom leđima. Na ovom prvenstvu on je u napadu sveden na ulogu Kešelja, a to je grijeh. Kada je riječ o odbrani, mora se priznati da je on možda i jedini igrač koji se nije prezao pravljenja faulova, pa mu i to nije išlo u prilog jer je gubio kontinuitet.
Kada je riječ o ostalim igračima mislim da su tu napadačke uloge i bile dobro odmjerene, u skladu sa napadačkim kvalitetima i skrivanjem nedostataka. Naravno, ovo se odnosi do perioda preokreta, utakmice sa Francuskom.
Kada je riječ o odbrani, stvarno nemam realno objašnjenje, lako je reći nije funcionisala odbrana od pika, kao ni zona, to je tako lako uočljivo da ne mogu da vjerujem da je dijagnoza tako jednostavna. A definitvno je kompozicija našeg tima i postavljena da neki igrači, bar u teoriji, maksimum odigraju u presingu, čvrstoj odbrani i skoku koji proizilazi iz iste. Da le je moglo da se predvidi da ćemo biti toliko loši u odbrani ne znam, ako jeste onda je definitivno trebalo ili više raditi na odbrambenom segmentu, kombinovanim odbranama, zonama, rotacijom igrača na više pozicija ili mijenjati kompoziciju tima. Lako je sada pametovati, ali naša spoljna linija ovakava kakva je mislim da bi odlično funkcionisala da smo imali dominantnijeg odbrambenog igrača na poziciji 4 ili 5. Nekoga ko je mogao da izbrani pik koliko toliko, ko je mogao da u situaciji kada je odbrana izigrana uhvati skok kada nije postavljen i da bar povremeno bude opasnost za bekove koji prodiru do table. Ja se ne sjećam situacije da smo i jednom vidjeli nešto tako od naših visokih igrača. A da smo se mogli osloniti na to imali bi sigurno mnogo brža i ranija otvaranja kontre, naročito od Kešelja, Paunića pa čak i Savana i Bjelice, Teo bi imao mnogo više prilika da dijeli lopte na otvorenom terenu, a tu mislim da je neprevaziđen u Evropi. Sve u svemu bar ovaj segment bi nam donio +15 poena bolji rezultat u nekim mečevima što bi i pored svih problema tokom prvenstva moglo da nam da zadovoljavajući plasman. Evo dok pišem ovo ispada kao da govorim o Darku, a vjerujem da bi tandem Raduljica i Raković umjesto Bobija i Koste bio dovoljan.
Još jedna stvar za koju odgovornom držim selektora je što nisam vidio želju da se promjeni filozofija igre i napada, da se ekipa drži pod kontrolom, kao da su ruke dignute već nakon prvog težeg poraza.
Neću da maštam o razlozima, vjerujem u selektorovu priču da najbolje ekipe igraju na veliki broj poena, kako on nije mogao da primjeti da ovakvi nismo velika ekipa i zašto nije napravio zaokret ne znam ali tu niko drugi nije kriv.