E ovako, posto sam bio banovan tokom OI te nisam mogao da pisem ali sam vas pratio, nadam se da ce mi makar sada biti zagarantovana sloboda govora, te cu imati pravo na jedan poduzi post u kojem cu analizirati OI, uradicu to u tri faze: nas ucinak, region, ostalo van regiona. Pa da krenemo
Ucesce olimpijskog tima Srbije u Parizu je NEUSPEH. Ironija je sto je taj neuspeh u poslednjem trenutku napredovao iz DEBAKLA i to iskljucivo zahvaljujuci vaterpolistima koji su u poslednjim satima doneli zlatnu medalju premo "mrskog rivala". Da su jos i oni izgubili, a pogotovo od koga jos, DEBAKL koji je egzistirao duz Igara bio bi zacementiran, ovako doneli su trece zlato u pet skromnih medalja i izvukli u poslednjem trenutku igre iz debakla u nespeh. Za USPESNE igre nedostajalo je vidjeno i pod tackom moranja zlato basketasa, jos makar dve medalje iz borilackih (jedno dzudo i jedno rvanje, ili dva rvanja ili kako god) i jedna atletika, koja bi dosla da nije bilo Angelininog peha. Za BRILJANTNE, zna se sta je trebalo, rekord po broju 10+ i rekord po zlatu 4+, od cega smo bili miljama daleko, mislim na broj naravno. Basketasi definitivno zasluzuju salvu uvrede i epiteta, da je pravde vratili bi prvo sve pare koje su dobili od drzave a onda zabranu prilaska reprezentaciji zauvek. Dosli su evidentno nepripremljeni bez i jedne akcije, sa ocajnim sutem, misleci da to sto pokupe sve zive turnine u Prnjavoru i Donjem Brijanju je dovoljno samo da se pojave na OI, gde se jedino ustvari ovi drugi spremaju. Kada dozivis 4 poraza koja nisi ukupno u 4 godine, dakle sramotno si olako shvatio Igre i nisi dosao pripremljen. Zabraniti im pristup timu i naci nove basketase koji ce se uigravati za LA. Angeline mi i jeste i nije zao, pomesana osecanja, zato sto to sto joj je oduzelo izvesnu medalju nije bila visa sila, vec amaterizam i nepaznja. Da se na zagrevanju zaleces i odustanes od skoka i potom umesto samo da se bacis telom na meku strunjacu i nista ti ne bude, ti stanes nogom i naravno, zna se sta je strunjaca, noga propadne izvrne se i dogodi se uzas. Dakle sama je kriva i to najvise boli, manje bi bolele da je bilo nesto na sta nije mogla da utice. Zao mi je i odbojkasica ali sam naslucivao da ne mogu do medalje, paklena konkurencija uz diletanta selektora koji je sinonim za neuspeh, nije moglo bolje da se ocekuje. Spanovicke mi je isto zao ali je bilo posteno da kaze unapred da je povredjena i da se onda ne nadamo, a ne da cuti i onda kao "dobro je sto sam uopste dosla". Mada se jesam sokirao kada je pre meseca dana skocila 6.25 i video da nesto ne stima nadao sam se samo da skriva karte i bas to komentarisao sa drugarom, na kraju ispostavilo se sasvim nesto drugo. Rvaci totalni debakl i neko debelo za to treba da odgovara.
Novakovo zlato vredi kao tri i verujem da se tu svi slazemo, neizmerno sam srecan sto je zaokruzio status najveceg ikad u tenisu i medju najvece ikad u sportu. Vaterpolisti sta reci, iako jesam tipovao u prognozi bronzu polazeci od toga da srpski vaterpolo nikad ne mozes otpisati i da zakonom brojeva posle 3 godine bez medalje mora konacno neka doci, ni u ludilu nisam ocekivao trostruku krunu i zlato na kraju, neverovatno kakva transformacija od grupe do nokaut faze! Na kraju smo ironicno sa 3-1-1 zavrsili na 27. mestu, jednom bolje, nego u Tokiju gde smo sa 3-1-5 bili 28. u poretku. Cist dokaz da ti bronze ne znace mnogo, mozes ih i 20 nastancati neces se puno popeti ali jedno zlato te penje i 10 mesta, i bas to jedno zlato, da je Perisic opravdala status favorita je falilo da zavrsimo u TOP 20, tacnije 20. mestu jer je na tom mestu upravo Brazil kao poslednji sa 3 zlata. Steta, steta, steta...
Sto se regiona tice, pored neprikosnovenih Madjara koji su naravno iako sa losijim startom izvukli Igre ocekivano, ispadose najvece sile Rumunija i Bugarska. Rumunima svaka cast, plivac Popovic i veslanje koje im je cinilo skoro pola delegacije ucinili su im nastup uspesan sa 9 medalja. Bugari BLJAK I FUJ!!!

