balkanski spijun wrote:Njeguska kobasica.
10 kgsvinjskog mesa,od buta,plecke(odstaniti zilice I ako je mnogo masno)
5 kg ledjne slanine
Samleti na 10 promer Ili iseckati na komade izmedju 8 I 10.
Dodati
45 gr.bibera
300 gr soli
60 gr.belog luka
1,5 kadula secera
Punis u tanka creva.
Dimis je nedelju dana,izjutra I predvece oko 4 sata.Ja ptaktikujem da je dim 10 dana sa manje dima oko 3 sata,ujutru I uvece.
.
Ja je pravim od plecke, slanine (od buta pravimo prsut) I mesa koje ostane nakon obrade prsuta, pecenice itd. Takodje ubacim gusu. Meso I slanina je najbolje isjeckati na komadice, odstranjujuci sitne zile.
Zacini po zelji, a otprilike ovako kako je balkanski napisao. Dosta ljudi kod nas stavlja I junetinu dodatno, mada ja to ne volim. Kad se meso dobro izmijesa treba dodati malo vode I ostaviti preko noci prije no sto se napune crijeva. Ja volim da dodam vise bijelog luka.
Takodje, ja ne volim kad je previse mesnata, volim da kroz nju bude dosta slanine.