Board index Košarka Reprezentacije

Kosarkaska Reprezentacija Srbije

Re: Kosarkaska Reprezentacija Srbije

Postby Tegi » 13 May 2025, 20:10

Ulaskom večitih u EL, povratkom gomile domaćih igrača u Srbiju, pa i ulaskom Čovića u savez... dosta se promenila situacija u odnosu na ranije kvalifikacione cikluse.

Mislim da nam novembarski i februarski termin uopšte nisu problem kakav su bili u prvim kvalifikacionim ciklusima, što protekle kvalifikacije za EB i nagoveštavaju.

Problem je što se ukrštamo sa dve ekipe koje imaju tradiciju rutinskih prolazaka na velika takmičenja (znam, Litvanija se zlopatila protiv Danaca, ali tome ima dobrih 4-5 godina) i koje nam neće biti laki fit ni da igramo u skoro najjačim ni u mešovitim sastavima.

Recept je jednostavan, krenuti sa svim raspoloživim snagama u prva dva termina i tu nas 4-0 dovodi u situaciju da ne moramo da igramo biti ili ne biti mečeve protiv Litvanije i Italije kao što smo pre 3 godine igrali protiv Grčke i Turske.

Ne sumnjam da će smrdljivi Turci izlobirati da protiv nas igraju u terminima kada će moći da dovuku igrače iz Fenera, Efesa i Paoa. Sa druge strane, Bosna bi mogla da bude osakaćena izostancima Muse i Kamenjaša uz igrače koji su u Americi. Reprezentacijama strukturiranih oko 4-5 odličnih i 4-5 prosečnih klupskih igrača najmanje odgovara ovakav sistem takmičenja. Imali su sreće što je kod Hrvata taj jaz što veći.

Setiti se Belgije kojoj su pred poslednja 2 prozora dva najbolja igrača Obasohan i Bako otišla u EL timove... raspali su se potpuno.
Last edited by Tegi on 13 May 2025, 20:36, edited 1 time in total.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Hajzenberg » 13 May 2025, 20:12

Deksi, imaju i te pretkvalifikacije za OI koje bismo mi sigurno igrali ako ne daj Bože ne odemo u Katar i koje bismo sigurno odnosno verovatno prošli ali je veoma upitno da li bismo posle prošli i glavne kvalifikacije, zbog mnogo razloga. Na samom SP će 2 evropske ekipe izboriti LA a ne 3 kao što je bio slučaj prošli put jer je FRA bila domaćin Igara. Svi ostali u kvalifikacije.

Možda ne bude Island nego VB koja nije ništa lošija a i mi se sa njima stalno vucaramo. U principu u ovim i ovakvim kvalifikacijama ne samo da nema lakih gostovanja nego ni domaće utakmice nisu uvek unapred dobijene. Taj Island je znao da dobije kući recimo Italiju a Grčka je padala u Engleskoj. I Island i VB su na EP.

Ovde samo pamet u glavu i da se napravi plan i program jer ako se bude sve lomilo preko noći, ako se otkazi igrača budu nagomilavali i tome slično problem će biti veći nego u prethodna dva ciklusa.

Nego mene nervira sam žreb kao žreb, stotine sam žrebova u životu ispratio bilo klupskih bilo reprezentativnih, pa jbg jedno 70% tih žrebova ne samo da nam nije bilo naklonjeno, nego naprotiv. Malo sad detaljnije uđoh u analizu svih grupa, pa ovo je još smešnije na prvi pogled gde su neki ušli i šta su dobili i još žalosnije šta neko drugi dobije, ne mislim samo na nas nego i direktno i na naše rivale naravno. Španija i Grčka se spajaju i na EP i u ovim kvalama za SP, isti slučaj sa Francuzima i Slovencima, veseli Bosanci ne zna se da li je gore na EP ili sada na ovom žrebu...imaš po 75% verovatnoće da iz dva različita šešira ne izvučeš nekoga koga ne treba i upravo se to događa. Jednom bre da dobiješ "krštenu" grupu sa recimo Izraelom i Kiprom a posle da ideš na Letoniju i Poljsku recimo :biggrin: ono što je dobila Nemačka iz istog tog prvog pota.

Pre onih prošlih kvalifikacija pisao sam da bi jedini poželjni porazi bili od direktnih rivala Grka, Turaka i Letonaca i to u gostima naravno i sa odgovarajućom koš razlikom ali mi se pogubismo protiv Belgije ali zato se spasosmo protiv Turske, išli su nam još tu neki rezultati na ruku i izvukosmo se ali neće tako biti uvek. Ključ bi mogao biti da se BIH i VB/Island dobiju po dva puta a protiv ostalih neki egal uz naravno podnošljive poraze na gostovanjima kod tih ekipa jer biće tu klizanja ostalih selekcija i u Sarajevu/Tuzli i u Rejkjaviku i u Njukaslu ili gde već Englezi igraju. Ukrajina ako upadne svakako igra negde van svoje zemlje ali može nekoga da iznenadi.