Od 7 medalja cak 5 su im doneli naturalizovani Kubanci, Rusi, Libanci, Ukrajinci i Iranci! FUJ FUJ FUJ! Jos se na nekom njihovom portalu hvale kako su "balkanska sila", ima li tamo nekih psihijatara da im na vreme posveti paznju?! Pa u zivotu mi ne treba da osvojimo 10 medalja od cega nam 8 donosu nekakvi Cabolovi, Kadzaje, Sadrine i Komarovi, naturalizacija moze samo da zacini kao sto je nama Zurabi uzeo 1 i doprineo u Tokiju, ali ne da mi cine sustinu uspeha na OI. Hrvati su kao i mi u padu, nesto manjem ali realno bez dva totalna usera poput Vekic i onog strelca koji ni sam ne zna kako je uopste dosao u Pariz, realnih je 5 medalja kao i kod nas. Za one koji ocigledno ne prate i pisu kako su dosli sa svojim sportistima samo da podsetim, da su imali Rusa u vaterpolu, Ruskinju u jedrenju, a da su naturalizovali sportiste onda kada mi nismo jos ni znali sta je to. Bugarin Pesalov im je doneo dve medalje jos u Sidneju i Atini, tri Ruskinje su im bile alfa i omega zenske odbojke koja je 90-tih igrala tri finala EP, godinama im je kladivo bacao Andras Haklits inace Madjar, a plivao za njih Rus Aleksej Puninski mnogo pre nego je naturalizacija Rusa postala popularna, na OI u Pekingu imali su Kineza koji ih je predstavljao u stonom tenisu, a da ne pricam o onom Havijeru Garsiji koji je pre ovog Rusa bio vazna karika u vaterpolo reprezentaciji, dok je recimo Eduardo da Silva jedan od najboljih strelaca u istoriji fudbalske reprezentacije. Tako da oladite sa tim kako mi naturalizujemo Ruse i Gruzine a oni dolaze sa "svojim", te fore pustite, ponavljam, poceli su da naturalizuju sportiste kada mi nismo ni znali sta je to
Za kraj da malo analiziram i ostale. Za mene najveci sok je Uzbekistan, ljudi su zavrsili na 14. mestu sa 8-2-3 skorom a u Tokiju su bili sa 3-0-2 tek 32. Sta ti znaci kad imas dominatore u samo jednom sportu, kao sto su oni u boksu uzeli 5 zlata

Uzbekistan ispred Madjarske, Spanije, Brazila...Svasta, ali eto to ti je. Primetan je pad brojnih uticajnih evropskih zemalja. Poljska je sa 4-5-5 u Tokiju pala na 1-4-5, prilican neuspeh. Ceska isto, sa 4-4-3 tada na 3-0-2, sada. Zatim Svajcarska, u Tokiju 3-4-6, sada 1-2-5. To su inace i sve zemlje uz jos i Austriju i Grcku ispred kojih smo mi zavrsili u poretku sto je svakako mala uteha za neuspesne nase Igre, nija mala stvar biti ispred svih tih zemalja gde se znatno vise ulaze u sport.
Valja napomenuti da ogromne zemlje poput Meksika, Turske, Severne Koreje i Indije nisu osvojile nijedno zlato na ovim Igrama, dok je Slovacka zavrsila sa samo jednom bronzom sto i nije neocekivano jer su nikad manje sportista i poslali. A ne tako davno ta ista Slovacka je u Pekingu uzela 3 zlata i 3 srebra sto je nama tada bilo nedostizno poput odlaska na Mars. Vremena se menjaju
Da zakljucim, za LA mora ozbiljna analiza da se sprovede, da odgovaraju oni koji trebaju za rvacki debakl, da se ozbiljno posvetimo kajaku i veslanju jer ti sportovi mogu mnogo da donesu a nama u principu malo fali da budemo u zoni medalja, da se oforme dvosedi, cetvorosedi, da se uigravaju i ne menjaju. Od atletike ocekujem Adrijanu i Angelinu u punom sjaju uz siguran sam jos nekog aduta koji ce se do tada pojaviti jer belezimo odlicne juniorske rezultate i atleticara koji dolaze na scenu polako ali sugurno imamo i bice ih. Sto se ekipnih sportova tice, u LA ocekujem kosarkase bez dileme, odbojkasice bez dileme, nadam se odbojkasima, da ce oformiti nov tim i biti kadri da budu pri vrhu i dalje, vaterpoliste bez dileme, zatim ocekujem jednu od dve rukometne selekcije konacno, i ocekujem pazite sad - FUDBAL! Mozda ce neko pitati "sto fudbal kako to?". Tako sto smo ozbiljni kandidati za EP U21 2027. godine koje ce ujedno biti i kvalifikaciono za LA, pa ako ga dobijemo verujem da cemo biti i konkurentni da budemo medju 4 ekipe na tom EP koje bi automatski otisli na OI, dakle moze. Sto se tice ucesnika nadam se da cemo probiti barijeru od 120 i mozda zaokruziti na 130, sto se medalja tice, debakl iz Pariz bice popravljen samo briljantnim nastupom u LA, dakle 10+ sa 4+ zlata, eto tako.
Za kraj, jedna bizarnost, Juzna Koreja 144 sportista=32 medalje, Srbija 113 sportista=5 medalja, dakle razlika u 31-om sportisti je razlika u 27 medalja, naravno znamo objasnjenje nama su vise od pola delegacije cinile ekipe koje ukupno mogu da donesu 5 medalja, njima je jedina ekipa bio zenski rukomet i kad se to odbije ostaje 120-ak ucesnika koji mogu doneti 120 medalja. S druge strane upada u oci i Gruzija, zavrsila je sa skorom 3-3-1 a otisla sa samo 28 ucesnika i tu je ona druga strane medalje gde vidimo nas poraz i vrlo vrlo neuspesne Igre kada znamo i takav primer na delu. E moramo da radimo na tome, da povecamo broj konkurentnih pojedinaca i oboricemo rekord, nadam se i da ce se za ove baksuze vratiti nesto na sledecim, moramo ozbiljno ispraviti greske i angazovati strunjake za nase glavne favorite koji lose tempiraju formu ili mentalno podbace i zato prodjemo ovako.
Toliko od mene, post je dugacak, ali posto sam bio ucutkan cele Igre, valjda makar ovako imam pravo da iznesem licne utiske i impresije!