Dok sam oran, raspoložen i dok imam vremena da bacim neku predikciju uoči žreba za Mundobasket koji je u martu 2023. Ne želim da čujem nikakve priče i kalkulacije o februarskom prozoru, strogo zabranjeno
Dakle(m), novembarska FIBA lista je stavila Srbiju na 6.mesto što donosi drugi šešir za SP, 6 bodova više od Slovenije, ako padnemo ispod njih onda smo sedmi naravno i idemo u treći šešir. Uzeo sam pretpostavku da će Japan i Filipini biti u prvom šeširu kao Kina kada je bila domaćin a mrtva Indonezija neće učestvovati iako je jedan od suorganizatora, imali su dve prilike i naravno da su obe uprskali. Za razliku od fudbala i ELO bodovanja koje razumem gotovo u ''sitna crevca'' ovde uopšte nemam predstavu niti imam vremena da tražim kako se bodovi sabiraju ili oduzimaju za listu a samim tim nzm da li nas Slovenci mogu stići u februaru, mi imamo gostovanje u Grčkoj i kući VB a oni gostuju Estoniji a dočekuju Izrael. U principu drugi i treći šešir se ukrštaju i kako god se okrene nije neka krucijalna razlika između njih ali i može biti kasnije kada se ukrštamo sa jednim timom iz prvog šešira. Prvo ću postaviti trenutno stanje stvari po šeširima koje će na kraju biti nekih 90-95% i konačno a onda ispod toga napisati još neku reč.
1) SAD, Španija, Japan, Filipini
2) Srbija (Slovenija), Argentina, Australija, Francuska
3) Slovenija (Srbija), Grčka, Italija, Litvanija4) Nemačka, Brazil, Kanada, Venecuela
5) CG, Iran, Finska (Nigerija), Portoriko
6) Dominikana, N.Zeland, Kina, Letonija (Finska)
7) Gruzija, Jordan, Angola (Letonija), Senegal8) Obala Slonovače, Egipat, Južni Sudan, Liban
U prvoj fazi grupu nam čini kombinacija 2-3-6-7, dakle ovo što je boldovano. U drugoj fazi dobijamo rivala iz prvog šešira a tu će biti sigurno Španija ili SAD a može biti iz nekog sasvim drugog šešira ako Japan/Filipini ne prođu prvi krug pa umesto njih upadne neki tim iz tog nekog sasvim drugog šešira a drugi rival nam je valjda iz četvrtog-petog šešira. Prošli put nam zapala Italija u prvoj fazi a Španija u drugoj i otišli smo u 1/4 finala jer smo ove prve dobili a od ovih drugih izgubili. E sad, valjalo bi ostati u drugom šeširu jer pored jedne jake evropske ekipe iz trećeg šešira ne bi dobili primera radi Letoniju iz 6-7 šešira ili Finsku ako ona tamo bude, mogu samo dve evropske u jednoj grupi. Ima tu još nekih nepoznanica pa sam zato i stavio one zagrade ali ''primerice'' Letonija će sigurno biti u jednom od ta dva šešira i mogla bi nam kao mina zapasti ako mi budemo u trećem pa nam žreb dodeli iz drugog šešira nekoga tipa ARG-AUS.
Može biti stvarno zajebana stvar ako ulete Ameri iz prvog šešira za tu drugu fazu uz sasvim jakog rivala kojeg možemo dobiti u prvoj fazi, može biti recimo ista kombinacija ITA/ŠPA kao u Kini a može biti i kombinacija Filipini/Argentina, to ako budemo u trećem šeširu. Nema tu ništa lako, jedna jača ekipa se mora izbaciti do četvrtfinala a to je i logično čim ne postoji utakmica osmine finala kao prva eliminaciona. Rezultati iz prve faze se prenose u drugu, svi rezultati, dakle i protiv ona dva tima koji ne prođu tu prvu grupu koju budemo igrali. Prvo da vidimo rezultate februarskog prozora i da li smo 6-7 na listi odnosno 2-3 šešir a čak možda i bolje da budemo treći jer bismo bar izbegli...Italijuuuu