nedelja 6.11.2011 | 09:12
NBA: Igrači odbili ponudu vlasnika
Izvor. B92 | AK
Unija NBA igrača odbila je ponudu vlasnika klubova koja ima daje do 51% od profita, a ukoliko je ne prihvate do srede, imaće garantovano samo 47%.
Komesar NBA lige Dejvid Šterd odbio je da ponudu klubova okarakteriše kao ultimatum, istakavši da su vlasnici spremni na dogovor.
“Želimo da omogućimo Uniji igrača dovoljno vremena da razmotre našu poslednju ponudu, nadamo se da će je prihvatiti”, rekao je Štern.
Predsednik Unije igrača Derek Fišer jer rekao da su igrači ponudili fer sistem od oko 51% zarade za njih. Ponudu NBA lige je okarakterisao kao “sistem koji nije fer” jer profit u stvari deli na po 50 procenata.
“Napravili smo korake koje smo morali kako bi ovaj dogovor učinili ekonomičnijim. Danas je bio još jedan tužan dan za naše navijače, za radnike u arenama, na parkinzima. Veoma frustrirajući dan. Mi smo pokazali dobru volju da postignemo dogovor večeras, a nismo ga za zatvorili jer smo na gubitku”, istakao je Fišer.
Predstavnici igrača i vlasnika klubova su razgovarali sa federalnim posrednikom Džordžom Koenom više do osam sati, a Štern i Koen su ponudili šest “šta ako” preporuka za raspodelu profita i “seleri kep” sistema.
Štern i vlasnici su prihvatili prvih pet i poslaće formalni predlog igračima u nedelju, iako nije prihvaćen u subotu.
“Mislim da je fer da kažem da je govoreći u ime Unije igrača, advokat Kesler odbio preporuke koje smo dogovorili mi i medijator. Ali nada je večna i voleli bi da vidimo da Unija prihvati predlog koji je na stolu”, rekao je Štern.
Iako insistiraju na maksimalnoj raspodeli pola-pola, vlasnici klubova će igračima ponuditi uslove koji predviđaju da će oni moći da dobiju između 49 i 51 procenta prihoda lige. To nije impresioniralo Fišera.
“Nema šanse da bi mi ikada dobili 51%, zato to nije dobra ponuda”, rekao je predsednik Unije igrača koji su tražili 52,5% profita, jer su u prethodnom ugovoru imali garantovanih 57%.
Štern se ipak nada da će igrači i vlasnici postići dogovor narednih dana.
“Neću da nagađam kolike su šanse za dogovor. Mi želimo da igrači igraju, želimo da imamo seznu. Ovo su uslovi koje smo spremni da prihvatimo i imamo što je više moguće utakmica”, rekao je komesar NBA lige.
The End.