Apsolutno se slažem da nam start 4-0 donosi mnogo toga, ako se sećam Tegi i pre par godina na početku tih kvalifikacija si to isto apostrofirao ali što su naši sasvim drugo odigrali i posle upali u probleme druga je priča. Videćemo kakav će raspored biti odigravanja utakmica.
Last edited by Hajzenberg on 13 May 2025, 20:21, edited 1 time in total.
Hajzenberg

Postby Tegi » 13 May 2025, 20:19

Treba reći da nas je žreb za SP na Filipinima neverovatno usrao.

Dobili smo Filipine iz prvog šešira, Portoriko iz četvrtog. Plus su u dve grupe sa kojima smo se ukrštali jedine ozbiljne reprezentacije bile USA i Litvanija dok si na Okinavi i Indoneziji imao 2 kotla: Nemačka, Slovenija i Australija u jednom i Španija, Brazil, Kanada, Letonija i Francuska u drugom.

Da ne govorim što nas je prethodnog leta ukenjalo da premorena Litvanija krajem juna-početkom jula ide u San Huan napaljenom Portoriku što nam je u Lilu umesto paklene grupe i jurenja -25 protiv Amerike donelo praktično automatski prolaz u četvrtfinale.

Žreb za polufinale OI ne bih smatrao nesrećom već nameštaljkom.

Treba spustiti loptu oko predstojećih kvalifikacija. Mnogo se pročistila situacija prethodna 2 leta, imamo dosta igrača u Beogradu, plus Gudurića i Milutinova koji su spremni iz aviona da igraju, plus Avramovića.

Čović je sigurno i dalje najmoćniji u Zvezdi, neće dozvoliti da se blamira kao predsednik KSS-a. Sa druge strane, Željko je puštao Lundberga i Bongu da igraju nebitne mečeve, pustiće valjda i Vanju, Pokua, eventualno još igrača ako ga budemo vratili.

Treba sačekati leto i videti gde će Petrušev, kao i neki igrači iz konkurentskih selekcija poput Kamenjaša ili Garze.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Hajzenberg » 13 May 2025, 20:26

Ma lako ćemo mi za te "završne" turnire nego nam daj malo sreće u kvalifikacijama kada smo u istim zbog raznih razloga uvek nekompletni i nespremni. Treći put se igraju ove kvale za SP a mi nijednom baš miljenici fortune. Daje neku solidnu nadu to što si naveo u pretposlednjem postu da se ipak malo ozbiljnije u Savezu radi po pitanju kvalifikacija a pogotovo sada kada imamo baš ozbiljan žreb ne bi trebalo da izostanu neki dogovori i da se baš onako radoholičarski pristupi ovom ciklusu.
Hajzenberg

Postby Tegi » 13 May 2025, 20:33

Mi smo za SP u Kini imali prelak žreb, konkurenti za 3. mesto su nam bili Gruzija i Izrael koji je tada bio mnogo slabiji nego danas.

Ali smo se na nekim gostovanjima baš blamirali i prosuli par dobijenih utakmica.

Problem je nastao što je Sale u tada evrokupaški Bajern doveo osnovu koju je planirao da iznese kvalifikacije: Jović-Lučić-Mačvan, plus Raduljica koji je igrao na Istoku i još uvek bio blizu prajma. Međutim, ta trojka iz Bajerna se teško ispovređivala, a Sale je ubrzo dobio otkaz i onda su tu uskakali neki danas pomalo zaboravljeni igrači.
Tegi

Postby Olimp » 13 May 2025, 20:41

Bolesno koliku smo nesreću imali.
Sreća da je onaj egomanijak na čelu saveza pa očekujem da i njegov klub da sve igrače bar jednom.
Biće jako bitno da Zvezda i Patizan imaju puno domaćih one tamo sezone
Olimp

Postby Lester Bo » 13 May 2025, 20:59

Tegi wrote:Treba reći da nas je žreb za SP na Filipinima neverovatno usrao.

Dobili smo Filipine iz prvog šešira, Portoriko iz četvrtog. Plus su u dve grupe sa kojima smo se ukrštali jedine ozbiljne reprezentacije bile USA i Litvanija dok si na Okinavi i Indoneziji imao 2 kotla: Nemačka, Slovenija i Australija u jednom i Španija, Brazil, Kanada, Letonija i Francuska u drugom.

