by Pit Bull » 13 Aug 2025, 00:26
Bez nekih wow iznenadjenja u ovoj rundi kvalifikacija, ali bilo je par neocekivanih rezultata.
Prolaz Kairata je vjerovatno na papiru najvece iznenadjenje, mada u praksi i ne bas toliko. Sa izuzetkom prosle sezone, ovaj Slovan je u Evropi sluzio samo da pobjedjuje Zrinjski. Podsjecaju me neodoljivo vec godinama na Djurattijev Partizan. Dovoljno jaki da osvajaju titulu u Slovackoj, dok u Evropi prolaze na racun titule taman toliko da udju u grupe, a tamo patos i brukanje. Kazahstanci s druge strane bas fina turneja u ovim kvalifikacijama. Prvo izbacili Olimpiju, pa nadoknadili -2 protiv Kupsa i sad ovo. Imaju nekog napadaca devetku sto je valjda nacionalni talenat. Momak juce napunio 17 godina. Dao je gol iz penala u prvom mecu u nadoknadi kao da ima 35 godina. I veceras je zveknuo jednu u 85. minuti i umalo pogodio.
Kopenhagen oduvao Malme sa terena... Vidjeti 5-0 u ovoj fazi kvalifikacija je svakako za rubriku vjerovali ili ne. Ferencvaros isto ocekivano... Pisao sam vec da je ovo igracki jedan od najslabijih timova Ludogoreca unazad 5-6 godina. Plus sam ih gledao protiv Rijeke. Nista ni sa cim. Sluzice u Ligi Evrope za popravljanje gol razlike jer sumnjam da mogu ispasti od Skendije. Karabag rutinski i o Pafosu je vec ispisano sve sto treba. Dosta interesantan projekat koji raste iz godine u godinu. Vjerovatno su jos zeleni da izbace Zvezdu, ali ulazak u LE je vec sada ogromna stvar i prilika da se pozicioniraju u vrhu drzave.
U nesampionskom dijelu Fenerbahce dobio derbi runde u ociglednom spektaklu. Vidjecemo moze li Murinjo nakon 100 godina da vrati Kanarince u Ligu sampiona. Ozbiljnu ekipu imaju na papiru. Ako nista, otisli su korak dalje nego lani... Benfika i Rendzers rutinski opravdali status favorita, a Briz je uspio da se vrati iz provalije protiv Salzburga veceras.
Sto se tice plej-ofa, rekao bih da su Zvezda i Seltik daleko najveci favoriti za ulazak u ligaski dio... Seltik je vec imao ono kosmarno i dramaticno iskustvo sa Karagandijem u istoj ovoj fazi takmicenja, ali sada je prva u Glazgovu i mislim da ce imati dovoljan kapital pred revans. Bodo/Glimt bi me isto (neugodno) iznenadio ako ispadne od Sturma... Nakon serije odlicnih sezona u Evropi i titula u Norveskoj, vjerujem da je vrijeme da to naplate ulaskom i u Ligu sampiona. Sturm nit' smrdi nit' mirise u ovoj Evropi zadnjih godina i mislim da bi u Norveskoj mogli proci k'o bosi po trnju.
Ferencvaros-Karabag i Kopenhagen-Bazel mi je 50-50. Karabag je zadnji put prije tri-cetiri godine izbacio Ferencvaros u kvalifikacijama za Ligu sampiona i ne bi me cudilo da se istorija ponovi. Cak sam blize tome nego prolazu Madjara. Mislim da je Karabag kompaktniji tim i da ce izboriti drugi put u istoriji LS... A ovamo Kopenhagen-Bazel me ne bi cudilo da vidimo 10 golova u dvomecu. Rekao bih na prvu da je Kopenhagen ozbiljniji tim, ali Bazel je bio nekoliko godina u provaliji i vidjecemo da li je povratak na velika vrata tu.
Sto se tice nesampionskog dijela, apsolutni derbi plej-ofa Lige sampiona je Fenerbahce-Benfika. Mislim da Murinju ide u prilog sto je prva u Istanbulu i ako uspije da dobije kuci, imace finu sansu da tamo zacementira sve prilaze golu i da odigra "ono svoje". Prizeljkujem takav scenario... Jer sa Murinjem bi Liga sampiona dobila na jos vecoj drazi, pogotovo sa takvom fan bazom i ludilom koje donosi Turska sama od sebe. Benfika mi je onako "meeh".
Rendzers-Briz bi isto trebalo da bude zabavan dvomec. Rendzers samo jednom igrao LS u ovih 6-7 godina koliko su konstantno prisutni u Evropi i na velikoj sceni. Imali su dosta jakih rezultata u Ligi Evrope ukljucujuci i jedno finale, ali su uvijek bili "mrtvi" u ovoj fazi kvalifikacija. Protiv Panatinaikosa su bili losiji tim u dvomecu, a protiv Plzenja nisam ni minut pogledao. Briz je ozbiljna ekipa, ali vidjecemo. Dao bih minimalnu prednost Belgijancima iako bi jasno vise volio "Policajce" u LS.
▒▓█ P █ A █ R █ T █ I █ Z █ A █ N █▓▒