Avramović, Marinković, Dobrić, Petrušev, pa i Davidovac. Važni rotacioni igrači timova koji su bili među 10 u Evroligi. I tu ulogu će imati i ovde, ništa veću od onog što igraju u klubovima. Bogdanović, Milutinov, Gudurić i verovatno N. Jović nosioci.
I sada su oni isti prosek kao što su bili Raičević, Goran Nikolić, Marinović, Aškrabić... još poređenje Bogdanovića i Rakočevića.
2013. je nešto drugačija priča, tu je već bilo talenata, ali jako malo iskustva u ozbiljnoj košarci. Ali po današnjim kriterijumima, to je bila ekipa sa 2 ozbiljna evroligaška igrača, nešto Evrokup imena i 3-4 talenta.
Da, Milosavljević je u završnici sezone 12/13 bio dosta bolji od Bogdana, skandal je bio što nije išao na EP.
Bogune, potpuno se slažem, bitno je da klikne osovina od 8-9 igrača. Ako pogledamo 2014., pisalo se kao da smo poslali cirkusku družinu, a dobili smo vice-prvake sveta. I ako pogledamo iz današnje perspektive: Katić, Štimac, Birčević i Simonović jesu zalutali na taj nivo košarke, ali razliku je napravilo to što se ispostavilo da Kalinić, Jović i Raduljica nisu cirkuzanti, već vrlo talentovani igrači koji su iz različitih razloga tavorili u proseku ili ispod proseka. Drugim rečima, njihove iznenađujuće dobre igre su donele ono što nam je falilo godinu dana ranije - pomenutu rotaciju od 8 ozbiljnih igrača. Sale je imao luskuz da u odlučujućim utakmicama nije morao da šalje Birčevića, Katića itd. u pogibiju, Duda je morao da dobije neki učinak od takvih igrača.
Ono što je sada istinski problem je što mislim da nemamo selektora sposobnog da iz vrlo dobre osnove izvuče maksimum. Individualnog kvaliteta i te kako ima da se pobede Italija i recimo Litvanija.
Mislim da me utisak ne vara... na kolektivnom pesimizmu u mnogome je doprinela slaba šuterska forma Bogdanovića na pripremama. Da je on ubacio sve šuteve kod kojih je mogao da vidi obruč kao što je bilo 2019., sada bi se pisalo da imamo svog Dončića ili Dirka koji će od EL proseka načiniti ozbiljne opcije. Ali evo zanimljivog podatka, Bogdan je uspešne 2017. imao prosek za 3 29 posto, a neuspešne 2019. 53 posto. Zato pišem, mnogo je do selektora, ima on ovde sa kim da radi.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.