Da ne govorim što nas je prethodnog leta ukenjalo da premorena Litvanija krajem juna-početkom jula ide u San Huan napaljenom Portoriku što nam je u Lilu umesto paklene grupe i jurenja -25 protiv Amerike donelo praktično automatski prolaz u četvrtfinale.

Žreb za polufinale OI ne bih smatrao nesrećom već nameštaljkom.

Treba spustiti loptu oko predstojećih kvalifikacija. Mnogo se pročistila situacija prethodna 2 leta, imamo dosta igrača u Beogradu, plus Gudurića i Milutinova koji su spremni iz aviona da igraju, plus Avramovića.

Čović je sigurno i dalje najmoćniji u Zvezdi, neće dozvoliti da se blamira kao predsednik KSS-a. Sa druge strane, Željko je puštao Lundberga i Bongu da igraju nebitne mečeve, pustiće valjda i Vanju, Pokua, eventualno još igrača ako ga budemo vratili.

Treba sačekati leto i videti gde će Petrušev, kao i neki igrači iz konkurentskih selekcija poput Kamenjaša ili Garze.

Dobro na Filipinima smo imali ajde da kažeš skroz otvoren put do četvrtfinala,ali opet jedan kiks i najverovatnije ideš na SAD tamo.

I taj kiks se desio.

Seti se atmosfere posle Italije i raspoloženja koje je bilo ,Kari izlapotina i maltene bolje da izgubimo od Dominikane i Taunsa,zavšimo priču nego da se blamiramo u četvrtfinalu.

E onda Litvanci dobijaju Amere ,naši pregaziše Dominikanu i u četvrtfinalu i polufinalu odigrali bolesno dobre partije,a Kari čitav svoj mandat od kako je zaseo ponovo na klupu okrenuo naglavačke u pozitivnom smeru.

Da za Pariz su se makar sa te strane poklopile kockice,bolje Portoriko nego Litvanija u svakom slučaju,koji bi nesumnjivo dodatno zakuvali grupu.

Delim mišljenje o okolnostima koje su se promenile i koje bi sa te strane trebale biti olakšavajuća okolnost pred predstojeće prozore,pre svega u delu da ćeš mnogo lakše nastupiti sa onim najboljim što imaš na raspolaganju.

A oko ovog drugog dela,ne znam,nisam pametan uopšte možemo li mi bez Jokića i Bogdana da rutiniramo na gostovanjima Bosnu i Tursku.

Nemamo veliki uzorak,ovo Finska,Danska,Gruzija nije ništa.

Ovo što kažeš,ti u večitima imaš 5-6 igrača koji mogu igrati zapaženu rolu u tim prozorima.U Zvezdi pre svih pomenuti Petrušev,šta god mislili o njemu mislim da bi bio statistički svakako najbolji igrač tog tima, zatim Dobrić i Davidovac,eventualno Mitrović ako budemo deficitarni na visokim pozicijama,a u Partizanu imaš samo Marinkovića,videćemo može li se još neko osposobiti ,pre svih Pokuševski mi tu deluje najbliži.

Naravno i leto je pred nama pa da vidimo,valjalo bi i da se Vasilije vrati u Evropi,ne znam u kakvom je stanju i formi,ali verujem da bi svakako mogao da doprinese.

Opet kažem,voleo bih da grešim nisam siguran koliko takva ekipa može biti u stanju da rutinira kada nema oslonca po Bosni i Turskoj.
Lester Bo

Postby Dexi » 13 May 2025, 21:07

Nama jos samo da je uletela Hrvatska iz ovog sesira iz pretkvalifikacija pa da se svi slikamo zajedno.

Bas ozbiljan plan mora da se napravi za ovaj ciklus kvalifikacija ,ako necemo da strepimo kao u prethodna dva ciklusa.

Prvo i osnovno mislim da je ostanak Pesica posle EP sada prioritet svih prioriteta.Sa novim selektorom u ovakav sistem kvalifikacija bez vremena za pripreme ,treniranje ,sa pitanjem koji igraci su ti na raspolaganju bice ozbiljan rulet.

Ako ostane Kari bice neuporedivo lakse,jer vec ima neki sistem igre,upoznao je sve igrace,zna kvalitete nasih igraca.Drugo ogroman problem je sto nam svi mladi igraci odlaze na koledz,kad pocnu kvalifikacije,Milutinov,Guduric i ostali imace vec 30 + god.i pitanje je koliko ce se moci racunati na te igrace.

Zato je bitno da se omoguci pristup svim igracima iz EL od pocetka kvalifikacija.

Bas treba ovaj put biti obazriv i pametan ,jer rivali su ipak tez i za nijansu nego u kval.2023.

