ŽIVOTNA PRIČA Ognjen Kuzmić, 52. pick NBA drafta: U Olimpiji su mi rekli da nisam za košarku
Kuzmić: Zanimljiv košarkaški put Ognjen Kuzmić (22 godine), 52. pick ovogodišnjeg NBA drafta od strane Golden State Warriorsa, došao je u Sarajevo, gdje individualno radi sa svojim trenerom Zlatkom Sedićem i priprema se za početak priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Sloveniji 2013. Ovaj 214 cm visoki Dobojlija je imao zaista zanimljiv košarkaški put. Ispričao nam je kako se počeo baviti košarkom.
- Počeo sam da treniram košarku sa 15 godina u KK Findo u Doboju, gdje sam bio dvije sezone, a potom sam bio u Borcu pola godine, odakle sam otišao u Olimpiju iz Ljubljane. Tamo sam bio tri mjeseca i rekli su mi da nisam za košarku jer sam anemičan, nemam dovoljno željeza u krvi. Potom sam se vratio u Grabovicu, gdje nisam trenirao pola godine, a onda sam otišao u Finsku 2008. godine. Prvo sam igrao u Korihaitu, a onda u Lapuanu. U Finskoj sam bio dvije godine, te sam upoznao Kostu Jankova, koji mi je postao menadžer i odveo me u Čelik, kojeg je trenirao Ivica Marić - kaže Kuzmić u intervjuu za novi broj Avazovog "Sporta".
Najbolji u Rinconu
Potom slijedi potpis za Rincon, filijalu Unicaje, te nakon ove sezone postajem čaln i španskog prvoligaša i nedavno sam šotpisao ugovor - priča Kuzmić.
U Rinconu je imao uspješnu sezonu, te se profilirao u najboljeg igrača kluba.
- Imao sam prosjek od 11 poena i 9 skokova, te 2,5 blokade.
Sa mnom u ekipi je bio i Dejan Todorović, mladi košarkaš iz Mrkonjić-Grada, koji ima odlične fizičke predispozicije, visok je 200 cm, ima 18 godina i odličan šut. Pred njim je velika karijera - govori Kuzmić.
Nedavno je Kuzmić boravio u San Franciscu, gdje je bio u kampu Golden State Warriosa.
- Bio sam sedam dana i trenirao sa ostalim kandidatima za draft. Sa nama su radili pomoćni treneri Golden Statea. Što se tiče uslova, fasciniran sam. Mnogo je bolje organinizovano nego u Evropi. Tamo je za svakog igrača zadužen po jedan trener - otkriva nam impresije Kuzmić.
Dvije gdoine u Unicaji
O samom izboru na draft ovaj 22-godišnjak kaže:
- Sretan sam što sam izabran u NBA ligu, ali, kako sam saznao, ove godine neću ići tamo jer mi je cilj da prvo dobro odigram u reprezentaciji, a onda i u Unicaji. Iduće godine ću ići na njihovu Ljetnu ligu, a naravno da bih volio, kao i svaki košarkaš, oprobati se u najjačoj ligi na svijetu - kaže Kuzmić i dodaje:
- Nedavno sam potpisao ugovor sa Unicajom na dvije godine, sa mogućim produženjem ugovora na još dvije, tako da u NBA ligu planiram otići tek za dvije sezone - govori Kuzmić.
Kuzmić je, iako je mogao da igra za reprezentaciju Srbije, odlučio da igra za Bosnu i Hercegovinu.
- Rekao sam sebi da ću igrati za reprezentaciju koja me prva pozove. Da su mi se javili Bugari, igrao bih za Bugarsku - iskren i bez dlake na jeziku je Kuzmić.
Kaže da je upoznao selektora Aleksandra Petrovića i generalnog sekretara Haruna Mahmutovića. Osim Nedžada Sinanovića nikoga ne poznaje lično od bh. igrača.
- Upoznao sam selektora Petrovića koji je, kako sam čuo, bio odličan košarkaš, a i dobar je trener jer je prošle sezone proglašen najboljim trenerom u Eurocupu. Što se tiče grupe, ona nije nimalo bezazlena, ali mislim da možemo da se plasiramo na EP, samo moramo ozbiljno shvatiti svaku utakmicu. Nema opuštanja kad je reprezentacija u pitanju - kaže Kuzmić.
Teletović će uspjeti
Mirza Teletović će karijeru nastaviti u NBA ligi. Kuzmić smatra da naš kapiten može uspjeti.
- Mirza je jedan od najboljih košarkaša Evrope i kao takav može igrati u NBA ligu. Brz je, igra poziciju krilnog centra, a ima odličan šut. On će, siguran sam, vrlo brzo uspjeti tamo - kaže Kuzmić, koji ima neobičan hobi.
- Obožavam čitati knjige, a najviše volim djela Pearl Bucka. Također, u slobodno vrijeme slušam muziku.
Sve volim, ali sam u duši roker, tako da najviše volim grupu Van Gogh - kaže Ognjen Kuzmić, velika nada bh. košarke.
Baka Koviljka najveća podrška
- Moja porodica se sastoji od oca Milana, majke Božane, sestre Olivere. Baka Koviljka mi je najveća podrška u životu.
Kad sam razmišljao da batalim košarku, kad sam vraćen iz Olimpije, ona me je bodrila - kaže Kuzmić.
Obišao zatvor u Alcatraz
- San Francisco je lijep grad. Nisam imao mnogo vremena za razgledanje, vidio sam čuveni most Golden Gate.
Posjetio sam sam i nekadašnji zatvor Alcatraz. Volio bih živjeti u San Franciscu.