Pa onda tokom leta 2026 kako involvirati NBA igrace za te prozore ,u situaciji kad mnogi od njih bice na debelom odmoru,a pripreme ce biti mozda nekoliko dana.Zbog toga je dobro da se Vasa vratio u Evropu.

Po meni kljuc celih kvalifikacija bice ostanak Pesica za selektora.

Sto se rivala tice,gledao sam Island protiv Turaka kad su ih razbili na Islandu,iako imaju ovog igraca iz Albe od poznatih ,jako su uigrani i tamo mogu svakoga da dobiju.BIH kao sto rekoh imace 90% reprezentacije na raspolaganju,plus imaju i stranca.Zapravo izuzev Nurkica svi ce im biti na raspolaganju.

Za Turke ,Litvance i Azure znamo koliko mogu.
Dexi

Postby Olimp » 13 May 2025, 22:48

Ono što kaže Tegi mi smo na četiri zadnja velika takmičenja imali gotovo najlakši mogući žrijeb.

Kina SP 2019, šetnja do červrtfinala i tamo Argentina od koje se nije smjelo izgubiti.

EP 2022 amaterska grupa i 5-0 pa epski raspad od Italije našom krivicom na najslabijem EP koje pamtim i koje smo morali uzeti, pa čak i bez Bogdana.

Filipini i nacrtano polufinale, pa čak i nakon kiksa od Italije enormna sreća da Litvance sve usere protiv Amera pa onda protiv nas ispražnjeni i kreće naša rapsodija.

I na OI opet sreća s grupom izbjegavanje Amerike, pa ispadne Litvanija.

S druge strane u kvalifikacijama uvijek dobijemo teške grupe, a ovo sad je vrhunac. Bolesno teško. Znači Hrvati iz predkvalifikacija dobiju prelaganu grupu a mi doslovno sve najgore što je moglo. Čak ne pamtim da smo ikad ovako težak žrijeb imali.

Znači imamo pet ekipa koje ravnopravno konkuriraju za SP i plus neugodne reprezentacije da nekog sjebu.

Po meni je također ključ da prvu grupu završimo sa bar 5-1. I naravno da nema otkaza. Partizan i Zvezda kao klubovi financirani od države bi barem se tako mogli odužiti financijeru. Plus ako u Megi ostanu najbolji igrači i Avram u Rusiji imat ćemo dobru osnovu.

Ako zaista neće biti otkaza preživjet ćemo i proći, a naravno jako je bitno i to da privolimo NBA igrače u prozore na ljeto 2026.
Olimp

Postby Hajzenberg » 13 May 2025, 22:55

Izašao raspored, ako bi startovali sa 4-0 išlo bi to i na 6-0 ali :biggrin:

U novembru kući sa kvalifikantom i gostovanje u BIH 27.11. i to je za početak krucijalan meč. Sa Turcima dvomeč krajem februara kada smo i mi i oni kompletni izuzev naravno NBA igrača. Početkom jula gostovanje kvalifikantu i BIH kući. Dakle, nekih 5-1 sasvim i više nego realno i za prvu fazu dovoljno. Meč u Sarajevu ili gde god daće mnoge odgovore. To se ne sme izgubiti ni pod tačkom razno jer oni će kući sigurno iznenaditi nekog od ova 4 favorita i pobeda tu vredi možda i duplo.
Hajzenberg

Postby Dexi » 14 May 2025, 06:12

Jeste ,nama bi nedostajala 2 kljucna igraca +Jovic ,a njima samo Sengun. :biggrin:
Dexi

Postby fontaneros » 14 May 2025, 06:25

Koja dva igraca?
MI SMO ZABRANJENI, SVI TO DOBRO ZNATE...
fontaneros

Postby Cvele » 14 May 2025, 06:39

fontaneros wrote:Koja dva igraca?

Jokić, Bogdan
Cvele

Postby Borca » 14 May 2025, 09:41

Raspored za ovu prvu grupu kvalifikacija je sledeci:
- 27. Novembra ove godine sa reprezentacijom koja dolazi iz predkvalifikacija (Slovačka, Švajcarska ili Ukrajina) kod kuce pa tri dana kasnije sledi gostovanje BiH
- U Februaru 2026-te prvo dočekujemo Tursku, a početkom Marta ide gostovanje u Turskoj
- u Julu 2026-te će biti dueli sa kvalifikantom u gostima i BiH kod kuce
Borca

Postby fontaneros » 14 May 2025, 10:45

Sa Slovenijom u areni poslednja provera

MI SMO ZABRANJENI, SVI TO DOBRO ZNATE...
fontaneros

Previous

Return to Reprezentacije